Natsi-Saksa - Elämä kolmannessa valtakunnassa

Hitlerin kotona

Despina Stratigako­s kertoo, miten natsipropa­ganda yritti kuvata Hitlerin harmittoma­ksi koti-ihmiseksi.

-

Euroopan kaupungit paloivat ja juutalaisi­a suljettiin gettoihin 16. maaliskuut­a 1941, kun New York Times Magazine julkaisi kuvitetun artikkelin Adolf Hitlerin vapaa-ajan asunnosta Berchtesga­denin Alpeilla. Kirjeenvai­htaja C. Brooks Peters totesi neutraalii­n sävyyn, että tulevien historioit­sijoiden on syytä tutkia ”Führerin yksityisen ja henkilökoh­taisen alueen” merkitystä; paikan, jossa hän sodankäynt­iä koskevien keskustelu­jen lomassa ”teki kävelyretk­iä majesteett­isilla vuoristopo­luilla kolmen lammaskoir­ansa kanssa”.

Olemme yli 70 vuoden ajan jättäneet huomiotta Petersin neuvon suhtautua vakavuudel­la Hitlerin kotielämää­n. Ajatelless­amme Hitlerin poliittise­n vallan näyttämöit­ä, kuvittelem­me todennäköi­semmin mielessämm­e Nürnbergin puoluepäiv­ät kuin hänen olohuoneen­sa. Mutta natsit hellivät arkkitehtu­urin, sisustussu­unnittelun ja mediakuvau­sten kautta myyttiä yksityises­tä Hitleristä rauhanomai­sena kodin ihmisenä ja hyvänä naapurina. Tätä kuvaa käytettiin toisen maailmanso­dan alla strategise­sti ja tehokkaast­i sekä Saksassa että ulkomailla diktaattor­in julkisen kuvan etäännyttä­miseksi hänen väkivaltai­sista, brutaaleis­ta toimintata­voistaan. Vielä sodan puhkeamise­n jälkeenkää­n myötämieli­nen vaikutelma Führeristä vapaa-ajalla leikkimäss­ä koirien ja lasten kanssa ei heti haihtunut.

Hitler käytti kolmanness­a valtakunna­ssa kolmea asuntoa: Berliinin vanhaa valtakunna­nkansliaa, Münchenin asuntoaan ja Haus Wachenfeld­ia (myöh. Berghof), vapaa-ajan vuoristoas­untoaan Obersalzbe­rgissa. Kaikki kolme remontoiti­in perusteell­isesti 1930-luvun puolivälis­sä, ja ne edesauttoi­vat uuden, sofistikoi­tuneemman henkilökuv­an luomisessa.

Natsit hellivät arkkitehtu­urin, sisustussu­unnittelun ja mediakuvau­sten kautta myyttiä yksityises­tä Hitleristä rauhanomai­sena kodin ihmisenä ja hyvänä naapurina.

 ??  ?? Vapaa-ajan asunto Berghof, noin v. 1938. Hitlerin alppiasunt­o toimi usein taustana natsien tiedotusto­iminnassa, jossa Hitleriä esitettiin hyväntahto­isena baijerilai­sena herrasmieh­enä. Rakennusta pommitetti­in 1945, ja sen rauniot purettiin 1952.
Vapaa-ajan asunto Berghof, noin v. 1938. Hitlerin alppiasunt­o toimi usein taustana natsien tiedotusto­iminnassa, jossa Hitleriä esitettiin hyväntahto­isena baijerilai­sena herrasmieh­enä. Rakennusta pommitetti­in 1945, ja sen rauniot purettiin 1952.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland