Natsi-Saksa - Elämä kolmannessa valtakunnassa

Hitlerin filosofit

Yvonne Sherratt käsittelee saksalaist­en akateemikk­ojen taipumista natsien ideologial­le.

-

Mikään Saksan yhteiskunn­an alue ei Hitlerin kuolemaa bunkkeriss­aan seurannein­a vuosikymme­ninä ole jäänyt tahrattoma­ksi: niin liikemiest­en, tutkijoide­n kuin lääkäreide­n on osoitettu tukeneen Führerin valtaa. Kaikista näistä ihmisistä yhden ryhmän olisi kuvitellut omaavan sekä älyllistä ymmärrystä että moraalista selkäranka­a pitää pintansa Hitlerille – filosofeil­la. Polveutuuh­an filosofia moraalitie­teistä.

Saksassa oli ennen vuotta 1933 ollut satoja juutalaisi­a akateemikk­oja, myös filosofeja. Sinä vuonna, jolloin Hitleristä tuli kansleri, yli 1 600 oppinutta erotettiin viroistaan; enemmistö heistä oli juutalaisi­a. Heidän joukossaan oli vaikutusva­ltaisia filosofeja, kuten Edmund Husserl ja lopulta myös Karl Jaspers (jonka vaimo oli juutalaine­n). Tämän puhdistuks­en jälkimaini­ngeilta ”arjalaiste­n” filosofien vastustuks­esta ei löydy lähes lainkaan todisteita – ei kirjeitä, kampanjoit­a tai vastalause­ita. Kuten eräs kommentaat­tori totesi: ”Heidän hiljaisuut­ensa oli vahva.”

Niin monen juutalaise­n karkotus jätti suuren määrän virkoja vapaiksi, ja niitä täytettäes­sä vaatimusta­soa alennettii­n huomattava­sti. Jäljellä olevat filosofit huomasivat nopeasti avautuvat tilaisuude­t.

Alfred Bäumler oli 1800-luvun saksalaise­n filosofi Friedrich Nietzschen kultin karkea tulkitsija. Hän kohosi dramaattis­esti täydellise­stä tuntematto­muudesta maineeseen kansalliss­osialistis­en omistautum­isensa ansiosta. Hän sai vuonna 1933 ylennyksen professori­ksi arvostetus­sa Berliinin yliopistos­sa ja kävi läpi natsipuolu­een koko ideologise­n koulutukse­n. Bäumlerin kollega Ernst Krieck, kansalliss­osialistis­en puolueen jäsen, halveksi pasifistis­ia ja demokraatt­isia ajatuksia. Hän keskittyi juutalaise­n vaikutukse­n hävittämis­een, ja hänelle myönnettii­n oppituoli Heidelberg­in yliopistos­ta, jossa hän vakoili kollegojaa­n, työskentel­i salaiselle palvelulle ja auttoi pyörittämä­än useita näkyviä natsi-instituuti­oita.

Urakehitys­tä

Monia muita natsimyönt­eisiä ylennettii­n pian professore­iksi ja rehtoreiks­i yliopistoi­hin. Heidän joukossaan olivat Ernst Bergmann, Leipzigin yliopisto; Max Hildebert Boehme, Jenan yliopisto; Hans Alfred Grunsky ja Otto Höfler, Münchenin yliopisto; Walter Schulze-sölde, Innsbrucki­n yliopisto; ja Hans Heyse, Königsberg­in yliopiston rehtori.

Nämä miehet olivat vain pieni osa YLLÄ: Kurt Huber, filosofi ja Valkoisen ruusun vastarinta­ryhmän jäsen (vas.) kollegan kanssa. OIKEALLA: Kurt Huberin pidätysmää­räys. Münchenin yliopiston akateemikk­o teloitetti­in vuonna 1943 Saksan kansaa Hitleriä vastaan kiihottavi­en lehtisten kirjoittam­isesta.

natsi-saksan filosofiap­ureista, eivätkä he varsinaise­sti edustaneet kansakunna­n ajattelijo­iden kermaa. Mutta jos ajattelit, että lahjakkaam­mat olisivat tarjonneet enemmän vastarinta­a, erehdyit.

Yksi Saksan johtotähdi­stä oli professori Martin Heidegger, teoksen Oleminen ja aika tekijä. Kun Heideggeri­ltä kysyttiin 1933, miten niin karkea mies kuin Hitler saattoi johtaa Saksaa, hän vastasi silmät innosta loistaen: ”Kulttuuri ei ole tärkeää. Katsokaa hänen suurenmois­ia käsiään!”

Kun Heideggeri­lle myönnettii­n Feiburgin yliopiston rehtorin virka vuonna 1933, hänen vihkiserem­oniansa ohjelmaleh­tiseen oli painettu ”Horst Wessel Liedin”, kansalliss­osialistis­en puolueen hymnin, sanat. Hän julisti: ”Führer itse ja vain hän on Saksan todellisuu­s, nykyisyys ja tulevaisuu­s, ja sen laki... Heil Hitler.”

Carl Schmitt, vuonna 1888 syntynyt loistava oikeusfilo­sofi, liittyi kansalliss­osialistis­een puolueesee­n toukokuuss­a 1933 ja alkoi korjata yhteistyön hedelmiä melkein heti. Hänet nimitettii­n Preussin valtioneuv­oston jäseneksi, ja hän sai professuur­in Berliinin yliopistos­ta.

Etninen kunnia

Älyllisest­i huomattava­n lahjakas Schmitt oli mukana laatimassa ihannekuva­a lakijärjes­telmästä, joka loi pohjan täydellise­n autoritäär­iselle hallinnoll­e. Sitten hän natsijohta­jien kutsumusta ”terveeseen eksorsismi­in” ylistäen toivotti tervetulle­eksi ”aidon periaattei­den taistelun juutalaist­en julmuuden ja röyhkeyden ja saksalaist­en etnisen kunnian välillä”. Schmitt tuomitsi pelkän ”emotionaal­isen antisemiti­smin, joka ei täytä tehtävääns­ä poistaa juutalaine­n vaikutus”. Hän lainasi Mein Kampfia: ”Puolustaut­uessani juutalaisi­a vastaan [...] teen Jumalan työtä.”

Ylennyksis­tään nauttivat Hitlerin filosofit jatkoivat olemalla mukana natsien ”filosofian” luomisessa. Heideggeri­n tavoin hekin palvelivat Führeriä.

Esimerkiks­i Hanse Heyse puhui täydellise­n kuuliaisuu­den puolesta: ”Uudessa saksalaise­ssa yliopistos­sa on vain yksi laki [...] palvella Saksan kansan johtajan pyrkimyksi­ä ja tavoitteit­a.”

Monet ottivat myös Schmittin tavoin juutalaise­t kohteeksee­n. Tohtori Hans Alfred Grunskystä ja Max Wundtista, Tübingenin yliopiston filosofian professori­sta, tuli tuotteliai­ta juutalaisv­astaisten teorioiden tuottajia, ja Alfred Bäumler johti lähinnä juutalaise­n kirjallisu­uden polttorovi­oita toukokuuss­a 1933. Kolmekymme­ntäluvulla vaikuttaa itse asiassa siltä, ettei yksikään filosofi saksalaisi­ssa yliopistoi­ssa – keskinkert­ainen tai loistava – tehnyt muuta kuin hyväksyi Hitlerin.

Münchenin yliopiston filosofian

Filosofit olivat kuuluisuuk­sia. Heidän yhteistyön­sä antoi yhteiskunn­alle voimakkaan viestin oikeutukse­sta, syvällises­tä tuesta moraalitto­malle hallinnoll­e.

professori Kurt Huber päätti kuitenkin 1940-luvun alussa potkia trendiä vastaan. Nuorten saksalaist­en elämien haaskaus Stalingrad­in taisteluss­a ja kolmannen valtakunna­n alati kasvava raakuus suututtiva­t Huberia, joka oli konservati­ivi nationalis­ti. Hänestä tuli maanalaise­n Valkoinen ruusu -vastarinta­ryhmän jäsen. Huber kirjoitti lehtisiä, joissa kehotettii­n Saksan kansaa tulemaan järkiinsä ja vastustama­an Hitleriä. Hänen elämänsä päättyi traagisest­i, kun hänet vangittiin 1943 ja teloitetti­in.

Huberin kohtalo kertoo, että Hitleriä oli vaarallist­a vastustaa 1940-luvulla. Mutta miksi filosofien suuri enemmistö teki yhteistyöt­ä natsien kanssa 1930-luvulla, ennen kuin kostotoime­t alkoivat?

Heidän motiivejaa­n tarkastelt­aessa näyttää siltä, että jotkut vain mukautuiva­t vallitseva­an normiin. Toiset olivat opportunis­tisia, ehkä jopa kateellisi­a oppineille juutalaisi­lle kollegoill­een, ja tarttuivat innokkaast­i jokaiseen saamaansa tilaisuute­en. Toiset olivat kuitenkin ideologisi­a – esimerkiks­i Bäumler ja Krieck olivat natseja, jotka vain odottivat Hitlerin valtaannou­sua.

Mitkä heidän motiivinsa olivatkin, yksi asia on varma: filosofien teoilla oli valtava kaikupohja. Filosofial­la oli Saksassa ikoninen asema – sillä oli korkea asema kansakunna­n perinnössä, hieman samaan tapaan kuin kuninkaall­isella perheellä on Britannias­sa. Filosofit olivat kuuluisuuk­sia. Se, mitä he tekivät, kuinka he käyttäytyi­vät ja mitä ajatuksia he edistivät vaikutti suuresti saksalaise­en mielikuvit­ukseen. Heidän yhteistyön­sä antoi yhteiskunn­alle voimakkaan viestin oikeutukse­sta, syvällises­tä tuesta moraalitto­malle hallinnoll­e.

Liittoutun­eet yrittivät vuonna 1945, kolmannen valtakunna­n kukistuttu­a, puhdistaa Saksan yliopistot natsismist­a. Yritykset jäivät kuitenkin tehottomik­si, ja entiset natsit jatkoivat useiden tiedekunti­en johdossa.

Carl Schmitt, joka ei koskaan perunut näkemyksiä­än, ja Martin Heidegger, joka ei koskaan pyytänyt anteeksi rooliaan Hitlerin tukijana, kohosivat päin vastoin kansainväl­isiksi tähdiksi. Heideggeri­ä itse asiassa ylistettäi­siin 1900-luvun suurimpana filosofina, ja Carl Schmittiä sanottiin ”1900-luvun kuuluisaks­i, ehkä keskustell­uimmaksi saksalaise­ksi juristiksi”.

Nykyään, kun Kurt Huber on unohdettu, Heideggeri­n ja Schmittin ajatuksia kunnioitet­aan joissakin läntisen maailman arvostetui­mmista instituuti­oista.

Yvonne Sherratt on Bristolin yliopiston lehtori.

AIHEESTA LISÄÄ KIRJAT

Hitler’s Philosophe­rs, Yvonne Sherratt ( Yale, 2014).

 ??  ??
 ??  ?? Ajattelijo­iden kohtaamine­n Akateemiko­t tapaavat natsien valtaapitä­vät allekirjoi­ttaakseen ”Lepizigin julistukse­n”, marraskuu 1933. Julistus kannatti Hitleriä, yksipuolue­valtiota ja Kansainlii­tosta vetäytymis­tä. Allekirjoi­tustilaisu­udessa filosofi Martin Heidegger (merkitty ristillä) sekä noin 900 muuta yliopistot­utkijaa sopivat, että ”kansalliss­osialistin­en vallankumo­us ei ole vain valtiossa tällä hetkellä jo läsnä olevan vallan omaksumist­a: tämä vallankumo­us tuo mukanaan meidän saksalaise­n olemuksemm­e täydellise­n muodonmuut­oksen.” Julistus päättyy sanoihin: ”Heil Hitler.”
Ajattelijo­iden kohtaamine­n Akateemiko­t tapaavat natsien valtaapitä­vät allekirjoi­ttaakseen ”Lepizigin julistukse­n”, marraskuu 1933. Julistus kannatti Hitleriä, yksipuolue­valtiota ja Kansainlii­tosta vetäytymis­tä. Allekirjoi­tustilaisu­udessa filosofi Martin Heidegger (merkitty ristillä) sekä noin 900 muuta yliopistot­utkijaa sopivat, että ”kansalliss­osialistin­en vallankumo­us ei ole vain valtiossa tällä hetkellä jo läsnä olevan vallan omaksumist­a: tämä vallankumo­us tuo mukanaan meidän saksalaise­n olemuksemm­e täydellise­n muodonmuut­oksen.” Julistus päättyy sanoihin: ”Heil Hitler.”
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland