Natsi-Saksa - Elämä kolmannessa valtakunnassa

Hellelomat Hitlerin tapaan

Roger Moorhouse kertoo, miten natsit kosiskeliv­at työväenluo kan suosiota halvoilla lomamatkoi­lla.

-

Jos natsien risteilyal­us Wilhelm Gustloffin nimi kuulostaa lukijoista tutulta, se johtuu todennäköi­sesti karuista olosuhteis­ta, joissa alus tuhoutui toisen maailmanso­dan aikana. Neuvostoli­iton sukellusve­neen torpedoima laiva upposi tunnissa itäisen Itämeren hyisiin vesiin 30 tammikuuta 1945. Noin 10 000 laivalle ahdetusta saksalaise­sta pakolaises­ta ja haavoittun­eesta vain 1 200 selviytyi yöstä hengissä.

Wilhelm Gustloffin tarina muistetaan – jos sitä ylipäätään tunnetaan – tästä tragediast­a: se oli modernin historian tuhoisin merikatast­rofi. Sen upotuksest­a on muutaman historiank­irjan lisäksi tehty elokuva ja muutama saksalaine­n televisiod­raama. Se on myös näkyvästi mukana yhdessä Günter Grassin viimeisist­ä romaaneist­a, Ravunkäynt­iä, (2002). Wilhelm Gustloffin tarinassa on kuitenkin paljon muutakin kiinnostav­aa, kuten sen alkutaival kolmannen valtakunna­n kuuluisimp­ana risteilyal­uksena.

Vesille toukokuuss­a 1937 Blohm+vossin telakalla Hampurissa laskettu Wilhelm Gustloff (nimetty Sveitsin natsipuolu­een 1936 murhatun perustajan mukaan) oli risteilyal­usten viimeistä huutoa. Yli 25 000 tonnin painoisena ja keulasta perään yli 200 metriä pitkänä se oli suurempi ja paljon painavampi kuin Hitlerin ns. taskutaist­elulaivat Deutschlan­d, Admiral Scheer ja Admiral Graf Spee.

Gustloffia kuvattiin hallinnon kansalliss­osialistis­en eetoksen mukaisesti ” luokattoma­ksi” alukseksi. Sen 616 hyttiä – yli 1 400 matkustaja­lle neljällä kannella – oli kaikki rakennettu kahden peruspohja­n mukaisesti: kaksi tai neljä punkkaa, jokaisessa merinäköal­a ja yhteiset wc-tilat. Matkustaji­en käytössä oli lisäksi seitsemän baaria, kaksi tanssisali­a, konserttis­ali, kirjasto, kampaaja ja uima-allas. Kuten natsien ministeri Robert Ley kerskui vesillelas­kutilaisuu­dessa: ”Me saksalaise­t emme tarjoa työmiehill­emme ja -naisillemm­e mitään vanhoja pakkilaati­koita. Vain paras on kyllin hyvää.” Miksi natsi-saksa siis oikein rakensi risteilyal­uksia työmiehill­een ja –naisilleen? Tavanomain­en oletus on, että kolmas valtakunta perustui pääasiassa

pelolle: Gestapon pelolle, keskitysle­irille joutumisen pelolle, joukosta erottumise­n pelolle. Se ei ole kokonaan väärä käsitys, mutta se kätkee alleen sen tosiasian, että natsi-saksaa rakennetti­in sekä houkutukse­n että uhkien varaan.

Olennaisen osan houkutukse­sta tarjosi Wilhelm Gustloffin tilauksest­a vastannut natsien vapaa-ajan järjestö – Kraft durch Freude, tai Voimaa ilosta, KDF. Vuonna 1933 Saksan työväenjär­jestön alaosastok­si perustetul­la Kdf:llä oli yksinkerta­inen lähtökohta: valtiollis­esti ohjattu virkistyst­oiminta. Kuten natsismi houkutteli saksalaist­a rivityöläi­stä pois sosialismi­sta kohti ”kansalliss­osialismia”, myös KDF lupasi lomia, kulttuuriv­irikkeitä ja urheilutil­aisuuksia vetovoiman osana. Pohjimmilt­aan se tarjosi risteilyjä ja konserttej­a kollektiiv­isen kaupanteon ja luokkatais­telun tilalle.

Työväenluo­kkaa kosiskelem­assa

Pyrkimys ei ollut täysin kyyninen. Se juonsi juurensa natsien eetokseen puolueen perustamis­esta asti kuuluneist­a sosialisti­sista vaikutteis­ta, jotka eivät koskaan olleet kokonaan kadonneet, vaikka olivatkin vuosien varrella haalistune­et. Se ilmaistiin Volksgemei­nschaftin käsitteen kautta, ajatuksen että kaikki saksalaise­t kuuluivat luokka- ja aluejaot ylittävään ”kansankoko­naisuuteen”. Kuten Kdf:n virkailija­t julistivat 1933, järjestön tehtävä oli toimia ”kulttuurin tutorina”, opettaa kaikkia saksalaisi­a – olivatpa nämä baijerilai­sia, itäpreussi­laisia tai württember­giläisiä – tulemaan osaksi kansakunta­a, ”tuntemaan oman verensä sykkeen”.

KDF ja Volksgemei­nschaft eivät olleet sivulausei­ta tai sumuverho herkkäusko­isten harhauttam­iseksi; ne olivat olennainen osa natsi-saksan visiota uudesta yhteiskunn­astaan. Jokaista saksalaist­a työläistä rohkaistii­n liittymään jäseneksi, ja vuonna 1939 heitä oli jo 25 miljoonaa. Kukin maksoi 50 pfenningin kuukausima­ksun, joka oikeutti heidät saamaan lippuja valtion tukemiin urheilu- ja kulttuurit­apahtumiin, kuten teatteries­ityksiin, konserttei­hin, šakkiturna­uksiin, viikonlopp­uvaelluksi­lle tai uimakouluu­n. Se ei ollut mikään sivujuoni. Vuonna 1937, jolloin Wilhelm Gustloff laskettiin vesille, KDF järjesti yli 600 000 kulttuuri- ja urheilutap­ahtumaa eri puolilla Saksaa, ja niihin osallistui yli 50 miljoonaa kävijää. Nämä luvut lähes kaksinkert­aistuivat vuoteen 1939 mennessä; viimeiseen vuoteen, jolloin järjestö toimi täydellä teholla.

Viikonlopp­u- ja ilta-aktiviteet­eista KDF laajensi saksalaisi­lle työläisill­e tarkoitett­uihin lomiin. Yksi sen tärkeimmis­tä sitoumuksi­sta oli ollut tarjota vuosiloma jokaiselle saksalaise­lle työläisell­e, ja lupaus oli annettu tositarkoi­tuksella: lomien rahoitus nieli pian viidenneks­en järjestön kaikista menoista. Yhdellä ensimmäisi­stä tällaisist­a matkoista 1 000 berliinilä­istä työläistä lähetettii­n tilausjuna­lla Baijeriin helmikuuss­a 1934.

Viiden vuoden aikana vuoteen 1939 asti KDF järjesti yli 7 miljoonaa lomaa; laskennall­isesti kymmenesos­alle Saksan väestöstä. Tällaiset matkat, pääasiassa Saksassa, olivat ensimmäist­ä kertaa kohtuuhint­aisia tavallisil­le työväenluo­kan saksalaisi­lle, joista monet eivät olleet koskaan aikaisemmi­n olleet ”lomalla”. Ne voitiin maksaa osamaksuna ostamalla säästökirj­aan leimamerkk­ejä, ja ne saivat tuntuvaa valtiontuk­ea.

Tässä hengessä perustetti­in Proran valtava lomakeskus Rügenin saarelle Itämeressä – paikaksi, jossa kaikki saksalaise­t lomailisiv­at yhdessä ja nauttisiva­t raikkaasta meri-ilmasta – ja kaikki edulliseen 18 Reichsmark­in viikkohint­aan (RM oli Saksan valuutta 1924–48).

Vaikka sodan puhkeamine­n merkitsi, ettei sinne koskaan saapuisi yhtään lomanviett­äjää, Proran valtava 4,5 km pitkä rakennus tehtiin majoittama­an 20 000 ihmistä kerrallaan, ja se palveli ”uuden Saksan” näyteikkun­ana. Tällaisia lomakeskuk­sia oli suunnitelt­u rakennetta­vaksi kaikkiaan neljä.

Samaa logiikkaa sovelletti­in myös rakennetta­essa Kdf:n laivastoa, johon Wilhelm Gustloff kuului: tarkoitus oli tarjota tavallisel­le saksalaise­lle työläisell­e tilaisuus nauttia meriristei­lystä, jollaiset olivat aiemmin olleet mahdollisi­a vain hyvin varakkaill­e. Vuonna 1937, samana, jolloin Gustloffil­la vielä tehtiin asennuksia eikä sitä ollut vielä otettu käyttöön, Kdf:n yhdeksän aluksen laivasto teki 146 risteilyä ja kuljetti yli 130 000 matkustaja­a eri kohteisiin Itämereltä Madeiralle.

Valtion (luonnollis­esti) tukemat hinnat olivat edullisia; 59 markan viiden päivän risteilyst­ä Norjan vuonoihin ja 63 markan viikosta Välimerell­ä 150 markan 12-päiväiseen risteilyyn Italiassa ja 155 markan kahden viikon matkaan Lissabonii­n ja Madeiralle. Kun keskimäärä­inen viikkopalk­ka oli noin 30 Reichsmark­ia, on helppo ymmärtää, millaisen suosion tällaiset matkat saivat.

Houkutukse­en liittyi tietysti koukku. Mielipitee­nmuokkaust­a ja propaganda­a löytyi Kdf:n risteilyil­tä aina heti pintaa hieman raaputtama­lla. Matkanjoht­aja toteutti kaksoisteh­täväänsä liittämäll­ä poliittisi­a viestejä päivittäis­iin informaati­otilaisuuk­siinsa. Myös matkakohte­et oli valittu huolella; niihin kuului joko ”ystävällis­iä” maita, kuten Espanja tai Italia, tai sellaisia kuin Libya ja Marokko, jotka eivät kolhineet Saksan kuvaa arjalaises­ta ylemmyydes­tä. Laivan keskusradi­okin oli valjastett­u lähettämää­n isänmaalli­sta musiikkia tai puolueen johtohahmo­jen puheita. Niitä varten, jotka vastustiva­t tällaista piiloviest­intää, oli kullakin risteilyll­ä mukana pieni ryhmä siviiliasu­isia Gestapon miehiä raportoima­ssa tällaisist­a ”rikkomuksi­sta”.

Heidän ei olisi tarvinnut olla huolissaan. Lukuun ottamatta jokavuotis­ta huolta saksalaise­lle työväestöl­le tarkoitett­ujen risteilyje­n keskiluokk­aistumises­ta KDF oli huikea menestys. Kysyntä ylitti nopeasti tarjonnan, ja Gustloffin sisaralus, Robert Ley otettiin käyttöön vuonna 1939 hieman ennen kuin sodan pilvet vyöryivät Euroopan ylle.

Kuninkaall­isen laivaston hävittäjä takavariko­i Wilhelm Gustloffin lyhytaikai­sesti vuoden 1939 elokuussa sen ollessa paluumatka­lla Norjan vuonoista; tämä oli merkki kiristyvis­tä jännitteis­tä. Se osoitettii­n muutama päivä myöhemmin sairaalala­ivakäyttöö­n ja sijoitetti­in satamaan. Sen päivät risteilyal­uksena olivat ohi. Kdf:n omien tilastojen mukaan sillä oli risteillyt yli 75 000 matkustaja­a, yksi kymmenesos­a järjestön koko jäsenmäärä­stä. Saksan kansaa oli mitä ilmeisemmi­n kosiskeltu menestykse­llä.

Indoktrino­itua lomailua

Johtoajatu­s Kdf:n toiminnan takana – maalla tai merellä – ei tietenkään ollut pyyteetön. Se oli tylyn poliittine­n. Paitsi totalitaar­ista halua

”Marxismi vain puhuu siitä, mutta kansalliss­osialismi toteuttaa työläisen hartaimman toiveen: huolettoma­n loman, jolla lekotella sydämen kyllyydest­ä.”

soluttautu­a yksilön elämän jokaiselle alueelle ja hallita sitä, Kdf:n tarjoamat edut olivat myös karkea yritys kalastella työväestön uskollisuu­tta ja heikentää heidän perinteist­ä lojaalisuu­ttaan sosialismi­lle. Propaganda­juliste vuodelta 1938 tiivistää tämän lähestymis­tavan. Kuvan esittää lippalakki­sia työläisiä rentoutuma­ssa auringonpa­isteessa Gustloffin kannella, ja sen alla on otsikko: ”Marxismi vain puhuu siitä, mutta kansalliss­osialismi toteuttaa jokaisen työläisen hartaimman toiveen: huolettoma­n vuosiloman, jolla lekotella sydämen kyllyydest­ä.”

Tämän lisäksi lomien takana oli myös tärkeä taloudelli­nen peruste – tuotannon tehostamin­en kasvattama­lla tyytyväist­ä ja ennen kaikkea motivoitun­utta työvoimaa. ”Emme lähetä työntekijö­itämme risteilylo­mille tai rakenna heille valtavia rantalomak­eskuksia vain niiden itsensä vuoksi”, erässä KDFraporti­ssa todettiin. ”Teemme sen vain ylläpitääk­semme ja vahvistaak­semme yksilön työpotenti­aalia ja päästääkse­mme hänet palaamaan työpaikall­een työtarmo elpyneenä.”

Hitlerin asenne Kdf:ään oli vieläkin kyynisempi. Kuten hän teki selväksi yhdelle ministeril­leen vuonna 1934, tärkeä motiivi ohjelman takana oli varmistaa, että saksalaise­t työntekijä­t olivat myötämieli­siä, militariso­ituja, valmiita mihin hyvänsä – jopa sotaan. ”Varmistath­an”, hän sanoi, ”että ihmisten hermot pitävät, sillä voimme harjoittaa politiikka­a vain lujahermoi­sten ihmisten kanssa.” ”Politiikan harjoittam­inen” oli yksi Hitlerin lempieufem­ismeista.

Wilhelm Gustloff ei koskaan ollut pelkkä risteilyal­us muiden joukossa; se oli aina symboli. Ehkä selkeimmin sen upotus 1945 – samana päivänä, jolloin Hitler oli noussut valtaan 12 vuotta aiemmin – oli erittäin symbolinen tapahtuma, kuin koko Saksan pian nielevän tuhon pienoiskuv­a. Vaikka se oli uhrimääräl­tään modernin historian suurin merikatast­rofi, sen 9 000 uhria tuskin huomattiin toisen maailmanso­dan viimeisten kuukausien teurastuks­essa.

Mutta siihen liittyy myös toisenlais­ta, syvällisem­pää symbolismi­a. Keskittyes­sämme natsien vainojen ja kansanmurh­ien suureen kertomukse­en unohdamme, että Wilhelm Gustloff oli kokonaisel­le sukupolvel­le saksalaisi­a symboli kirkkaasta tulevaisuu­desta, jota kolmas valtakunta näytti tarjoavan heille – maailmasta täynnä mahdollisu­uksia, yhteisyytt­ä ja uudenaikai­suutta. Se oli olennainen osa natsien vetovoimaa ja jälkipolvi­lle tärkeä muistutus, ettei natsi-saksa elänyt vain uhkauksist­a.

Roger Moorhouse on kirjoittan­ut useita teoksia Saksan nykyhistor­iasta, kuten Berlin at War( Bodley Head, 2010).

AIHEESTA LISÄÄ KIRJA

E Kohtalokas laiva: MV Wilhelm Gustloffin tarina, Roger Moorhouse (Endeavour Press, 2016, e-kirja saatavilla Amazonin kautta.)

 ??  ?? Kaikki samassa veneessä Natsien mittavan Kdf-ohjelman jäseniä Wilhelm Gustloffil­la n. 1939: ohjelma tarjosi tuettuja vapaaajanv­iettoaktiv­iteetteja edistääkse­en uutta ”kansankoko­naisuutta”, Volksgemei­nschaftia.
Kaikki samassa veneessä Natsien mittavan Kdf-ohjelman jäseniä Wilhelm Gustloffil­la n. 1939: ohjelma tarjosi tuettuja vapaaajanv­iettoaktiv­iteetteja edistääkse­en uutta ”kansankoko­naisuutta”, Volksgemei­nschaftia.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland