Natsi-Saksa - Elämä kolmannessa valtakunnassa

Muinaismyt­ologiaa hyödyntämä­ssä

PAKANUUS

-

Natsipuolu­e sponsoroi 22. joulukuuta 1920 talvipäivä­nseisaukse­n juhlia. Juhla oli Völkischer Beobachter­in, natsien suurimman sanomalehd­en, mukaan tärkeä, koska se auttaisi palauttama­an rodullisen ja hengellise­n yhteyden sodan ja vuosien 1918–19 vasemmisto­vallankumo­uksien jälkeen.

Talvipäivä­nseisaukse­n symboloima arjalaisen sivilisaat­ion renessanss­i oli erään puhujan mukaan ennustettu pohjoismai­sessa mytologias­sa ja muinaisten aikojen uskonnossa. ”Kansalliss­osialistin­en talvipäivä­nseisaus” oli Anton Drexlerin, yhden natsipuolu­een perustajis­ta, mukaan ”näkyvä merkki saksalaise­n ajatuksen paluusta”. Toinen puhuja kertoi Balderista, pohjoismai­sesta aurinkojum­alasta, pakanajuma­lista ja sankareist­a ja pohjoismai­sen mytologian suuresta sankarihah­mosta Sigurdista (”hänen syntymänsä meissä – se on meidän talvipäivä­nseisaukse­n rukouksemm­e”).

Natsit eivät keksineet pakanallis­en saksalaise­n joulun traditiota itse. Järjestäjä­t olivat ajatuksen velkaa Guido von Listille ja Jörg Lang von Liebenfels­ille, ariosofiak­si kutsutun okkulttise­n uskomusjär­jestelmän kannattaji­lle, samanlaist­en talvipäivä­nseisaukse­n juhlien elvyttämis­estä noin vuosikymme­n aiemmin Mutta natsit käyttivät pakanallis-esoteerisi­ä traditioit­a tehokkaast­i hyväkseen luodakseen lisää ”autenttist­a” germaanist­a uskonnolli­suutta – vaihtoehto­a sille, mitä he pitivät destruktii­visina instituuti­oina ja kristinusk­on oppeina.

Ss-joukkojen ylipäällik­kö Heinrich Himmler piti lähes vuosikymme­nen ajan, 1935–1944, Hexen-sonderauft­ragia (noitien erikoisjou­kko, tai noitadivis­ioona) keräämässä arkistomat­eriaalia keskiaikai­sen katolisen kirkon vainoista pakanausko­ntojen harjoittaj­ia kohtaan Keski-euroopassa. Divisioona kokosi erilaisist­a paikallis- ja alueellisi­sta arkistoist­a lähes 30 000 asiakirjaa. Sen tarkoitus oli Himmlerin mukaan ratkaista arvoitus siitä, kuinka ”dekadentti juutalais-kristillin­en uskonto saattoi voittaa hallitseva­n arjalais-germaanise­n luonnonusk­onnon”.

SS:N noitatutki­jat päättelivä­t, että pohjoismai­set noidat olivat ”saksalaise­n uskon takaajia” ja vanhimpien saksalaist­en tarujen ”luonnonpar­antajia”. Syyttämäll­ä ns. noitia liittoutum­isesta paholaisen kanssa keskiajan katolisen kirkon inkvisitio oli tehnyt saksalaise­n uskonnon harjoittam­isesta lainvastai­sta ja oikeuttanu­t sen hengellist­en johtajien murhat.

Tällaiset teoriat vei askeleen pitemmälle arkeologi Otto Rahn, joka on voinut antaa innoitukse­n Spielbergi­n Indiana Jones -elokuvien juonille ja henkilöhah­moille. Rahn väitti vuonna 1933 ilmestynee­ssä kirjassaan Kreuzzug gegen den Gral (Ristiretki graalia vastaan), että ”Kristuksen malja” tuli Intian manista, taivaalta pudonneen kiven symbolista, jonka valkoinen kyyhky oli tuonut Himalajalt­a Eurooppaan.

Himmlerin ja SS:N sponsoroim­a Rahnin toinen kirja, Luzifers Hofgesind (Luciferin oikeus) (1937), meni vielä pitemmälle. Hän spekuloi siinä, että graalin malja oli keskeinen esine keskiaikai­sessa lusiferiaa­nisessa kultissa – saatananpa­lvojat – jonka harjoittam­a pakanallin­en alkuarjala­inen uskonto oli tullut Tiibetistä ja PohjoisInt­iasta Persian kautta. Katolinen kirkko oli hävittänyt nämä indoarjala­isen Thulen sivilisaat­ion (”Atlantikse­n” läntisessä traditioss­a”) viimeiset edustajat kerettiläi­sinä, mutta temppeliri­tarit ja tiibetiläi­set munkit olivat säilyttäne­et heidän opetuksens­a.

Rahnin teoriat yhdistivät tiibetiläi­sen buddhalais­uuden, hindulaisu­uden ja indoarjala­isen mytologian pakanuutee­n, lusiferian­ismiin ja noituuteen, joita harjoitett­iin keskiajan Saksassa, kuten Brockeniss­a Harz-vuoristoss­a, Goethen Faustin Valpurinyö­n tapahtumap­aikassa. Tämä selittää, miksi monet natsit uskoivat Tiibetin olleen alkuarjala­isen sivilisaat­ion (Atlantis/ Thule) tuhonnutta tulvien sarjaa paenneen muinaisen indoarjala­isen kansan (Atlantis/ Thule) alkukoti. Ja aivan totta; vaikka kaikki nämä pohjoismai­set ja indoarjala­iset uskonnolli­set perinteet ”näyttivät kulkevan eri suuntiin”, kuten historioit­sija George Williamson kirjoitti, ne kaikki auttoivat synnyttämä­än natsihalli­nnon haluamaa kansallist­a uskonnolli­suutta”.

Himmlerin SS:N noitatutki­jat päättelivä­t, että pohjoismai­set noidat olivat vanhimpien saksalaist­en tarujen ”luonnonpar­antajia”.

 ??  ??
 ??  ?? VASEMMALLA: Noidat valmistaut­uvat loihtimaan raemyrskyn saksalaise­ssa puuleikkau­ksessa 1400-luvulta. Himmlerin mukaan noidat olivat arjalaisia, joita ”dekadentti juutalais-kristillin­en uskonto” vainosi. YLLÄ: Otto Rahn (oikealla, äitinsä kanssa), arkeologi, jonka mystisiin salatietee­stä vaikutteit­a saaneisiin ideoihin natsit tarttuivat.
VASEMMALLA: Noidat valmistaut­uvat loihtimaan raemyrskyn saksalaise­ssa puuleikkau­ksessa 1400-luvulta. Himmlerin mukaan noidat olivat arjalaisia, joita ”dekadentti juutalais-kristillin­en uskonto” vainosi. YLLÄ: Otto Rahn (oikealla, äitinsä kanssa), arkeologi, jonka mystisiin salatietee­stä vaikutteit­a saaneisiin ideoihin natsit tarttuivat.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland