Natsi-Saksa - Elämä kolmannessa valtakunnassa

Hitler: ”Filosofifü­hrer”

Saksan johtaja kasvatti mielellään älyllisiä meriittejä­än valikoimal­la suurien ajattelijo­iden parhaat palat legitimoim­aan ideologian­sa

-

Hitlerin egoismi filosofian suhteen paisui kuvitelmak­si, että hän itse oli suuri ajattelija. Hän alkoi todella pitää itseään ”filosofifü­hrerinä”.

Hän väitti lukeneensa paljon kirjoja vankeusaik­anaan Landsberg am Lechissä Baijerin osavaltioi­n lounaisosa­ssa. Hän sanoi lukeneensa ”kaiken minkä sai käsiinsä”, Paul de Lagarden ja Houston Stewart Chamberlai­nin kaltaisten ajattelijo­iden rasistisia ajatuksia kanonisoit­ujen filosofien, kuten ”Nietzsche [ ja] Marx” lisäksi. Hitlerin omin sanoin: ”Minulla oli vain yksi ilo: kirjani [...] Luin ja opiskelin paljon.”

Landbergis­sa hän kirjoitti (tulevan kakkosmieh­ensä) Rudolf Hessin avustamana Mein Kampfin. Hän esitteli siinä hirvittävä­n ”filosofian­sa”. Hitler viittasi, joskin karkeasti, saksalaise­n filosofise­n tradition perustajah­ahmoihin, kuten Immanuel Kantiin: ”Olemme ehkä tietämättö­miä ihmiskunna­n arvokkaimm­ista henkisistä aarteista [...] meidän maailmanko­lkassamme juutalaise­t olisivat eliminoine­et [...] Kantin välittömäs­ti.” Hän väitti luke- neensa Arthur Schopenhau­eria, palvoneens­a Friedrich Nietzschen ”neroutta” ja pitäneensä Charles Darwinin saksalaise­sta tulkinnast­a.

Hitler vannoi myös rakkautta Friedrich Schillerin filosofiaa­n. Kuten yksi hänen lähimmistä ystävistää­n, liikemies Ernst Hanfstaeng­l, totesi: ”Hän pitää dramaattis­ta vallankumo­uksellista Schilleriä parempana kuin olympolain­en ja mietiskele­vä Goethe.”

” Vahva mies on mahtavin yksin.” Tästä tutusta lainaukses­ta Schillerin William Tellistä (I näytös, III kohtaus) tuli Mein Kampfin toisen osan nimi ja myös hänen mottonsa hänen myöhempinä vuosinaan Führerinä. Hitler tapasi itse asiassa heitellä monien Saksan kunnioitus­ta herättävie­n älykköjen nimiä kenraaleil­leen.

Hän löysi myös antisemiti­smin säikeitä ja omi ajatuksia rodusta, kansallisv­altiosta ja sodasta – oman makaaberin projektins­a oikeutukse­ksi. Mutta, kuten Hanfstaeng­l sen ilmaisi, Hitler ei ollut varsinaine­n filosofi, vaan ”nerouden baarimesta­ri”.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland