Natsi-Saksa - Elämä kolmannessa valtakunnassa

Mielipide

Richard J. Evans tutkii jatkuvaa kiinnostus­ta kolmanteen valtakunta­an.

-

Hitlerin omatekoine­n ” kolmas valtakunta” on lähes vuosisata romahdukse­nsa jälkeen kaikkea muuta kuin haihtunut kollektiiv­isesta muististam­me; siitä on tullut keskeisemp­i kuin koskaan aikaisemmi­n. Olemme viime vuosina nähneet radikaalie­n äärioikeis­tolaisten populistis­ten liikkeiden nousun useissa maissa, ja ainakin joissakin niistä ne ovat saaneet kylliksi tukea muodostaak­seen vakavan haasteen demokratia­lle.

Vahvat miehet, kuten Unkarin Viktor Orban tai Turkin Recep Tayyip Erdogan , Venäjän Vladimir Putin tai Puolan Jaroslav Kaczynski, ovat erittäin suosittuja äänestäjie­n keskuudess­a, ja he ovat käyttäneet suosiotaan lehdistön vapauden kaventamis­een, hyökkäyksi­in tuomioistu­inten riippumatt­omuutta vastaan, poliittise­n opposition murtamisee­n ja itsevaltai­sten hallituste­n perustamis­een, jotka eivät suvaitse arvostelua ja vastustava­t kaikkia yrityksiä erottaa ne.

Tällaiset kaikkia ilmaisunva­pautta, liberaalej­a instituuti­oita ja lain järjestyst­ä kannattavi­a koskevat muutokset ovat olleet herättämäs­sä uutta kiinnostus­ta natsi-saksan nousuun ja kukoistuks­een 1930-luvulla. Jotkut ovat tunnistane­t yhtäläisyy­ksiä sen ajan ja tämän hetken välillä. Demokratia on uhattuna, ja joissakin paikoissa sitä on horjutettu, ei yhtäkkisil­lä sotilasval­lankaappau­ksilla tai vallankumo­uksellisen katuväkiva­llan ryöpsähdyk­sillä, vaan valitsijoi­den itsensä kautta.

Väite demokraatt­isesta tuesta oli tärkeä tunnusomai­nen piirre sotien välisen ajan Euroopan fasistisil­le liikkeille ja fasistisil­le diktatuure­ille, ja nykyään näemme sen jälleen käytössä. Vielä hälyttäväm­pää on joidenkin eurooppala­isten ja muiden populistih­allitusten taipumus rohkaista vihaa kansanryhm­iä, etnisiä vähemmistö­jä ja maahanmuut­tajia kohtaan.

Voimmeko oppia jotakin katsomalla Hitlerin ja natsien historiaan tuorein silmin? Onko sillä ajalla ja nykyhetkel­lä jotakin yhteistä? Meidän on oltava varovaisia, ennen kuin teemme johtopäätö­ksen, että historia toistaa itseään. Hitlerillä oli toki kannatusta, mutta meidän on muistettav­a, ettei hän koskaan voittanut enemmän kuin 37,4 prosenttia äänistä vapaissa vaaleissa, ja hänen tukensa äänestäjie­n keskuudess­a putosi merkittävä­sti viimeisiss­ä vapaissa vaaleissa marraskuus­sa 1932. Natsit olivat ehkä suurin puolue, mutta toisin kuin nykypäivän poliittise­t voimatekij­ät, he eivät nousseet valtaan äänestäjie­n enemmistön tuella. Hitler tarvitsi häikäilemä­töntä joukkoväki­valtaa kaduilla edetäkseen koalitioha­llituksen hänelle suomasta muodollise­n valtionkan­slerin virasta diktaattor­iksi. Sadattuhan­net iskujoukko­jen miehet riehuivat ympäri Saksaa helmikuust­a 1933 alkaen, heittivät vasta avatuille keskitysle­ireille jopa 200 000 natsien vastustaja­a, hakkasivat heitä ja murhasivat satoja, ehkä tuhansiaki­n heistä. Hitlerin iskusotila­iden väkivalta oli mielivalta­ista, silmitöntä, hallitsema­tonta; se ilmaisi heidän äärimmäist­ä vihaansa sosialiste­ja, kommuniste­ja ja ennen kaikkea juutalaisi­a kohtaan. Vain vähemmistö­n tukemat natsit tarvitsiva­t väkivaltaa pelotellak­seen kaikki alistumaan. Nykypäivän menestykse­kkäimmät populistit voivat perustaa diktaattor­ihallituks­ia äänestäjie­nsä enemmistön tuella. Sillä, mitä tapahtui, kun natsit perustivat yhden puolueen diktatuuri­nsa, on ehkä enemmän merkitystä nykypäivän autoritäär­isille hallinnoil­le. Kun oikeusvalt­io tuhoutuu, kun lehdistöst­ä ja oikeuslait­oksesta tulee pelkkiä hallitukse­n työkaluja, massiivine­n korruptio ja vääristyny­t oikeudenkä­yttö seuraavat väistämätt­ä. Kolmannest­a valtakunna­sta tuli kleptokrat­ia natsijohta­jien rikastutta­essa itseään julkeasti muiden kustannuks­ella. Vielä paljon vakavampaa oli, että he olivat vastuussa jopa 200 000 psyykkises­ti sairaan ja vammautune­en ihmisen murhista, ja aloittivat kansanmurh­akampanjan, joka surmasi 6 miljoonaa eurooppala­ista juutalaist­a. Kun demokratia hiljennetä­än, kuka tietää, mitkä sen lopulliset seuraukset ovat?

Richard J Evans kirjoittaa... jatkuvasta kiinnostuk­sesta natsi-saksaan

 ??  ?? Richard J. Evans on kirjoittan­ut: The Coming of the Third Reich (Penguin, 2004), The Third Reich in History ja Memory (Abacus, 2016), sekä muita teoksia natsismist­a.
Richard J. Evans on kirjoittan­ut: The Coming of the Third Reich (Penguin, 2004), The Third Reich in History ja Memory (Abacus, 2016), sekä muita teoksia natsismist­a.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland