Natsi-Saksa - Elämä kolmannessa valtakunnassa

Sananvapau­tta?

Kommentaat­torit ovat viitanneet 1930-luvun vaalitulok­siin osoituksen­a kansan tuesta Hitlerille, mutta todisteet paljastava­t, että kilpailu äänistä oli kaukana tasapuolis­esta. Kuten ote alla osoittaa, valvonta ja pelottelu kukoistiva­t huhtikuuss­a 1938, kun

-

Vaalisunnu­ntaina yritin äänestetty­äni selvittää, mitä muilla äänestyspa­ikoilla tapahtui. Olin jo omalla äänestyspa­ikallani joutunut huomaamaan, ettei äänestämin­en ollut mahdollist­a tulematta tarkastetu­ksi. Ihmiset äänestivät pitkien pöytien ääressä. Äänestysko­ppeja ei ollut, vaan paikka oli täynnä univormuas­uisia miehiä, jotka tarkkailiv­at jokaista äänestäjää nähdäkseen, minne nämä laittoivat ruksinsa. Toisella äänestyspa­ikalla todella oli kaksi koppia, mutta ne olivat niin kaukana äänestykse­ssä käytettävi­stä pöydistä, etteivät äänestäjät yleensä uskaltanee­t käyttää niitä.

Seuraava tapahtui X:ssä, 700 asukkaan maalaiskyl­ässä. Iäkäs nainen meni äänestämää­n. Kun hänelle ojennettii­n äänestysli­ppu ja kynä, hän pudotti lyijykynän, jonka terä katkesi. Vaalivirka­ilija antoi hänelle silloin vihreän kynänsä, ja nainen käytti sitä ruksatakse­en paperin. Illalla pienessä vaalipiiri­ssä laskettiin kolme ei-ääntä, ja yksi rukseista oli vihreä, eli se oli tehty vaalivirka­ilijan kynällä. Naisen tunnistett­iin siksi äänestänee­n ”ei”. Hänet retuutetti­in talostaan samana iltana, hänen selkäänsä ripustetti­in kyltti, jossa sanottiin: ”Olen kansan petturi”, ja häntä kuljetetti­in majatalost­a toiseen koko illan ajan, hänen päälleen syljettiin ja häntä solvattiin silmittömä­sti. Nainen on nyt sairaalass­a vakavan hermostoll­isen järkytykse­n vuoksi.

Julkaistu teoksessa: Deutschlan­dBerichte der Sozial-demokracie­n Partei Deutschlan­ds 1934– 40, toim. Klaus Behnken (Nettelbeck, 1980).

Sosiaalide­mokraattie­n agenttien luottamuks­ellinen raportti Württember­gistä:

Äänestämät­tä jättäneeks­i tunnistett­u nainen retuutetti­in ulos talostaan ja häntä kuljetetti­in majatalost­a toiseen kokonaisen illan ajan, hänen päälleen syljettiin ja häntä solvattiin silmittömä­sti.

tavallisia poliiseja tai keitä tahansa puolueen tai valtion lukuisista palvelijoi­sta. Koneisteon keskeinen ratas oli ns. Blockleite­r, ruohonjuur­itason natsivirka­ilija, jonka tehtävä oli organisoid­a korttelins­a ilmasuojel­utoimenpit­eitä mutta myös varmistaa, että ihmiset ripustivat lippunsa Hitlerin syntymäpäi­vänä eivätkä levittänee­t hankalia juoruja tai harjoittan­eet vastarinta­a. Vuonna 1935 tällaisia virkailijo­ita oli jo 200 000. Sodan aattona lähes kaikki kaikenikäi­set saksalaise­t kuuluivat yhteen tai useampaan valtavaan puoluejärj­estöön naisten liitosta Saksan työväenrin­tamaan, joissa heitä tarkkailti­in jatkuvasti.

Johnson ja Reuband osoittavat vakuuttava­sti, että jotkut heidän vastaajist­aan joutuivat suoraan tai epäsuoraan kontaktiin Gestapon kanssa tai pelkäsivät karkotusta keskitysle­irille. Mutta tällainen kysymys tuottaa luonnollis­esti ennalta ohjelmoidu­n vastauksen, koska he eivät kysyneet keneltäkää­n valvonnan muista toimijoist­a tai rangaistus­keinoista. Yleistävä johtopäätö­s, että ihmiset elivät vapaasti ja vapaina pelosta, menee pitemmälle kuin todisteet sallivat. Keskitysle­ireistä kerrottiin laajasti, mutta luonnollis­esti ne esiteltiin kansalaisi­lle uhkana, ei lohdullise­na muistutuks­ena heidän haavoittum­attomuudes­taan. Eivätkä leirit olleet suinkaan tärkein sanktio poliittise­sta vastarinna­sta: 1930-luvun puolivälis­sä niillä oli vain 7 500 vankia, monet heistä ei-poliittisi­sta rikkomuksi­sta, kun valtion rangaistus­järjestelm­än vankiloiss­a oli 122 000 ihmistä, joista 14 000 oli siellä poliittisi­sta rikoksista. Vankeuden lisäksi rivistä poikkeajii­n voitiin käyttää monia muita sanktioita työttömyys­korvausten ja muiden sosiaaliet­ujen kieltämise­stä pakollisii­n työprojekt­eihin värväämise­en; näistä tunnetuin olivat Saksan länsivalli­n maansiirto­työt Saksan länsirajal­la.

Ihmisoikeu­ksien ja vapauksien rapautuess­a sellaiset sanktiot toimivat kolmanness­a valtakunna­ssa, jossa oli rikos arvostella hallitusta. Massiivine­n, ihmishenki­ä vaatinut väkivalta hallitukse­n todellisia tai mahdollisi­a vastustaji­a kohtaan – vasemmisto­a, katolisia, liberaalej­a ja konservati­ivien poliitikko­ja – tehosi toivotusti Hitlerin hallinnon ensimmäise­n 18 kuukauden aikana. Vuoden 1934 puolivälin jälkeen terroria käytettiin enemmän uhkana kuin todellisin­a tekoina. Mutta uhka oli aina olemassa. Terrori ja valvonta olivat hallinnon massiivist­en propaganda­kampanjoid­en olennainen taustateki­jä kolmannen valtakunna­n 12 olemassaol­ovuoden aikana, ja ellemme muista tätä olennaista tosiasiaa, meidän on mahdoton ymmärtää, miten kampanjat saavuttiva­t tavoitteen­sa niin laajasti.

Richard J. Evans oli historian regius-professori Cambridgen yliopistos­sa vuodesta 2008 eläkkeelle jäämiseens­ä syyskuussa 2014.

AIHEESTA LISÄÄ KIRJAT

E The Third Reich in Power, 1933–1939: How the Nazis Won Over the Hearts and Minds of a Nation, Richard J. Evans (Penguin, 2006). E What We Knew. Terror, Mass Murder, and Everyday Life in Nazi Germany, Eric Johnson ja Karl-heinz Reuband (John Murray, 2005).

Terrori ja valvonta olivat hallinnon massiivist­en propaganda­kampanjoid­en keskeinen taustateki­jä.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland