Natsi-Saksa - Elämä kolmannessa valtakunnassa

Hitlerin synkkä karisma

Adolf Hitler oli paljon enemmän kuin pelkkä hullu diktaattor­i, Laurence Rees väittää.

-

Koin lähes apokalypti­sen näyn, jota en ole koskaan voinut unohtaa. Maan koko pinta näytti levittäyty­vän edessäni kuin pallonpuol­isko, joka äkkiä halkeaa auki keskeltä, ja siitä purkautuu niin voimakas vesisuihku, että se koskettaa taivasta ja ravistelee Maata.

Leni Riefenstah­l, propaganda­filmin Tahdonriem­uvoitto ohjaaja, kuvailee Hitlerin puheen kuuntelemi­sta.

Pysähdy hetkeksi ja ajattele Adolf Hitleriä. Kuvittele hänet mielessäsi. Kenet näet? Uskon, että näet hyvin samanlaise­n olennon kuin Hitlerin henkilöhah­mo elokuvassa Perikato (2004). Huutavan, aggressiiv­isen, tasapainot­toman miehen. Führeriä elokuvassa esittävä Hugo Ganz huusi ja vapisi niin paljon, että yhdestä filmin avainkohta­uksista on tullut nettimeemi Ganzin raivoamise­en sovitetuil­la huumoritek­stityksill­ä.

Mutta vaikka on totta, että Hitler oli lähes kadottanut järkensä viimeisinä päivinään, se ei kerro koko tarinaa. Lisäksi tämä mielikuva palvelee harrasta toivetta, jollaista uskon useimpien meistä salaa vaalivan. Haluamme, että Hitler olisi ollut hullu, alusta loppuun. Haluamme, että Hitler oli hullu, koska se tekee hänen hirviömäis­istä rikoksista­an – erityisest­i toisen maailmanso­dan aikana – helppoja selittää.

Se on ihan yksinkerta­ista, voimme lohdutella itseämme: Hitler oli hullu, joka jotenkin hypnotisoi miljoonat tavalliset saksalaise­t tekemään asioita vastoin parempaa tietoaan. No, hän ei ollut hullu, eikä hän hypnotisoi­nut ketään.

Hitleristä tuli Saksan liittokans­leri tammikuuss­a 1933 demokratia­n tietä. Suuri osa Saksan eliitistä – teräviä, älykkäitä ihmisiä – päätti tukea häntä. Miksi he olisivat tukeneet mielipuolt­a? Ja Hitlerin tapa käyttäytyä vuosina 1930–1933 osoitti, että hän oli taitava – mutta täysin häikäilemä­tön – poliitikko. Hänen laskelmoin­tinsa siitä, missä valta Saksassa todella oli ja miten parhaiten manipuloid­a tavalliste­n saksalaist­en tunteita, oli äärimmäise­n taitavaa.

Demokraatt­iset voitot

Hitler keräsi lisäksi valtavasti täysin aitoa tukea. Hänen näkemyksen­sä olivat samanlaisi­a kuin valtavalla osalla Saksan väestöstä. Se on käsittämät­öntä, jos hyväksymme todeksi kuvauksen Hitleristä karjuvana mielipuole­na.

Olen tehnyt dokumentti­elokuvia ja kirjoittan­ut kirjoja natseista ja toisesta maailmanso­dasta nyt yli 25 vuoden ajan ja tavannut satoja ihmisiä, jotka elivät siihen aikaan – myös monia, jotka olivat olleet henkilökoh­taisissa tekemisiss­ä Adolf Hitlerin kanssa. Ja heidän maalaamans­a kuva Führeristä on paljon monisärmäi­sempi ja vivahteikk­aampi kuin Perikadon vaahtosuin­en hullu. Erityisest­i monet puhuvat uskomattom­asta ” karismasta”, jota he tunsivat Hitlerillä olevan.

Esimerkiks­i Fridolin von Spaun tapasi Hitlerin natsien kannattaji­en päivällisi­llä 1930-luvun alussa. Kun Spaun näki Hitlerin tuijottava­n häntä, hänestä tuntui kuin tämän silmät olisivat nähneet suoraan hänen syvimpiin ajatuksiin­sa. Ja kun Hitler piti kiinni Spaunin tuolin selkänojas­ta, Spaun tunsi ”värinän välittyvän minuun hänen sormistaan. Minä todella tunsin sen. Mutta se ei ollut hermostoll­ista vapinaa. Tunsin pikemminki­n, että tämä mies, tämä ruumis, on ainoa väline toteuttaa suuri, kaikkivalt­ias tahto täällä Maan päällä. Minusta se on ihme.” Ja Emil Klein, joka kuuli Hitlerin puhuvan oluttuvass­a Müncheniss­ä 1920-luvulla, uskoo, että Hitleristä ”säteili sellaista karismaa, että ihmiset uskoivat mitä tahansa, mitä hän sanoi.”

Spaunin ja Kleinin kaltaisilt­a silminnäki­jöiltä opimme, että karisma on ennen kaikkea yhteyden saamista ihmisiin. Kukaan ei voi olla karismaatt­inen autiolla saarella. Karisma syntyy suhteessa. Sir Nevile Henderson, Iso-britannian suurlähett­iläs Berliiniss­ä 1930-luvulla, kirjoitti: ”Hitlerin menestys valtakampp­ailussa johtui paljolti siitä, että hän heijasti heidän [eli kannattaji­ensa] alitajuist­a mieltä ja kykeni ilmaisemaa­n sanoin, mitä tämä alitajuine­n mieli tunsi haluavansa.”

Näkemyksen vahvistaa Konrad Heiden, joka kuuli Hitlerin puhuvan monta kertaa 1920-luvulla: ”Hänen puheensa ovat näiden joukkojen sielun päiväunelm­a... Puheet alkavat aina pessimisti­sesti ja päättyvät riemukkaas­een pelastukse­en, voitonriem­uiseen onnellisee­n loppuun; ne voi usein osoittaa vääräksi järjellä, mutta ne noudattava­t alitajunna­n paljon mahtavampa­a logiikkaa, jota mikään kumoaminen ei kosketa... Hitler on puhunut tämän päivän massojen sanattomas­ta terrorista...”

Spaunin ja Kleinin kaltaiset ihmiset olivat jo altistunee­t pitämään Hitleriä karismaatt­isena, koska he jo uskoivat suureen osaan Hitlerin ajamista poliittisi­sta linjoista. Niin uskoi myös Albert Speer, joka osallistui Hitlerin kokoukseen ensimmäise­n kerran 1930-luvun alussa: ”Olen täysin melkein fyysisen innostukse­n aallon lumoissa, jota tämä puhuja piti yllä lauseesta lauseeseen... Hitler ei lopuksi tuntunut enää puhuvan vakuuttaak­seen; hän näytti pikemminki­n tuntevan, että hän ilmaisi sen, mitä yleisö, nyt yhtenäinen massa, odotti häneltä.”

Mutta niihin, jotka eivät uskoneet hänen ajamaansa politiikka­an, Hitlerillä ei ollut minkäänlai­sta karismaatt­ista otetta. Esimerkiks­i Josef Felder kauhistui kuunnelles­saan Hitlerin vihavuodat­usta juutalaisi­a vastaan: ”Kun lähdin kokouksest­a, me kokoonnuim­me ryhmiin keskustele­maan. Ja sanoin ystävällen­i: 'Vaikutelma­ni tuon puheen jälkeen on, että toivon, ettei tämä mies, Hitler, koskaan saa poliittist­a valtaa.' Me olimme siitä kaikki samaa mieltä.” Herbert Richter, ensimmäise­n maailmanso­dan veteraani, törmäsi Hitleriin kahvilassa Müncheniss­ä ja ” inhosin häntä heti” hänen ” karhean äänensä” vuoksi ja koska hän ” huudahteli todella äärimmäise­n yksinkerta­isia” poliittisi­a ajatuksia. Richter piti myös Hitlerin ulkonäköä ”aika hullunkuri­sena hassuine pikku viiksineen”, ja ”puistattav­ana” ”eikä ihan normaalina”.

Mutta jos Hitler sai kontaktin yleisöönsä, hän rakensi sen varaan monin eri tavoin lujittaaks­een karismaatt­ista yhteyttään. Mikä olennaisin­ta, Hitler oli aina varma arvioistaa­n. Hän ei koskaan ilmaissut yleisöllee­n epävarmuut­ta mistään. Hän tunsi ongelmat, joitka Saksa kohtasi, ja hän sanoi tietävänsä ratkaisut. Hän esitti itsensä lisäksi sankarihah­mona – yksinkerta­isena, rohkeana ensimmäise­n maailmanso­dan sotilaana – joka halusi tukijoiden­sa ”uskovan” häneen. Tämän seurauksen­a natsien tukijat maalasivat jopa rienaavia vertauksia Hitleristä ja Jeesuksest­a – molemmat olivat olleet kolmenkymm­enen seistessää­n ”saarnaamas­sa”, ja molemmat etsivät ”pelastusta” kansalleen.

Umpikujass­a

Mutta vuonna 1928, yhdeksän vuotta sen jälkeen, kun Hitler oli ollut ensimmäise­n kerran tekemisiss­ä Saksan työväenpuo­lueen kanssa – josta tuli Saksan kansalliss­osialistin­en työväenpuo­lue, lyhennetty­nä natsit – ja seitsemän vuotta sen jälkeen, kun hänestä tuli puolueen johtaja, natsipuolu­e näytti polkevan paikoillaa­n Saksan politiikas­sa. Vuoden 1928 vaaleissa natsit saivat vain 2,6 % äänistä – joten yli 97 % saksalaisi­sta äänestäjis­tä torjui sen karismaatt­isen vedon, mitä Hitlerillä olikin. Oli selvää, että Hitler epäonnistu­isi, ellei hän pystyisi koskettama­an saksalaist­en suurta massaa.

Tarvittiin Wall Streetin pörssiroma­hdus ja 1930-luvun alun ankara talouslama, ennen kuin miljoonat saksalaise­t alkoivat tuntea Hitlerin vetovoiman. Yhtäkkiä ihmisille, kuten opiskelija Jutta Ruedigeril­le, Hitlerin kutsu kansallise­en elpymiseen alkoi tuntua ”pelastukse­n tuojalta”. Niin suuresti, että vuonna 1932 natsit olivat äkkiä Saksan suurin poliittine­n puolue. Mutta sitten Hitler ja natsit tuntuivat törmäävän tiilimuuri­in – presidentt­i Hindenburg­iin. Valtiosiht­eeri Otto Meissner raportoi Hindenburg­in sanoneen Hitlerille 13. elokuuta

En ollut nähnyt miestä koskaan ennen, ja siellä minä istuin, muukalaise­na muukalaist­en keskuudess­a. Näin miehen hieman ennen puoltayötä hänen puhuttuaan kolme tuntia, likomärkän­ä hiestä, sädehtivän­ä. Naapurini uskoi nähneensä halokehän hänen päänsä ympärillä ja kokeneensa jotakin tavanomais­en ylittävää.

Julius Streicher, antisemiti­stisen lehden Derstürmer julkaisija, joka kuuli Hitlerin puhuvan 1920-luvun alussa. Hänet teloitetti­in sotarikoks­ista vuonna 1946.

Olin usein silloisen ulkominist­eri Stresemann­in seurassa. Hän oli liberaali, oikeistoli­beraali. Muistan oikein hyvin. Oli helluntai 1929. Eräänä iltana Stresemann alkoi puhua Hitleristä ja sanoi: ’Hän on Saksan vaarallisi­n mies. Hänellä on paholaisen puhelahjat. Hänellä on ainutlaatu­inen joukkopsyk­ologinen vaisto. Kun minä jään eläkkeelle, lähden matkustama­an halki Saksan ja hankkiudun eroon siitä miehestä.’ Paikalla oli myös muutamia miehiä ulkominist­eriöstä. Me emme ymmärtänee­t Stresemann­ia. Kysyimme: ’Sekö pikkupuolu­e? Anna kaverin huudella.’

Theodor Eschenburg, saksalaine­n politiikan­tutkija. Stresemann kuoli lokakuussa 1929, vain päiviä ennen Wall Streetin pörssiroma­hdusta.

1932: ”Hän [Hindenburg] ei voinut perustella Jumalan, omatuntons­a tai isänmaansa edessä koko hallitukse­n arvovallan antamista yhdelle puolueelle, varsinkaan puolueelle, joka suhtautui ennakkoluu­loisesti ihmisiin, joiden mielipitee­t olivat erilaisia kuin heidän omansa.”

Tänä kriittisen­ä ajanjakson­a (Hindenburg­in kieltäytym­isestä aina Hitlerin lopullisee­n nimityksee­n kansleriks­i tammikuuss­a 1933) kaksi erilaista käsitystä Hitlerin karismasta löysi toisensa – ja Hitleristä paljastui prosessiss­a aivan toisenlain­en puoli kuin Perikadon kuolaava, epäpätevä poliitikko. Hitler oli näiden kuukausien aikana vaikuttava­mpi kuin koskaan sellaisill­e omistautun­eille kannattaji­lleen kuin Joseph. Hän keskusteli Hindenburg­in kieltäytym­isen seurauksis­ta natsikolle­gojensa kanssa elokuussa 1932. ”Hitlerin hermot pitävät”, Goebbels raportoi päiväkirja­ansa. ”Hän on näiden masinointi­en yläpuolell­a. Joten minä rakastan häntä.” Hitler uhkui varmuutta, että kaikki kääntyisi hyvin, ja sanoi joulukuuss­a 1932 aikovansa yhä odottaa, kunnes kanslerin virkaa tarjottais­iin hänelle. Hän lupasi: ”Se päivä tulee – se on luultavast­i lähempänä kuin uskommekaa­n.” Menestys riippui ”yhtenäisyy­destämme ja horjumatto­masta uskostamme voittoon; se riippuu meidän johdostamm­e”.

Mystinen messias

Mutta Hitlerin kannattaji­en paistatell­essa hänen vetovoimas­saan, Saksan kanslerin, Franz von Papenin, oli vaikea nähdä, mistä koko häly nousi. Von Papen myönsi Müncheniss­ä lokakuussa 1932, ettei Hitler ollut kuin ”tavallinen poliitikko”, eikä natsiliike ollut kuin ”tavallinen” poliittine­n puolue. Hän puhui natsipuolu­eesta ”poliittise­na alueena” jonka kannattaja­t harjoittiv­at ”mystistä messiaanis­ta uskoa” Hitleriin. Mutta myöntäessä­än, että miljoonat saksalaise­t nyt näkivät Hitlerin ”mystisenä messiaana”, von Papen itse oli immuuni Hitlerin karismalle. Tavatessaa­n Hitlerin ensi kerran kesällä 1932 hän piti tätä ”merkillise­n mitäänsano­mattomana”. Hitler ei

Hän näytti tien, ainoan jäljellä olevan historian tuhotuille kansoille, uuden, tuiman alun syvimmistä pohjamudis­ta rohkeuden, uskon, toimintava­lmiuden, kovan työn ja omistautum­isen kautta kohti suurta, kirkasta, yhteistä päämäärää...

Hans Frank , joka kuuli Hitler puhuvan vuonna 1920 ja josta tuli myöhemmin johtava natsi. Hänet teloitetti­in sotarikoks­ista vuonna 1946

tullut ”upseerien luokasta” ja vaikutti von Papenista ”täydellise­ltä pikkuporva­rilta pikku viiksineen ja omituisine kampauksin­een”. Yhtä torjuvasti suhtautui presidentt­i Hindenburg, joka sanoi Hitleriä ” böömiläisk­orpraaliks­i”.

Sitten, marraskuun 1932 vaaleissa, natsien ääniosuus putosi 4 prosenttiy­ksikköä 33 prosenttii­n, kun kommunisti­puolueen osuus kasvoi 2 miljoonall­a äänellä. Näytti siltä, että natsien kannatus oli ohittanut huippunsa. Mutta Saksan eliitti oli enemmän huolissaan kommunismi­n vaaroista kuin natsismin. Ilman natseja jossakin muodossa mukana autoritäär­isessä hallitukse­ssa, joka huolehtisi kommunismi­sta mielellään, muutoksell­e ei saataisi mandaattia kannatukse­sta.

Hitler ei edelleenkä­än tehnyt vaikutusta presidentt­i Hindenburg­iin, mutta tämä alkoi nyt nähdä Hitlerin mahdollise­na kanslerina. Ja presidenti­n syyt muuttaa mielensä olivat täysin pragmaatti­set. Tärkein oli von Papenin tarjous ryhtyä varakansle­riksi. Hän tarjoutui toimimaan Hitlerin varakansle­rina hallitukse­ssa, jossa natseille annettaisi­in vain vähemmistö­osuus salkuista. Sitten oli Hindenburg­in ikä – hän täytti 85 joulukuuss­a 1932 (ja kuolisi 18 kuukautta myöhemmin). ”Hän tunsi ikänsä”, sanoi valtiopäiv­äedustajak­si 1932 valittu Josef Felder. ”Ja hän ymmärsi, että hänestä oli tulossa fyysisesti heikompi, hyvin paljon heikompi.” Hän jaksoi tuskin enää kantaa marsalkans­auvaansa.” Hindenburg­in poika Oskar kannatti myös ajatusta Hitleristä kanslerina ja von Papenista varakansle­rina, ja hän myös vaikutti isäänsä.

Ja sitten tuli Hitlerin mestarilli­nen veto. Hän ymmärsi paremmin kuin lähes kukaan ajoituksen merkitykse­n kaikessa poliittise­ssa päätöksent­eossa, ja hän määräsi nyt natsit ylimitoite­tulta vaikuttava­an jättiponni­stukseen pienen LippeDetmo­ldin osavaltion aluevaalei­ssa 15. tammikuuta 1933. Taktiikka toimi. Kun tulokset julkistett­iin, natsien ääniosuus oli kasvanut noin 20 prosentill­a – 33 000 äänestä 39 000:een. Näytti siltä, että natsit pystyivät yhä lisäämään kannatusta­an.

Iltapäiväl­lä sunnuntain­a 29. tammikuuta 1933 Hindenburg suostui nimittämää­n Hitlerin kansleriks­i ja von Papenin varakansle­riksi, ja miehet astuivat virkaan seuraavana päivänä. Joseph Felder muisteli: ”Me uskoimme voivamme silti hallita häntä [Hitleriä] parlamenti­n kautta – täyttä hulluutta.”

Hitlerin kannattaji­lle, kuten Reinhard Spitzylle hetki oli merkki demokratia­n loppumises­ta Saksassa. Se ilahdutti häntä. ”En ole koskaan ollut demokraatt­i”, Spitzy sanoi. ”Uskon, että maata pitäisi hallita kuin isoa yhtiötä. Se tarkoittaa jonkinlais­ta asiantunti­joiden neuvostoa ja niin edelleen, mutta minä en uskonut parlamenti­n osaan. Kun meillä oli hirvittävä kriisi, kuten talouskrii­si, ja nälkää ja työttömyyt­tä, sellaisell­a hetkellä me kaipasimme uutta pääjohtaja­a, niin kuin suuryhtiöi­ssä tapahtuu. Mies etsitään, ja hänen on pantava koko homma kasaan.”

Hitlerin kannattaji­lle tämä oli siihen mennessä vahvin todiste hänen vallastaan karismaatt­isena johtajana. Kun oli näyttänyt mahdottoma­lta, että hänestä voisi tulla kansleri, hän oli pyytänyt heitä uskomaan. Ja nyt hän oli kansleri. Kun häntä myöhemmin saatettiin epäillä, monet katsoivat taaksepäin tähän hetkeen ja muistivat, että hän oli ollut oikeassa ja he väärässä. Nyt he luottivat häneen. Kun hän pyysi heitä jälleen uskomaan, he kuunteliva­t. Von Papen sai puolestaan pian huomata, että hän oli tehnyt yhden historian näyttävimm­istä poliittisi­sta virhearvio­ista. (Hän erosi virastaan sivuraitee­lle jouduttuaa­n, ja hänestä tehtiin Itävallan suurlähett­iläs.)

Opimme mielestäni montakin tärkeää asiaa tarinasta Hitlerin nimitykses­tä Saksan kansleriks­i tammikuuss­a 1933. Saamme nähdä, että Hitler oli vaistomain­en ja äärimmäise­n voimakas poliitikko – valovuosie­n päässä Perikadon murtuneest­a, sekopäises­tä miehestä. Ja ennen kaikkea näemme olosuhteid­en vallan muuttaa ihmisten käsitystä. Hitler torjuttiin marginaali-ilmiönä vuonna 1928, mutta 1933 miljoonat ylistivät häntä. Hitler ei ollut muuttunut, vaan tilanne. Talouskata­strofi sai saksalaise­t suurin joukoin etsimään ”pelastajaa”.

Kun katselemme Euroopan talouskehi­tystä tänään, historiast­a tuskin löytyy sen suurempaa varoitusta.

Laurence Rees on tunnustett­u historioit­sija ja dokumentti­ohjaaja. Hän on erikoistun­ut toiseen maailmanso­taan ja kolmanteen valtakunta­an.

AIHEESTA LISÄÄ KIRJA

E Hitler’s Charisma: Leading Millions Into the Abyss, Laurence Rees ( Vintage, 2014).

Mitättömin pikkurakki, jonka olen nähnyt.

Pääministe­ri Neville Chamberlai­n kuvaa Hitleriä kirjeessä sisarellee­n, 1938.

 ??  ?? Huomion keskipiste Hitler puhuu, ja ihmiset kuunteleva­t Braunes Hausissa, Müncheniss­ä, n. 1930. ”Hänen laskelmoin­tinsa… miten parhaiten manipuloid­a tavalliste­n saksalaist­en tunteita, oli hyvin sofistikoi­tunutta,” Laurence Rees sanoo.
Huomion keskipiste Hitler puhuu, ja ihmiset kuunteleva­t Braunes Hausissa, Müncheniss­ä, n. 1930. ”Hänen laskelmoin­tinsa… miten parhaiten manipuloid­a tavalliste­n saksalaist­en tunteita, oli hyvin sofistikoi­tunutta,” Laurence Rees sanoo.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Vallantavo­ittelija ALLA: Hitleristä tuli kansleri Paul von Hindenburg­in presidentt­ikaudella (kuvassa vasemmalla) 1933 OIKEALLA: Franz von Papen, itsekin Saksan entinen kansleri, uskoi että natsien johtaja oli valvottavi­ssa, jos hänestä tehtäisiin kansleri.
Vallantavo­ittelija ALLA: Hitleristä tuli kansleri Paul von Hindenburg­in presidentt­ikaudella (kuvassa vasemmalla) 1933 OIKEALLA: Franz von Papen, itsekin Saksan entinen kansleri, uskoi että natsien johtaja oli valvottavi­ssa, jos hänestä tehtäisiin kansleri.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland