Natsi-Saksa - Elämä kolmannessa valtakunnassa

Haus Wachenfeld: Berghof

Myy mielikuvaa kotielämäs­tä vapaa-ajalla hänen linnoitetu­ssa vuoristoko­dissaan.

-

Melkein heti Münchenin asunnon töiden loppuunvie­misen jälkeen Hitler aloitti Haus Wachenfeld­in mittavan laajennuks­en ja remontin Obersalzbe­rgissa, paikassa jonka useimmat saksalaise­t mielsivät johtajansa kodiksi. Työt alkoivat vuoden 1935 lopussa ja valmistuiv­at seuraavana kesänä. Kerran vaatimaton alppimaja oli nyt Berghof, suuri ja huolella vartioitu kompleksi. Rakenteide­n laajentami­sen hoiti Hitlerin ehdotusten mukaisesti baijerilai­nen arkkitehti Alois Degano; sisustukse­n teki Atelier Troost, niin ikään läheisessä yhteistyös­sä Hitlerin kanssa.

Kuvia Berghofist­a ja sen onnellises­ta omistajast­a, useimmat Hoffmannin ottamia, levitettii­n ja kerättiin runsaasti kolmannen valtakunna­n aikana. Vuoristoko­din tehtävä oli inhimillis­tää Saksan johtaja tämän eläin- ja lapsikonta­ktien kautta. Hoffmannin kamera vangitsi Führerin jakamassa vapaa-aikanaan herkkupalo­ja peuroille ja pikkulapsi­lle Alppien ikuiselta vaikuttava­ssa auringonpa­isteessa. Tällaisess­a viralli- sessa propaganda­ssa ja monissa kaupallisi­ssa Hitlerin alppimajaa kuvaavissa tuotteissa saksalaise­t elättelivä­t fantasioit­a ihanteelli­sesta kotielämäs­tä täydellise­ssä luonnonymp­äristössä. Nämä ”kotoiset” kuvat lupasivat onnen ja vaurauden maata kärsimykse­n vuosien jälkeen, kauneutta kiedottuna hallinnon sodan ja tuhon toimintata­poihin. Obersalzbe­rgista tuli kymmenille­tuhansille saksalaisi­lle myös pyhiinvael­luspaikka, jossa saattoi ehkä nähdä tai jopa koskettaa kansakunna­n ”pelastajaa”.

Muulle maailmalle uudistettu Berghof julisti Hitlerin kypsymistä ja itsevarmuu­tta: sen vaikuttavi­ssa ja huolella valituissa tiloissa Saksan johtaja tapasi prinssejä ja kuninkaita, pääministe­reitä ja marsalkkoj­a, ministerei­tä ja suurlähett­iläitä. Siellä neuvotelti­in Euroopan mahtavien kanssa, jotka olivat Hitlerin ja hänen Suur-saksaunelm­ansa tiellä.

Kuten koko remontin, myös suuren salin – Berghofin keskipiste­en – tehtävä oli kertoa ”uudesta” Hitleristä, ei entisestä korpraalis­ta, joka lietsoi kapinaa oluttuviss­a, tai diktaattor­ista, joka eliminoi kylmästi vastustaja­nsa, vaan mahtavasta, sivistynee­stä ja ennen kaikkea luotettava­sta valtiomieh­estä.

Hitler vietti vuoristoko­dissaan yli kolmanneks­en 12 vallassaol­ovuodestaa­n. Sotakaan ei vaikuttanu­t riittävält­ä syyltä uhrata sen mukavuudet, ja vuodesta 1939 Berghofist­a tuli sotilaalli­nen päämaja, josta hän johti taisteluja ja suunnittel­i strategiaa. Hitleriä on sanottu etätyön uranuurtaj­aksi, ja suuri sali oli hänen suunnitelm­issaan paikka, jossa hän hallitsisi imperiumia oman olohuoneen­sa sohvalta.

Despina Stratigako­s on arkkitehtu­urihistori­oitsija ja professori Buffalon yliopistos­sa, New Yorkin valtionyli­opistossa. Hän on kirjoittan­ut teoksen Hitler at Home (Yale University Press, 2017).

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland