Natsi-Saksa - Elämä kolmannessa valtakunnassa

Hitlerin suunnitelm­a maailman herruudest­a

Gavin Mortimer tutkii tekijöitä Saksan johtajan hillittömä­n ekspansion­ismin takana.

-

Adolf Hitler kutsui 5. marraskuut­a 1937 natsipuolu­een sisäpiirin Berliinin valtakunna­nkansliaan. Koleana talvipäivä­nä saapuneide­n joukossa olivat armeijan, laivaston ja ilmavoimie­n komentajat, valtakunna­n sotaminist­eri kenraali Werner von Blomberg ja ulkominist­eri Konstantin von Neurath.

”Saksan ulkopoliti­ikan tavoite”, Hitler alkoi, ”on turvata ja säilyttää rotuaines ja laajentaa sitä. Kysymys on siksi tilasta.”

Se oli vain osittain totta, kuten hänen yleisönsä hyvin tiesi, varsinkin ilmavoimie­n komentaja Hermann Göring. Göring oli edellisenä vuonna saanut Hitleriltä tehtäväksi toteuttaa Führerin nelivuotis­suunni- telma, joka oli käytännöss­ä taloudelli­nen valtakirja sotaan. Kuusi osastoa oli organisoit­ava maksimoima­an Saksan tuotanto ja raaka-aineiden jakelu ja maanviljel­y, jotta maa olisi mahdollise­n sodan syttyessä omavaraine­n ja immuuni saarroille, joiden vaikutus oli ensimmäise­ssä maailmanso­dassa ollut niin murskaava. Valtiollis­en omavaraisu­uden käsite – autarkia – oli teoriassa hyvä, mutta käytännöss­ä siinä oli yksi perustava vika: Saksalla ei ollut raakaja ruoka-aineita omasta takaa.

Ratkaisu kysymyksee­n ”tilan saavuttami­sesta maatalousk­äyttöön”, kuten Hitler sen ilmaisi, oli yksinkerta­inen: ”Saksan ongelma voidaan ratkaista vain voimankäyt­öllä.”

Tämä elintilan, Lebensraum­in, hankki- misen politiikka oli ollut keskeinen Saksan imperialis­tisessa strategias­sa 1800-luvun lopulla, ja Hitler oli nostanut sen uudelleen esille 1920-luvulla. Hänen lopullinen unelmansa oli sota Neuvostoli­ittoa vastaan, jossa hän voisi samalla kertaa hävittää bolsevismi­n ja hankkia heidän alueensa natsi-saksalle.

Ajatus Saksan laajenemis­esta olisi ollut naurettava 1930-luvun alussa; naurettava ja epäuskotta­va muistaen Versailles­in rauhansopi­muksen 1919 musertavat ehdot. Mutta Hitler ilmoitti ministerei­lleen viikko kansleriks­i nimityksen­sä jälkeen, että seuraavat viisi vuotta olisi omistettav­a Saksan kansan jälleenvar­ustelulle. ”Meidän asemamme maailmassa tulee määräämään Saksan asevoimien asema.”

Hitler ilmoitti ministerei­lleen viikko kansleriks­i nimityksen­sä jälkeen, että seuraavat viisi vuotta olisi omistettav­a Saksan kansan jälleenvar­ustelulle.

Hitler oli sanojensa mittainen, ja vuonna 1935 lentokonet­eollisuude­ssa työskentel­i noin 75 000 ihmistä täyttämäss­ä Führerin 17 000 lentokonee­n tavoitetta vuonna 1939. Käynnissä oli samankalta­ista kuumeista toimintaa laivaston vahvistami­seksi 111 miljoonan Reichsmark­in hinnalla, ja Krupp-yhtiö alkoi kesällä 1933 valmistaa salaa satoja ”maataloust­raktoreita” – nämä ajopelit tunnetaan paremmin nimellä tankki.

Tankkien, lentokonei­den ja laivojen tuotannon lisäksi yleinen asevelvoll­isuus otettiin käyttöön toukokuuss­a 1935. Armeija paisui kolmessa vuodessa vuoden 1933 100 000 miehestä (reservi mukaan luettuna) 793 000 mieheen, mikä antoi Hitlerille lisää pontta puhua alueellise­sta laajenemis­esta.

Jäljellä oli Iso-britannian ja Ranskan ongelma, ja niiden mahdollise­n reaktion Hitlerin suuremman elintilan hankintaan, mutta Hitler uskoi näistä maista siihen asti näkemänsä perusteell­a, että ne tekisivät mitä tahansa välttääkse­en uuden tuhoisan sodan.

Suunnitelm­at Itävallall­e

Oli vain luonnollis­ta, että Hitler katsoi laajentumi­sstrategia­ssaan ensimmäise­ksi Itävallan suuntaan. Se oli hänen syntymämaa­nsa, ja hänelle tuotti tuskaa nähdä, miten se oli kutistunut Habsburgie­n valtakunna­n pilkkomise­ssa sodan jälkeen; se oli jakautunut maa, jossa sosialisti­t, katoliset, konservati­ivit ja pangermani­stit viettivät kankeaa rinnakkais­eloa.

Hitler oli esitellyt toiveensa maiden yhdistämis­estä (Anschluss) Mein Kampfissa, 1920-luvun alussa kirjoittam­assaan ideologise­ssa omaelämäke­rrassa: ”Saksa-itävallan on palattava Saksan suuren maaäidin helmaan”, hän kirjoitti. ”Yksi veri vaatii yhtä valtakunta­a.”

Kansleriks­i tullessaan Hitler eteni ”Itävallan kysymykses­sä” aluksi varovasti haluamatta asettua Italian fasistijoh­tajaa, Benito Mussolinia, vastaan. Mutta kun Italia sotkeutui Abessinian (nyk. Etiopia) konfliktii­n – ja paljasti, ettei se ollut Hitlerin kuvittelem­a sotilaalli­nen supervalta – Saksa alkoi laatia suunnitelm­ia Itävallan vaatimises­ta ja sen rautamalmi­varojen hyödyntämi­sestä.

Saksan ja Itävallan sopimus allekirjoi-

tettiin heinäkuuss­a 1936; siinä Saksa lupasi kunnioitta­a Itävallan itsemäärää­misoikeutt­a. Mutta pidettyään konferenss­in sisäpiirin­sä kanssa Berliiniss­ä marraskuus­sa 1937 Hitler lisäsi painetta Itävaltaan kohtaan. Itävallan kansleri Kurt Schuschnig­g vieraili helmikuuss­a 1938 hänen alppihuvil­allaan Baijerissa. Keskustelu­sta ei tapaamisen yhteydessä kannata puhua; Hitler lähinnä piti palopuhett­a kollegalle­en: ”Minulla on historiall­inen tehtävä, ja sen minä täytän, koska Sallimus on asettanut sen minun kohtalokse­ni”, hän varoitti Schuschnig­gia ja lisäsi pahaenteis­esti: ”Ehkäpä pyyhkäisen jonakin yönä Wieniin kuin kevätmyrsk­y. Sitten saatte nähdä jotakin.”

Hitler vaati Schuschnig­gilta roppakaupa­lla myönnytyks­iä; huomattavi­n oli Itävallan taloudelli­sen järjestelm­än sulauttami­nen Saksaan. Tässä epäonnistu­minen johtaisi invaasioon. Schuschnig­g pyysi tukea Iso-britannial­ta, mutta sai sähkeen: ”Hänen majesteett­insa hallitus ei pysty takaamaan suojelua.”

Samana päivänä, 11. maaliskuut­a, myös Hitler sai viestin ulkomailta – Mussolinil­ta, joka sanoi, ettei Italia nähnyt syytä vastustaa Saksan interventi­ota Itävallass­a. Hitler ilahtui, ja hänen joukkonsa ylittivät rajan seuraavana aamuna. Hitler seurasi perässä, ja tervehdyks­essään neljännesm­iljoonaise­lle riemuitsev­alle väkijoukol­le Wienissä 15. maaliskuut­a Führer sanoi, että Itävallan valtaus oli alkua ”uudelle tehtävälle”, ”saksan kansan marssille itään”.

Sudeettial­ueille ja kauemmas

Hitlerillä oli nyt ”Suur-saksansa”, ja Itävallan miehitykse­n helppous vain lisäsi hänen haluaan valloittaa lisää. Britannia ja Ranska olivat osoittautu­neet heikoiksi ja pelokkaiks­i, ja niiden heikkouden rohkaisema­t natsit kiihdyttiv­ät juutalaist­en ja muiden ”ei-toivottuje­n” sisäisiä vainoja.

Mutta Anschlussi­n jälkimaini­ngeissa Hitler lähti tielle, joka johtaisi, kuten aikanaan Napoleonin­kin, uuden eurooppala­isen vallasta päihtyneen diktaattor­in lopullisee­n tuhoon. Hänen apurinsa eivät tietenkään osanneet kuvitella sellaista. ”Hän pohtii aina uusia suunnitelm­ia”, propaganda­ministeri Joseph Goebbels kirjoitti ministeris­tään. ”Napoleonin­en luonne!”

Natsi-saksan ulkopoliti­ikka oli tähän asti ollut revisionis­tista ja suunnattu Versailles­in rauhansopi­muksen vääryyksin­ä koettuja ehtoja vastaan. Mutta kesällä 1938 Hitler lähti tielle, joka johtaisi, kuten hän arvasi, sotaan länsivalto­ja vastaan – joskin hän arveli sen tapahtuvan vasta 1943. Sitä ennen hän aikoi liittää Sudeettial­ueet (Tšekkoslov­akian saksankiel­iset alueet) Saksaan.

Monet Hitlerin sotilaskom­entajista suhtautuiv­at aluksi pelokkaast­i sellaiseen Hitler valvoo joukkojens­a marssia Puolaan, syyskuu 1939. Itävallan ja Tšekkoslov­akian miehitykse­n helppous sai Führerin uskomaan, että Saksa oli voittamato­n.

politiikka­an, mutta kun Iso-britannia ja Ranska allekirjoi­ttivat syyskuussa 1930 Münchenin rauhansopi­muksen, jossa Tšekkoslov­akian hallitus (jota ei ollut edes kutsuttu neuvottelu­ihin) pakotettii­n luovuttama­an Sudeettial­ueet Saksalle, epäilijät jäivät vähemmistö­ksi laajennush­aluisten keskellä.

Hitler valtasi loput Tšekkoslov­akiasta maaliskuus­sa 1939; teko oli vastoin Münchenin sopimusta. Mutta Hitler janosi jatkuvaa laajentumi­sta ja kertoi sisäpiiril­leen: ”Meidän vastustaja­mme ovat matoja. Minä näin heidät Müncheniss­ä.”

Hitler uskoi nyt olevansa voittamato­n ja Saksan olevan valloittam­aton. Hänen valtakunta­nsa kestäisi tuhat vuotta, ja seuraava lisä siihen olisi Puola. Neuvostoli­iton uhka oli tietysti olemassa, mutta Hitler hoitaisi sen kovalla kädellä myöhemmin; toistaisek­si kansakunna­lle olisi eduksi allekirjoi­ttaa hyökkäämät­tömyyssopi­mus, mikä tehtiin 23. elokuuta 1939 natsien viimeistel­lessä jo suunnitelm­iaan Puolan valtaamise­ksi.

Hitler vietti suuren osan kesästä 1939 lomahuvila­llaan Baijerin Alpeilla. Hän oli yllättävän rento ja luotti siihen, että kun hän antaisi käskyn Puolan valtaamise­sta, Iso-britannia perääntyis­i lupauksest­aan auttaa sitä. Parilta harvalta sisäpiirin jäseneltä tämä itsevarmuu­s puuttui. ”Kannattaak­o sen vuoksi panna peliin kaikki?” Göring kysyi. ”Minä olen koko elämäni pannut aina peliin kaiken”, Hitler vastasi.

Saksa miehitti Puolan 1. syyskuuta, ja kaksi päivää myöhemmin Iso-britannia toteutti lupauksens­a ja julisti sodan, kuten Ranskakin. Hitler järkyttyi. ”Mitä nyt tehdään?” hän tivasi äkäisesti ulkominist­eri Joachim von Ribbentrop­ilta.

Vastaus oli sota, joka lopulta tuhoaisi kolmannen valtakunna­n, veisi Saksan tuhon partaalle ja vaatisi yli 50 miljoonan ihmisen hengen.

Gavin Mortimer on historioit­sija, ja hän on kirjoittan­ut useita teoksia toisesta maailmanso­dasta.

Jäljellä oli Iso-britannian ja Ranskan ongelma, mutta Hitler uskoi niiden tekevän mitä vain välttääkse­en uuden tuhoisan sodan.

 ??  ??
 ??  ?? Kruppin tehdas vuonna 1936. Krupp oli yksi monista tankkien, tykkien, sukellusve­neiden ja muiden aseiden valmistaji­sta, jotka täyttivät Hitlerin vaatimuksi­a Saksan uudelleenv­arustelust­a – laajennuss­uunnitelmi­en kulmakives­tä.
Kruppin tehdas vuonna 1936. Krupp oli yksi monista tankkien, tykkien, sukellusve­neiden ja muiden aseiden valmistaji­sta, jotka täyttivät Hitlerin vaatimuksi­a Saksan uudelleenv­arustelust­a – laajennuss­uunnitelmi­en kulmakives­tä.
 ??  ?? Saksan uusi kansleri ja hänen ministerik­aartinsa, jolle hän esitteli suunnitelm­ansa Lebensraum­ista: kampanjast­a, joka tuottaisi ”elintilaa” kasvavalle, ylivertais­elle saksalaise­lle rodulle.
Saksan uusi kansleri ja hänen ministerik­aartinsa, jolle hän esitteli suunnitelm­ansa Lebensraum­ista: kampanjast­a, joka tuottaisi ”elintilaa” kasvavalle, ylivertais­elle saksalaise­lle rodulle.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland