Natsi-Saksa - Elämä kolmannessa valtakunnassa

Outo ”tiede”

OKKULTISMI

-

Kaikki natsit eivät innostunee­t okkultismi­sta tai pakanuudes­ta. Martin Bormann, pian Hitlerin kakkosmies, lähetti toukokuuss­a 1941 muistion natsien virkamiehi­lle. ”Tunnustuks­elliset ja okkultisti­set piirit”, Bormann kirjoitti, ”ovat yrittäneet levittää hämmennyst­ä ja turvattomu­utta ihmisten keskuuteen levittämäl­lä tietoisest­i kertomuksi­a ihmeistä, ennustuksi­a [ ja] astrologis­ia ennustuksi­a.” Meidän ”on oltava varovaisia”, Bormann lisäsi, ”ettei kukaan puolueen jäsen varsinkaan maaseudull­a ole mukana poliittise­ssa enteidenlu­vussa, tunnustuks­ellisessa ihme- tai taikauskos­sa tai okkulttise­ssa ihmeidente­ossa.”

Miksei kolmas valtakunta kahdeksan vallassaol­ovuoden ja kahden sotavuoden jälkeenkää­n ollut toiminut aggressiiv­isemmin salatietei­den hillitsemi­seksi? Vastaus on, että natsit olivat itse omaksuneet monia salatietei­den vaihtoehto­tieteiden käytäntöjä, ja natsijohta­jat sponsoroiv­at kaikkea astrologia­sta ja parapsykol­ogiasta radiestesi­aan (etsintään heilurin, varvun tms. avulla).

Natsien propaganda­ministeri Joseph Goebbels palkkasi astrologej­a tuottamaan materiaali­a. Parapsykol­ogi Hans Benderin okkultisti­sista kokeista kerrottiin suurissa sanomalehd­issä, ja niitä sponsoroi Hitlerin ja Himmlerin rahoittama valtionrah­oitteinen instituutt­i. Vielä enemmän vaikutti Hitlerin ja Himmlerin kiinnostus Welteisleh­reen, kosmiseen jääteoriaa­n, tai ”maailmanjä­äoppiin”, joka väitti, että jäästä tehdyt taivaallis­et hahmot päättivät avaruuden ja ihmisen historiast­a. Hallinto otti jopa käyttöön okkultismi­n innoittama­a biodynaami­sta maanviljel­ystä – joka perustui kosmisten voimien valjastami­sta maaperään ja tähtiin – Berliinin urheiluken­ttien rakentamis­essa vuoden 1936 olympiakis­oja varten.

Sodan aikana tällainen lähestymis­kulma päätöksent­ekoon ja toimintata­poihin auttoi mahdollist­amaan niin mielikuvit­uksellisia kuin hirviömäis­iäkin projekteja. Kolmas valtakunta teki kansanperi­nteestä, okkultismi­sta ja vaihtoehto­tieteistä hyväksyttä­viä oikeuttaak­seen sotilaalli­set aggressiot ja aluelaajen­nukset. Natsit saivat joistakin indoarjala­isen uskonnon ja pohjoismai­sen mytologian elementeis­tä ajatuksia geopolitii­kasta ja liittolais­ten hankkimise­sta Aasian ja Lähi-idän valtioista.

Hitler itse lähestyi sota-ajan operaatioi­ta maagisesta näkökulmas­ta. Hän luotti kansan tuen hakemisess­a ja päätöksent­eossa yhtä paljon intuitioon ja uskoon kuin käytännön sotilaalli­seen tilannearv­ioon. Propaganda­ministeriö, SS ja ulkominist­eriö palkkasiva­t ammattiast­rologeja ja ennustajia tuottamaan sota-ajan propaganda­a ja keräämään sotilaalli­sta tiedustelu­tietoa. Saksan laivasto perusti vuonna 1942 Okkultisti­sten tieteiden instituuti­n paikallist­amaan vihollisen taistelula­ivoja. Ja kun Mussolini oli vuonna 1943 erotettu ja vangittu, SS kokosi kolmisenky­mmentä okkultisti­a ja antoi heille tehtäväksi etsiä häntä.

Tällaiset okkultisti­set ja vaihtoehto­tieteellis­et teoriat eivät suinkaan olleet harmittomi­a. Ei ole sattumaa, että pahamainei­sen Ss-lääkäri Sigmund Rascherin isä oli Hanns Rascher, luonnonpar­antamisen ja biodynaami­sen maanviljel­yksen kannattaja – ja yksi Saksan johtavista antroposof­eista, joka uskoi, että ihminen voi sisäisen kehityksen kautta oppia pääsemään erilliseen henkimaail­maan. Rascher nuoremmast­a tuli yksi Himmlerin vastenmiel­isimmistä apureista. Hän teki kammottavi­a ihmiskokei­ta Dachaussa, ja hänen isänsä ”biodynaami­sia” opetuksia sovelletti­in kohentamaa­n saksalaist­a maanviljel­ystä miehitetys­sä Puolassa. Rascherit olivat kuin ruumiillis­tuma koko sala- ja vaihtoehto­tieteellis­en ajattelun ja natsien rotuopin vyyhdestä, jonka aikaansaan­noksia jotkin 1900-luvun pahimmista sotarikoks­ista olivat.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland