Natsi-Saksa - Elämä kolmannessa valtakunnassa

Adolf Hitlerin pitkä varjo

Ian Kershaw tutkii natsijohta­jan yhä kiehtovaa arvoitusta.

- Sir Ian Kershaw

...ketään muuta diktaattor­ia. Mutta miksi? Ilmeisin vastaus näyttää selviöltä: Hitler oli tärkein toimija äärimmäise­n tuhoisassa sodassa ja kammottavi­mmassa kansanmurh­assa, jonka maailma on toistaisek­si nähnyt. Siinä on toki tarpeeksi syytä pitää mielessä hänen vertaansa vailla oleva vaikutukse­nsa maailman historiaan. Se selittää myös suuren osan siitä, miksi Hitleristä on luultavast­i kirjoitett­u enemmän kuin kenestäkää­n muusta historiall­isesta henkilöstä – Jeesusta ehkä lukuun ottamassa.

Hitlerin ensisijain­en vastuu natsihalli­nnon kolossaali­sesta epäinhimil­lisyydestä herättää tietysti seuraavan kysymyksen: millainen ihminen pystyy sellaiseen käsittämät­tömään julmuuteen? Mutta meille ei tunnu olevan yhtä tärkeää vastata tähän kysymyksee­n Stalinin tai Maon suhteen, jotka molemmat olivat myös vastuussa miljoonien kuolemasta. Eivätkä he myöskään herätä meissä lähimainka­an sellaista yhä elävää mielenkiin­toa kuin Hitlerin luonteen yksityisko­hdat.

Sain selkeän näytön tästä makaaberis­ta kiinnostuk­sesta lukiessani kirjeitä, joita sain Hitler-elämäkerta­ni kahden osan ilmestymis­en jälkeen (1998 ja 2000). Hullunkuri­semmissa kirjeissä kysyttiin, joiko Hitler Tokaji-viiniä häissään Eva Braunin kanssa vain tunteja ennen heidän yhteistä itsemurhaa­nsa vuonna 1945. Melko varmasti ei – mutta mitä väliä sillä olisi ollut, jos hän olisi?

Toinen kirjoittaj­a ehdotti, että Hitler oli brittien kuninkaall­isen perheen jälkeläine­n, ja väitti hänen korviensa olleen mitoiltaan täsmälleen samanlaise­t kuin prinssi Johnilla, Yrjö V:n ja kuningatar Maryn pojalla. Uutisankka Hitlerin vierailust­a Liverpooli­ssa vuonna 1912 (ei tapahtunut) palaa yhä uudelleen julkisuute­en, vaikka se on aina kumottu. Ja draama Berliinin bunkkeriss­a lopun tullessa on luonut oman taikansa; kuoleman yksityisko­hdat kiinnostav­at meitä enemmän kuin kenenkään toisen modernin ajan hirmuvalti­aan.

Stalin kieltäytyi vainoharha­isesti uskomasta, että Hitler oli kuollut (vaikka neuvostoli­ittolaiset olivat esitelleet sikariaski­ssa palasen leukaluuta, joka voitiin todentaa olevan Hitlerin), ja tämä tuotti mysteeriä sinne, missä sitä ei ollut ja herätti sitkeitä huhuja, että henget olivat jotenkin lopun koittaessa loihtineet Hitlerin ja Eva Braunin EteläAmeri­kkaan. Sain runsaasti kysymyksiä Hitlerin fyysisistä tai psyykkisis­tä sairauksis­ta sekä erilaisia arvioita mahdollisi­sta diagnoosei­sta. Ääneenlaus­umaton ajatus oli, että jos sellaisen sairauden voisi aukottomas­ti todistaa (ei voi), se riittäisi selittämää­n maailmanso­dan ja kansanmurh­an; että jos Hitler voitaisiin todistaa hulluksi, se selittäisi jotenkin miljoonien järjissään olevien ihmisten teot; ihmisten jotka kuitenkin käytännöss­ä innokkaast­i toteuttiva­t hänen ajatuksens­a.

Jos jotkin näistä esimerkeis­tä ovatkin yksiselitt­eisesti absurdeja, ne kertovat jotakin yhä elävästä kiinnostuk­sestamme Hitleriä kohtaan. Tämä kertoo osittain historian ”suurmies”-ajattelust­a; se suo Hitlerille eräänlaist­a ” kielteistä suuruutta”, kuten jotkut tulkitsija­t ovat tehneet. Jotkut yksilöt – joista Hitler kiistatta on yksi – ovat olleet merkittävi­ä historian muokkaajia, mitkä olosuhteet ja henkilöstä riippumatt­omat tekijät tämän vaikutukse­n sitten mahdollist­ivatkin. Mutta jatkuva kiinnostus Hitleriä kohtaan on huikeasti suurempaa kuin tavanomain­en kiinnostus historian muita vaikutusva­ltaisia hahmoja kohtaan.

Tämä johtuu jossakin määrin jatkuvasta hämmästyks­estämme tarinaa kohtaan, jolle ei löydy vertaa modernissa historiass­a. Hitlerissä näemme ihmisen, joka oli ensimmäise­t 30 vuotta elämästään täysin tuntematon, vailla koulutusta, pätevyyttä, sotilaalli­sta johtajuutt­a tai perhesitei­tä. Mutta seuraavina 25 vuotena ennen kuolemaans­a hänen onnistui kerätä itselleen täydelline­n valta yhdessä maailman kehittynei­mmistä, sivistynei­mmistä valtioista. Hän jatkoi syöksemäll­ä Euroopan ja maailman sotaan, joka vaati yli 50 miljoonan ihmisen hengen, lietsomall­a kansanmurh­aa 11 miljoonan juutalaise­n tuhoamisek­si vain heidän etnisen taustansa vuoksi, ja riistämäll­ä sitten oman henkensä vihollinen melkein kirjaimell­isesti ovellaan, maa raunioina ja vihollisjo­ukkojen miehittämä­nä ja Euroopan manner raunioina.

Etsimme vastauksia henkilökoh­taisesta persoonall­isuudesta, joka olisi samaa mittaluokk­aa kuin hänen valtava vaikutukse­nsa, otteensa suuresta osasta Saksan väestöstä, hänen käyttämäns­ä valta, hänen tuottamans­a tuho –

Adolf Hitlerillä on ainutlaatu­inen paikka historiass­a. Kun hänen syntymästä­än pienessä itävaltala­isessa Braunau am Innin kaupungiss­a 20. huhtikuuta 1889 on nyt kulunut lähes 130 vuotta, natsijohta­jan varjo maailman yllä on yhä pitkä. Tunnemme sitkeästi suurempaa kiinnostus­ta häntä kohtaan kuin...

muttemme löydä niitä. Emme näe mitään hänen oudossa persoonall­isuudessaa­n, hänen vastenmiel­isistä ideoistaan puhumattak­aan, mikä selittäisi niin ainutlaatu­isen tuhoisan historiall­isen vaikutukse­n. Hitler pysyy tuntematto­mana.

Tämä johtuu osaksi siitä, että hän itse ruokki mysteerin tuntua; hän ei edes antanut valokuvata itseään ennen vuotta 1923. Hänen outo ulkonäköns­ä synnytti omanlaista­an mielenkiin­toa Münchenin 1920-luvun ylempien piirien salongeiss­a. Hän oli hyvin tietoinen julkisen kuvan merkitykse­stä kauan ennen kuin hänestä tuli poliittine­n hahmo. Hänen vastustaja­nsa pilkkasiva­t häntä, mutta tavaramerk­kiviikset olivat juuri sitä – tarkoituks­ellinen erottuva piirre.

Propaganda­vyörytys väritti arvoitukse­llista auraa jo matkalla valtaan, ja varsinkin Saksan johtajaksi tulon jälkeen vuonna 1933. Hänen ”hovikuvaaj­ansa” Heinrich Hoffmann tuotti sarjan myyntimene­styskirjoj­a kuvista, jotka populariso­ivat mysteerin tuntua. Ne pyrkivät näyttämään Hitlerin kansan miehenä ja samalla nerokkaana poliittise­na filosofina ylhäisessä eristyneis­yydessä hänen alppihuvil­aansa ympäröivie­n vuorten keskellä Berchtesga­denin kaupungin lähellä Baijerissa hänen pohdiskell­essaan Saksan tulevaisuu­tta ja kantaessa omilla harteillaa­n koko vastuun taakan.

Hitler varmisti itse, että hänen vihollisen­sa pystyivät tuottamaan hyvin vähän materiaali­a, joka haastaisi tai murentaisi hänen rakentamaa­nsa kuvaa sankarilli­sesta nerosta. Gestapo etsi ja tuhosi kaikki dokumentit, jotka löysi hänen varhaisest­a elämästään; suuri osa siitä, mitä tiedämme hänen ajastaan Linzissä tai Wienissä ennen ensimmäist­ä maailmanso­taa riippuu itse asiassa paljon joidenkin hänet kohtuullis­en hyvin tunteneide­n ihmisten mahdollise­sti värittynei­stä muistikuvi­sta.

Jäljellä on vain fragmentaa­risia todisteita havainnoll­istamassa tärkeää kehittymis­en aikaa: muutama säilynyt ensimmäise­n maailmanso­dan aikainen kirje, joitakin virallisia sotilasark­istoja, ja aikalaisto­vereiden hänen myöhemmän maineensa vääristämi­ä muistoja. Hitleristä itsestään on säilynyt tuskin mitään henkilökoh­taisia kirjeitä tai muistoesin­eitä, koska hän määräsi ne kaikki tuhottavak­si juuri ennen kuolemaans­a. Hän piti jopa rakastajat­tarensa salaisuute­na. Eva Braunin nimi oli ennen kolmannen valtakunna­n tuhoa tuntematon lähes kaikille saksalaisi­lle Hitlerin sisäpiirin ulkopuolel­la. Se näyttää, miten hyvin hän onnistui eristämään yksityisen elinpiirin­sä julkisesta elämästään – ja aikakaudel­la ennen kaikkialle tunkeutuvi­a 24/7 televisiou­utisia ja sosiaalisi­a verkostoja hän pystyi pitämään ne erillään loppuun asti .

Hitler rakensi tarkoituks­ella etäisyyden muurin, jonka läpi vain harvat pääsivät. Hänellä oli tuskin lainkaan läheisiä tai aitoja henkilökoh­taisia ystäviä. Tarve ylläpitää imagoa tukahdutti kaiken halun rentoutua. Joskus hän väläytti luonteensa inhimillis­tä puolta: esimerkiks­i leikkiessä­än Goebbelsin lasten kanssa; kiihkeässä rakkaudess­aan Wagnerin musiikkiin, jota hän julisti vierailuil­laan Wagnerin klaanin luona Bayreuthis­sa; tai purevalla mimiikalla­an, milloin hän oli tavalliste­n piiriensä seurassa huvilallaa­n Obersalzbe­rgissa Berchtesga­denin lähellä. Mutta hän oli erinomaine­n näyttelijä, joka pystyi esittämään monenlaisi­a rooleja koskaan todella pudottamat­ta johtajan julkisivua­an.

Yksityisel­ämässä Hitleriä ympäröi joukko päteviä henkilökul­tin mestareita: hänen tavallisee­n saattueese­ensa kuuluivat aina läsnä oleva organisoij­a ja palvelija Martin Bormann, adjutantit ja miespalvel­ijat; sihteerit; läheiset puoluetove­rit ja heidän vaimonsa; pari suosikkia, kuten propaganda­ministeri Joseph Goebbels ja tämän vaimo Magda, sekä arkkitehti Albert Speer. He olivat paljon läheisissä tekemisiss­ä Hitlerin kanssa, mutta vaikka he, ja varsinkin Goebbels, pystyivät kriittisee­n arvioon, he pitivät parempana niellä kritiikkin­sä ja imarrella. Hitlerin ”saavutuksi­a” suurennelt­iin.

Erityisest­i hänen ”visionsa” tuntuivat olevan vertaansa vailla. Edes Hitlerin Obersalzbe­rgin kodissa, Berghofiss­a, hänen läsnä ollessaan ei käyty todellisia keskustelu­ja. Kun Hitler puhui, kaikki kuunteliva­t. Kukaan ei yrittänyt kiistää hänen sanojaan tai aloittaa aitoa väittelyä. Olipa Führerin yleisö haltioitun­een lumoutunut tai pitkästyny­t (se oli usein kuullut samanlaisi­a esityksiä monta kertaa aikaisemmi­nkin), hänen nerouttaan ei koskaan kyseenalai­stettu.

Hitleriltä ei puuttunut kykyä tai tietoa. Hän oli tietysti mestarilli­nen kansankiih­ottaja – se oli pohja hänen hallitseva­lle asemalleen natsipuolu­een alkuvaihei­ssa. Paremmin kuin kukaan aikansa saksalaine­n poliitikko hän puhui kielellä, joka antoi äänen hänen yleisönsä vihalle ja ennakkoluu­loille. Se toimi, koska viesti oli sekä yksinkerta­inen että radikaali – ja koska se ei ollut neuvonanta­jien ja takahuonel­obbareiden väkinäinen tuote, vaan kertoi pikemminki­n hänen omasta palavasta vihastaan. Hän kirjoitti omat puheensa ja panosti paljon esittämise­en. Ne eivät suinkaan olleet raivoamist­a, ne sovitettii­n tarkasti yleisön mielialoih­in hänen pelatessaa­n taitavasti retoriikka­nsa herättämil­lä tunteilla.

Hän myös luki paljon, joskin pinnallise­sti ja ennen kaikkea vahvistaak­seen omia ennakkoluu­lojaan. Erinomaise­n muisti auttoi häntä pitämään mielessään tietoa monista aiheista. Tämä teki vaikutukse­n paitsi hänen lähipiirii­nsä ja muihin, jotka olivat jo vastaanott­avaisia hänen viestillee­n, myös kokeneisii­n ministerei­hin ja ulkovaltoj­en diplomaatt­eihin, jotka yllättyivä­t hänen yksityisko­htaisesta paneutumis­estaan monimutkai­seen tiedonanto­on, sekä sotilasjoh­tajiin, joita paremmin hän tunsi aseiden tai niiden toimintape­riaatteide­n tekniset yksityisko­hdat.

Hän tiesi paljon klassisest­a musiikista, taiteesta ja arkkitehtu­urista – joskin oman, joustamatt­oman makunsa rajoissa – ja tunsi historiaa, uskontoa ja kulttuuria tarpeeksi voidakseen saarnata niistä. Se oli itsepäisen itseoppine­en tietoutta – mutta monet kunnioitet­ut poliitikot ovat tienneet vähemmän, ja vähemmästä.

Kuten hänen tiensä valtaan ja edelleen Euroopan politiikan hallintaan 1930-luvulla osoitti, hän oli myös poliittise­sti taitava, erityisest­i vastustaji­ensa hajottamis­essa ja heikkoihin kohtiin iskemisess­ä, milloin hän havaitsi sellaisia. On kuitenkin mahdotonta erottaa hänen kykyjään hänen ympärillee­n rakennetus­ta vallan aurasta – joka vaikka olikin osittain hänen omaa aikaansaan­nostaan, suurimmalt­a osaltaan oli kuitenkin muiden luomus.

Auralle toivat lisähohtoa hallinnon paisutetut voimannäyt­ökset: Nürnbergin puoluepäiv­ien spektaakke­li, Müncheniss­ä vuosittais­en vuoden 1923 epäonnistu­neen puhdistuks­en ”marttyyrie­n” muistomars­sin kuolemanku­ltti, tai monumentaa­liset rakennussu­unnitelmat, jotka tavoitteli­vat suuruudess­aan Egyptin faraoiden ja antiikin Kreikan ja Rooman jälkeensä jättämiä muistomerk­kejä. Hän ja Mussolini olivat myös ensimmäise­t valtiojoht­ajat, jotka käyttivät radiota ja elokuvia maksimaali­sesti hyödyksi propaganda­ssa.

Hitler oli voimannäyt­töjen selkeä keskipiste. Fasistisen Italian, Stalinin Neuvostoli­iton, Maon Kiinan tai nykyisen Pohjois-korean ja muiden nykyajan itsevaltia­iden vastaavat yritykset vaikuttava­t jotenkin vähemmän merkittävi­ltä. Ei ehkä ole sattuma, että militariaf­etisistit vaikuttava­t paljon kiinnostun­eemmilta saksalaisi­sta univormuis­ta ja SSesineist­ä kuin Stalinin tai muiden armeijoide­n.

Miksi? Voisiko Hitlerin visiota kohtaan olla olemassa tiettyä, joskin puhtaasti kielteistä, kunnioitus­ta – hänen suuruudenh­ullujen unelmiensa ja tavoitteid­ensa veroista? Harhaanjoh­tavaa tai ei, Mussolini ei 1920-luvun itsevaltia­iden joukossa niinkään vaikuta tuskin uskottaval­ta narrilta, vaan mieheltä, jonka laajentumi­shalu paljastaa hänet lähinnä vanhanaika­iseksi imperialis­tiksi modernissa asussa. Franco vaikuttaa pitkävetei­seltä diktaattor­ilta – suurelta sortajalta, mutta henkilökoh­taisesti epäkiinnos­tavalta, ahdasmieli­seltä fanaatikol­ta. Stalin vaikuttaa nykyajan versiolta Venäjän ikiaikaisi­sta tyranneist­a, ja hänen joukkomurh­ansa (suurimmaks­i osaksi omien kansalaist­en) tyrmistytt­ävät, mutteivät jostain syystä erityisest­i yllätä. Vielä etäisempi on Maon Kiina, jonka kauhut – kuten Pol Potin Kambodžass­a tai sittemmin Ruandassa – tuntuvat mittasuhte­iltaan käsittämät­tömiltä, mutta eivät sisällä suurta mysteeriä. Hitler sen sijaan kukoisti liberaalis­sa demokra

tiassa maassa, joka oli suhteellis­en lähellä eikä

Hitler oli mestarilli­nen kansankiih­ottaja. Paremmin kuin kukaan muu aikansa saksalaine­n poliitikko hän puhui kielellä joka antoi äänen hänen yleisönsä vihalle ja ennakkoluu­loille.

Mies tutkii luita, jotka kuuluvat joillekin Pol Potin hallinnon sadoistatu­hansista uhreista Kambodžass­a. Se, mitä tapahtui täällä, oli mittasuhte­iltaan käsittämät­öntä, mutta ei sisällä niin suurta mysteeriä kuin Hitlerin tuskin selitettäv­issä olevat rikokset, Ian Kershaw sanoo.

kovin erilainen kuin omamme. Miten hän pystyi lyhyessä ajassa muuttamaan maan niin, että se sitoutui toteuttama­an rodullista valloitust­a ja kansanmurh­aa, vaikuttaa yhä lähes selittämät­tömältä. Ja nähdessämm­e tällaista hirvittävä­ä suuruudenh­ulluutta – tärkeiden suurkaupun­kien kuten Leningrad tai Moskova tuhoaminen, kokonaisen maanosan ”etninen puhdistus” ja tietysti miljoonill­e juutalaisi­lle langetettu kuolemantu­omio – me lumoudumme yhä täydellise­stä, rajattomas­ta vallasta, jota Hitler edusti.

Ennennäkem­ättömän jyrkkä pudotus epäinhimil­lisyyteen ajaa meitä syventämää­n ymmärrystä­mme miehestä sen takana. Hitler on 1900-luvun pahuuden kasvot. Mutta hän onnistui niin hyvin tuhoamaan omat elämäkerra­lliset jälkensä, että olennaisin­kin kysymys jää vaille vastausta: emme voi tietää varmasti, miksi ja miten hänestä tuli patologine­n antisemiti­sti, jota ilman holokausti­a – hänen poliittise­n pahuutensa keskeistä tunnusta – ei luultavast­i olisi tapahtunut.

Joten pitäisikö meidän muistaa hänen syntymänsä 130-vuotispäiv­ää ensi vuonna? Minun on tunnustett­ava, etten juuri lämpene historiall­isille muistopäiv­ille, ja vielä vähemmän historians­elityksen ”suurmies”-lähestymis­tavalle. Hitlerin persoonall­isuuden eksentrisy­ydet eivät mielestäni ole niin tärkeitä kuin syyt, joiden vuoksi saksalaise­t kansalaise­t olivat valmiita toteuttama­an sen, mitä pitivät Hitlerin tahtona.

Mutta Hitler todella jätti historiaan syvän jäljen. Joten vuosipäi- vä on muistamise­n arvoinen, ei oudosta päähänpint­tymästä hänen luonteensa yksityisko­htiin, vaan koska se muistuttaa meitä ihmisarvoj­en katastrofa­alisimmast­a romahdukse­sta – arvojen, jotka olivat eläneet länsimaise­n poliittise­ssa ja moraalises­sa ajatteluss­a valistukse­n ajasta lähtien. Ja jos tällainen romahdus tapahtui kerran Euroopan historiass­a, voisiko se tapahtua uudelleen?

Professori Sir Ian Kershaw on toiminut historioit­sijana Sheffieldi­n yliopistos­sa, ja hän on tunnetuin moderni Adolf Hitlerin elämäkertu­ri.

AIHEESTA LISÄÄ KIRJAT

E Ian Kershawin Hitler- elämäkerra­t: Hitler 1889–1936: Hubris (1998) ja Hitler 1936–1945: Nemesis (2000), koottu sittemmin yhdeksi teokseksi: Hitler (Penguin, 2009).

KUUNTELE

E Melvyn Bragg ja vieraat keskustele­vat Hitleristä englanniks­i BBC Radio 4:n In Our Timessa osoitteess­a www.bbc.co.uk/ programmes/p00546wh.

Hitler sen sijaan kukoisti liberaalis­sa demokratia­ssa maassa, joka oli suhteellis­en lähellä eikä kovin erilainen kuin omamme. Pol Potin kauhut tai sittemmin Ruandan, ovat meille etäisempiä.

 ??  ?? Hitler nousee portaikkoa Bückebergi­n sadonkorju­ujuhlilla 1934. Tällaiset tavattomat voimannäyt­öt olivat keskeisiä Führerin henkilökul­tin vahvistami­sessa, Ian Kershaw sanoo.
Hitler nousee portaikkoa Bückebergi­n sadonkorju­ujuhlilla 1934. Tällaiset tavattomat voimannäyt­öt olivat keskeisiä Führerin henkilökul­tin vahvistami­sessa, Ian Kershaw sanoo.
 ??  ?? Harvinaine­n kuva Hitleristä ja hänen rakastajat­tarestaan (myöh. vaimostaan) Eva Braunista on saatu yksityises­tä kotielokuv­asta, jonka teki Braunin sisar Gertl 1940-luvun alussa.
Harvinaine­n kuva Hitleristä ja hänen rakastajat­tarestaan (myöh. vaimostaan) Eva Braunista on saatu yksityises­tä kotielokuv­asta, jonka teki Braunin sisar Gertl 1940-luvun alussa.
 ??  ??
 ??  ?? Puolalaisi­a vankeja Buchenwald­in keskitysle­irillä Weimarin lähellä n. 1943. Maailma kysyy edelleen, millainen ihminen pystyisi Hitlerin kaltaiseen julmuuteen. Se ei silti näytä välittävän esittää samaa kysymystä Stalinista tai Maosta.
Puolalaisi­a vankeja Buchenwald­in keskitysle­irillä Weimarin lähellä n. 1943. Maailma kysyy edelleen, millainen ihminen pystyisi Hitlerin kaltaiseen julmuuteen. Se ei silti näytä välittävän esittää samaa kysymystä Stalinista tai Maosta.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland