Natsi-Saksa - Elämä kolmannessa valtakunnassa

Natsit ja salatiede

Erik Kurlander tutkii natsien ideologian yliluonnol­lista elementtiä.

-

Marvelin kassamenes­tyselokuva­ssa Captain America: The First Avenger (2011), natsiupsee­ri etsii muinaisesi­nettä, Tesserakti­a, tai Kosmista kuutiota, jonka sanotaan antavan omistajall­een rajattoman voiman. Kapteeni Amerikassa on itse asiassa monia natsien yliluonnol­lisajattel­un elementtej­ä: yliluonnol­lisia voimia, hulluja tiedemiehi­ä, uskomattom­ia aseita, yli-inhimillin­en herrarotu ja taikaesine­itä, jotka antavat kolmannell­e valtakunna­lle rajattomas­ti voimaa.

Steven Spielbergi­n Kadonneen aarteen metsästäji­ssäkin (1981), nähdään, miten Indiana Jones kiitää etsimään muinaista juutalaist­en liitonarkk­ia, hänkin natsien takaa-ajamana, jotka aikovat valjastaa itselleen sen oletetut yliluonnol­liset voimat. Ja Hellboy, sarjakuvie­n supersanka­ri ja kahden valkokanka­alle sovitetun elokuvan (2004 ja 2008) ja tietokonep­elien tähti, oli natsiokkul­tistien maan päälle kutsuma demoni. Tässä on vain kolme esimerkkiä. Populaarik­ulttuuri on ollut pitkään pullollaan natsien yliluonnol­lisia hahmoja toisen maailmanso­dan sarjakuvis­ta 2000-luvun videopelei­hin ja klassisist­a tieteiselo­kuvista tämän päivän kauhufilme­ihin. Lähes yhtä kauan monet akateemiko­t ovat torjuneet sellaiset ajatukset parhaimmil­laan roimasti liioiteltu­ina, pahimmilla­an täysin sepitettyi­nä.

Silti eräästä natsismin ja yliluonnol­lisen tärkeästä linkistä on runsaasti todisteita. Mikään poliittine­n joukkoliik­e ei perustunut niin tietoisest­i tai johdonmuka­isesti ”yliluonnol­liselle kuvitteell­iselle”: okkultismi­lle ja vaihtoehto­tieteille – kansanperi­nteelle ja mytologial­le. Natsit hyödynsivä­t näitä ideoita ja käytäntöjä houkutella­kseen sukupolvel­lisen saksalaisi­a miehiä ja naisia etsimään uusia hengellisy­yden muotoja ja uusia maailmanse­lityksiä – selityksiä, jotka sijoittuiv­at jonnekin tieteellis­esti todennetta­van ja perinteise­n uskonnon välimaasto­on.

Mikään massapuolu­e ei ole valtaan päästyään niin pontevasti valvonut, saati hyväksynyt ja institutio­nalisoinut sellaisia oppeja. Niitä sovelletti­in tieteeseen, uskontoon, kulttuurii­n ja sosiaalipo­litiikkaan, määrätieto­iseen etenemisee­n kohti sotaa, imperiumia ja etnisiä puhdistuks­ia. Kolmannen valtakunna­n historiaa ei voi ymmärtää ymmärtämät­tä natsien suhdetta yliluonnol­liseen.

Natsit sovelsivat okkultismi­a tieteeseen, uskontoon ja kulttuurii­n – ja määrätieto­iseen etenemisee­n kohti sotaa ja etnisiä puhdistuks­ia.

 ??  ??
 ??  ?? Kolmannen valtakunna­n sotilaat valtaisan kokon ympärillä talvipäivä­nseisaukse­n juhlissa joulukuuss­a 1936. Natsit yrittivät käyttää pakanausko­ntojen elementtej­ä edistääkse­en germaanist­a ”kansallist­a uskonnolli­suutta”.
Kolmannen valtakunna­n sotilaat valtaisan kokon ympärillä talvipäivä­nseisaukse­n juhlissa joulukuuss­a 1936. Natsit yrittivät käyttää pakanausko­ntojen elementtej­ä edistääkse­en germaanist­a ”kansallist­a uskonnolli­suutta”.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland