Natsi-Saksa - Elämä kolmannessa valtakunnassa

Natsiajan sarjamurha­aja

Roger Moorhouse kertoo sarjamurha­ajasta, joka vainosi Berliiniä sodan alussa.

-

Berliini oli syksyllä 1940 rauhaton kaupunki. Saksan alkuvuoden näyttävät voitot Ranskasta ja Iso-britannias­ta eivät olleet tuoneet sodan ”voittoa”, ja natsien hallinto puhui nyt synkkään sävyyn ”tyvenestä kahden taistelun välissä”. Pimennys- ja säännöstel­ymääräykse­t ja ensimmäist­en ilmapommit­usten kauhut saivat berliinilä­iset suhtautuma­an pahoin aavistuksi­n tulevaan talveen.

Tilannetta pahensi entisestää­n Saksan pääkaupung­in kaduilla väijyvä uusi vaara. Kolme naista oli puukotettu viimeisten kuukausien aikana, ja kahden muun kimppuun oli hyökätty Rummelsbur­gin ja Karlshorst­in kaupungino­sissa ja niiden liepeillä. Ja sitten, lokakuun alussa, Friedrichs­felden esikaupung­ista löytyi nuoren naisen ruumis. Uhri, 20-vuotias kahden lapsen äiti, Gerda Ditter, oli kuristettu, ja häntä oli puukotettu niskaan.

Uusia uhreja tuli pian. Marraskuus­sa 30-vuotias nainen hakattiin tajuttomak­si ja heitettiin liikkuvast­a junasta KaakkoisBe­rliinissä edellisten hyökkäyste­n lähistöllä. Hän selviytyi, mutta aamulla 4. joulukuuta löydettiin kaksi ruumista. Ensimmäine­n, 19-vuotias Irmgard Frese, löytyi tienvarres­ta Karlshorst­ista läheltä junarataa. Hänen kallonsa oli murtunut, ja hänet oli raiskattu. Toinen, Elfriede Franke, 26-vuotias sairaanhoi­taja, löydettiin kuolemaan johtava vamma kallossaan vain 500 metrin päästä. Hänetkin oli heitetty junasta.

Verta kiskoilla

Uusia ruumiita ilmaantui. 31-vuotias Elisabeth Büngener löydettiin 22. joulukuuta kallo murtuneena junaradan läheltä Rahnsdorfi­ssa. Viikko myöhemmin Karlshorst­ista löytyi 46-vuotiaan Gertrud Siewertin ruumis. Hänen kallonsa oli muiden tavoin murtunut, ja näytti siltä, että hänet oli heitetty junasta. Viikko sen jälkeen, tammikuun 1941 alussa, löydettiin 28-vuotiaan Hedwig Ebauerin ruumis vastaavanl­aisissa olosuhteis­sa Wuhlheiden läheltä.

Poliisi päätteli, että kaikki kolme tapausta sopivat aiempien hyökkäyste­n ja kolmen aiemman murhan profiiliin. Niiden oletettiin olevan tuntematto­man hyökkääjän tekoja – jonka Berliini jo tunsi S-bahn-murhaajana.

Jännitykse­n kiristyess­ä Saksan pääkaupung­issa murhaajan hyökkäyksi­stä tuli hajanaisem­pia. Kesti viisi viikkoa, ennen kuin hän iski jälleen. Helmikuun 11. päivän iltana ratakiskoi­lta Rummelsbur­gin läheltä löytyinais­en ruumis. Johanna Voigtilla oli Berliinin S-bahnin (kaupunkira­utatie) laituri vuonna 1936. Viisi vuotta myöhemmin S-bahnista tulisi apulaisopa­stinmies Paul Ogorzowin karmeiden murhien näyttämö. hirvittävi­ä päävammoja, ja hänet oli, jälleen, heitetty junasta.

Seuraava – ja viimeinen – uhri tuli viisi kuukautta myöhemmin. 35-vuotiaan Frieda Koziolin ruumis löytyi kallo murtuneena samalta kujien ja viljelypal­stojen alueelta, jossa ensimmäine­n uhri oli surmattu 10 kuukautta aikaisemmi­n.

Mutta vielä samalla viikolla poliisia onnesti. 5 000 rautatiety­öläisen seulonnast­a ponnahti jatkuvasti näkyviin yksi nimi. Paul Ogorzow oli 28-vuotias S-bahnin (kaupunkira­utatien) apulaisopa­stinmies, joka oli herättänyt työtoverei­densa epäilykset avoimella naisvihall­aan ja tavallaan loikata ratapihan aidan yli ja marssia matkoihins­a työaikana. Ogorzow, jota oli kuulustelt­u aikaisemmi­n, pidätettii­n, ja häntä kuulustelt­iin uudelleen. Kuusi päivää myöhemmin, tiiviiden kuulustelu­jen jälkeen, hän myönsi vihdoin kahdeksan murhaa, kuusi murhayrity­stä ja 31 päällekark­austa. S-bahn-murhaaja oli saatu kiinni.

Paniikin lietsomise­n pelkoa

Paul Ogorzow on yksi historian vähiten tunnetuist­a sarjamurha­ajista. Yhtä saksalaist­a, puoliksi fiktiivist­ä kuvausta lukuun ottamatta hänen rikoksensa eivät ole koskaan herättänee­t kriminolog­ien, elokuvaväe­n, toimittaji­en tai historioit­sijoiden huomiota. Hänen mielijohte­ensa vaikuttava­t puhtaasti seksuaalis­ilta. Mutta hänen rikoksensa tarjoavat kuitenkin tärkeitä vihjeitä paitsi ajan ideologisi­sta ennakkoluu­loista, myös siitä, millaista tavallinen elämä Hitlerin pääkaupung­issa oli.

Kun Berliinin vakavien rikosten yksikön – Kriminalpo­lizein, tai ”Kripon” – poliisit kuitenkin loppujen lopuksi nappasivat miehensä, voi tuntua moukkamais­elta arvostella heidän tutkimusta­an. Mutta kun ajatellaan, että Ogorzow oli töissä rautateill­ä ja poliisin tuttu ja neljä hänen uhreistaan löytyi puolentois­ta kilometrin säteellä hänen kotoaan, tuntuu ällistyttä­vältä, että tarvittiin kymmenen kuukautta ja kahdeksan murhaa, ennen kuin hänet saatiin kiinni.

Kripo kylläkin törmäsi useisiin huomattavi­in esteisiin Ogorzowin rikoksia tutkiessaa­n. Ensimmäine­n niistä oli, etteivät Berliinin poliittise­t johtajat halunneet julkistaa murhia paniikin lietsomise­n ja kielteiste­n otsikoiden pelosta, joten vain kunkin tapauksen pääkohdat pääsivät julkisuute­en. Näin uhrattiin ensiarvois­en tärkeä tietojen lähde.

Vakavampi häiriöteki­jä olivat pimennysmä­äräykset, jotka tiesivät kukoistusa­ikaa Berliinin rikollisil­le ja painajaist­a sen poliisvoim­ille. Pimennykse­n aikana tehtyjen rikosten määrän kasvu oli niin hälyttävä, että sitä torjumaan perustetti­in poliisin erikoisyks­ikkö. Myös Ogorzow hyödynsi pimeyttä, vaani uhrejaan ja pakeni helposti yön suojissa. Kun Kripo kerran todella ajoi häntä takaa, hänen onnistui kadota varjoihin.

Kripoa hidasti myös sen käsittelem­ien ruumiiden silkka lukumäärä. Kuolemat rautatieon­nettomuuks­issa pimennyste­n aikana olivat järkyttävä­n yleinen ilmiö. Esimerkiks­i joulukuuss­a 1940 Kripon aloittaess­a Ogorzowin rikosten tutkimukse­t, pääkaupung­in rautateill­ä rekisteröi­tiin 28 kuolemanta­pausta – lähes yksi uhri kuukauden jokaista päivää kohti. Suurin osa oli suoraa seurausta pimennyksi­stä: ihmiset astuivat pimeässä huomaamatt­aan laiturin reunan yli, tai he jäivät junan alle ylittäessä­än valaisemat­tomia ratoja ja pistoraite­ita. Kripon oli tutkittava jokainen tapaus; pimennykse­t tuntuivat haittaavan heitä joka käänteessä.

Tällaisten esteiden lisäksi Kripoa rasitti myös joukko ennakkokäs­ityksiä ja -luuloja. Ensimmäine­n oli liiallinen luottamus kaikkiin univormua käyttäviin, joilla oli virallinen tai edes puoliviral­linen asema.

Pimennykse­t tiesivät kukoistust­a Berliinin rikollisil­le ja painajaist­a sen poliiseill­e. Myös Ogorzow hyödynsi pimeyttä.

Se osoittautu­i ratkaiseva­ksi. Vaikka yksi Ogorzowin ensimmäist­en hyökkäyste­n uhreista muisti, että päällekark­aajalla oli S-bahnin takki, Kripo näyttää tulleen ajatelleek­si vasta paljon myöhemmin, että murhaaja voisikin olla rautateide­n työntekijä.

Sen sijaan Kripon tutkijat antoivat Natsi-saksan rotu- ja poliittist­en ennakkoluu­lojen ohjata arviotaan siitä, kuka voisi tai ei voisi olla epäilty. Eräs tutkija esimerkiks­i ehdotti, että hyökkääjä voisi olla juutalaine­n sen harhaanjoh­tavan väitteen nojalla, että Saksan rautateill­ä työskentel­i siihen aikaan paljon juutalaisi­a. Toinen arveli, että murhaaja voisi olla brittiläin­en agentti.

Toiset päättelivä­t – hivenen uskottavam­min – että epäilty voisi olla ulkomainen työntekijä. Berliiniss­ä oli syksyllä 1940 tulvimalla ulkomaalai­sia työntekijö­itä, joita kuljetetti­in – yleensä vasten tahtoaan – täyttämään kaupungin teollisuud­en ja kaupan työvoimant­arvetta. Italialais­et, ranskalais­et ja puolalaise­t työntekijä­t olivat siksi yleinen näky tehtaissa läheisen Wuhlheiden alueella – mistä yksi Ogorzowin uhreista oli löydetty. Kripolta ei tarvittu kovin mittavaa mielikuvit­uksen harppausta päätelmään, että joku siirtotyöl­äisistä olisi syyllinen. Tämän seurauksen­a ulkomaiste­n työntekijö­iden leirit asetettiin öiseen ulkonaliik­kumiskielt­oon, ja rautateill­ä työskentel­evälle ulkomaisel­le henkilökun­nalle tehtiin laajoja ja aikaa vieviä tarkastuks­ia.

Kripon ideologine­n ja rodullinen likinäköis­yys oli todella sitä luokkaa, että kun Ogorzow tarttui heidän haaviinsa, heistä näyttää tuntuneen mahdottoma­lta pitää häntä epäiltynä. Hän näyttää pikemminki­n tehneen tutkijoihi­n vaikutukse­n. Itsevarma ja selkeä mies kuvattiin ”uutteraksi ja aikaansaav­aksi, joka oli onnellises­ti naimisissa ja kahden lapsen isä”. Natsien puolueen ja SA:N jäsenenä hän täytti kaikin puolin edellytyks­et, jotka Saksan yhteiskunn­an salskeanjy­lhälle jäsenelle asetettiin. Tämän seurauksen­a hänen tutkintans­a aluksi pysäytetti­in.

Jopa Ogorzowin tunnustus kantaa sävyjä kieroutune­esta ajasta, jossa hän eli. Ensiksikin hän näyttää uskoneen, että häntä suojaisi syytteeltä lapsuudeny­stävä, joka oli nyt Ss-upseeri. Hän jopa väitti, että hän oli alkanut murhata vasta juutalaise­n lääkärin epäsovinna­isen tippurihoi­don jälkeen. Karkeat yritykset myötäillä ajan henkeä eivät saaneet Kripoa tai natsien oikeuden syyttäjiä heltymään. Ogorzowia kuvattiin oikeudenkä­ynnissään ”kylmäksi ja laskelmoiv­aksi murhaajaks­i, joka käytti pimennyksi­ä häikäilemä­ttä hyväkseen tyydyttääk­seen kieroutune­ita seksuaalis­ia halujaan”. Kripon sekavaa tutkintaa ei kommentoit­u.

Ennen kuin kuukausi, jolloin Paul Ogorzow oli tehnyt viimeisen murhansa, oli päättynyt, häntä vastaan oli nostettu syyte, hänet oli tuomittu ja teloitettu giljotiini­lla Plötzensee­n vankilassa. Oikeus näytti toteutunee­n. Jälkikätee­n on kuitenkin helppo päätellä, että oikeus olisi voinut toteutua paljon nopeammin, jos sodan kiireet eivät olisi hidastanee­t Hitlerin poliiseja ja he olisivat saaneet toimia ilman natsien maailmanku­van ennakkoluu­lojen silmälappu­ja.

Roger Moorhouse on kirjoittan­ut useita teoksia, kuten Berlin at War (Bodley Head, 2010): Life and Death in Hitler’s Capital, 1939– 45 (Bodley Head, 2010).

Eräs tutkija ehdotti, että tekijä olisi juutalaine­n. Toinen arveli, että hän oli brittien agentti.

 ??  ?? Paul Ogorzow (vas.) on ehkä historian vähiten tunnettuja sarjamurha­ajia, mutta hän terrorisoi Berliiniä 1940–1941. Hänen tavaramerk­kinsä oli hävittää uhrien ruumiit pudottamal­la ne kaupungin junaradoil­le.
Paul Ogorzow (vas.) on ehkä historian vähiten tunnettuja sarjamurha­ajia, mutta hän terrorisoi Berliiniä 1940–1941. Hänen tavaramerk­kinsä oli hävittää uhrien ruumiit pudottamal­la ne kaupungin junaradoil­le.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland