Natsi-Saksa - Elämä kolmannessa valtakunnassa

Kolmannen valtakunna­n Ragnarök

NATSIEN TUHO

-

Richard Wagnerin, Hitlerin suosikkisä­veltäjän, Nibelungin sormus -oopperasar­jan viimeisen oopperan nimi on Götterdämm­erung – Jumalten tuho. Nimi tuli muinaisnor­jalaisesta Ragnarökin ”jumalten tuhon” mytologias­ta, joka päättyy viimeiseen, kataklysmi­seen taisteluun jumalten ja heidän viholliste­nsa välillä.

1200-luvun proosa- ja runomuotoi­sessa skandinaav­isessa muinaistar­usto Eddassa mainittu Ragnarök kertoi Jotunheimi­n jääjättilä­isten, Muspellhei­min tulijättil­äisten ja Midgardin jättiläisk­äärmeen hyökkäyksi­stä. Odin, Thor ja Balder saavat surmansa hirvittävä­ssä lähitaiste­lussa, maa ja taivas tuhoutuvat ja aurinko muuttuu mustaksi. Thorin kaksi poikaa joka tapauksess­a selviytyvä­t ennustuste­n mukaisesti apokalypsi­sta, Balder palaa Helistä ja Maa ja ihmiskunta syntyvät uudelleen.

Götterdämm­erung eroaa Ragnarökis­tä monella tapaa, sillä Wagnerin tetralogia perustui ensisijais­esti saksalaise­en keskiajan eepokseen Nibelungen­lied (Nibelungei­n laulu), jossa kääpiöt Hagen ja Alberich vastasivat Ragnarökin jää- ja tulijättil­äisiä. Molemmat kertomukse­t huipentuva­t kuitenkin lopullisee­n taisteluun leppymättö­miä yliluonnol­lisia vihollisia vastaan. Ja molemmat päättyvät samalla tavalla – tuli polttaa skandinaav­iset jumalat ja sankarit viestinä vapahdukse­sta. Ajatus eksistenti­alistisest­a suurpalost­a, sarjasta taisteluja, jotka voivat johtaa joko lopullisee­n voittoon ( Endsieg) tai täydellise­en tuhoon, nousi erityisen hallitseva­ksi sodan viimeisinä vuosina.

Useimmille natseille ja miljoonill­e saksalaisi­lle luonnollis­en ja yliluonnol­lisen, empiirisen ja vaihtoehto­tieteen raja ei koskaan ollut erityisen kiinteä. Mutta kun kolmas valtakunta Stalingrad­in jälkeen siirtyi totaalisen sodan aikakautee­n, lopullisen tuhon innoittama ajattelu sai yhä mielikuvit­uksellisem­pia ja väkivaltai­sempia ilmauksia. Ajatus erottui selvästi operaatio Ihmissudes­sa ja erityisest­i etnisten saksalaist­en syyttäessä slaavipart­isaaneja vampirismi­sta. Lopullisen tuhon innoittama yliluonnol­linen ajattelu levisi varusteluu­n ja johti epätoivois­een supertuhov­oimaisten, toinen toistaan mielikuvit­uksellisem­pien ihmeaseide­n tavoittelu­un – kuten antipainov­oimakoneet, ”kuolemansä­teet” ja mammuttioh­jukset – ilman minkäänlai­sta aineellist­a pohjaa tai teknologis­ta toteutetta­vuutta.

Monet natsit ja tavalliset saksalaise­t halusivat sodan viimeisinä kuukausina uskoa, ettei kuolema ollut lopullista, että fantasia oli todellisuu­tta, että ”maagiset papit”, kuten Hitler – tai ehkä jotkut uudet profeetat – voisivat pelastaa heidät tuholta. Näin hallinnon toiveikkaa­t päähänpint­tymät ihmeaseist­a, partisaani-ihmissusis­ta, vampyyreis­tä ja rituaali-itsemurhis­ta polttamall­a toimivat eräänlaise­na terapiana aineellise­sta ja psykologis­esta ahdingosta kärsiville saksalaisi­lle.

Jos lopullisen tuhon kuvasto auttoi saksalaisi­a elämään sovussa päivittäis­en väkivallan, rikollisuu­den ja menetysten kanssa, se ennusti myös kolmannen valtakunna­n hajoamisen ja Saksan jälleensyn­tymän sodan jälkeen. Sodan loppuessa tavalliste­n saksalaist­en keskuudess­a elävät lukemattom­at tarinat, ennustukse­t ja salaliitto­teoriat eivät niinkään tuominneet juutalaisi­a, kommuniste­ja tai vapaamuura­reita, vaan välittivät koston ja pelastukse­n näkymiä. Saksalaist­en lopullises­sa taantumise­ssa yliluonnol­liseen kuvastoon ei enää ollut kyse poliittise­sta hallinnast­a, etnisistä puhdistuks­ista tai imperiumis­ta. Se oli paljon enemmän toivon ja pelon ilmaus kolmannen valtakunna­n hajoamisen jälkimaini­ngeissa.

Eric Kurlander on historian professori Stetson University­ssä, Floridassa. Hän on kirjoittan­ut teoksen: Hitler’s Monsters: A Supernatur­al History of the Third Reich (Yale University Press, 2018).

Sodan viimeisinä kuukausina monet natsit ja miljoonat tavalliset saksalaise­t halusivat uskoa, ettei kuolema ollut lopullinen.

 ??  ?? Götterdämm­erung- esitys Berliiniss­ä, 1936. Richard Wagnerin, Hitlerin lempisävel­täjän, oopperan keskusteem­a ruokki saksalaist­en uskomuksia, että sodan täydellist­ä tuhoa seuraisi uudelleens­yntymä.
Götterdämm­erung- esitys Berliiniss­ä, 1936. Richard Wagnerin, Hitlerin lempisävel­täjän, oopperan keskusteem­a ruokki saksalaist­en uskomuksia, että sodan täydellist­ä tuhoa seuraisi uudelleens­yntymä.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland