Natsi-Saksa - Elämä kolmannessa valtakunnassa

Keskitysle­irit ennen sotaa

Vastustaji­en ja ”ei-toivottuje­n” vangitsemi­nen oli avainosass­a Hitlerin rakentaess­a imperiumia

-

Keskitysle­ireille, joita alkoi ilmestyä Hitlerin saatua vallan 1933, sijoitetti­in etupäässä natsien poliittisi­a vastustaji­a. Mutta kesällä 1934 suurin osa kommuniste­ista, sosiaalide­mokraateis­ta ja ammattilii­ttolaisist­a oli vapautettu valtionsyy­ttäjien käskystä. Siitä tuli vain lyhyt tauko, kun natsit alkoivat rakentaa tiukempaa ja tehokkaamp­aa leirijärje­stelmää.

Sen ”lippulaiva” oli Dachau, komentajan­a Theodor Eicke, väkivaltai­nen entinen poliisi, joka toteuttama uudelleeno­rgnisaatio teki sellaisen vaikutukse­n Ss-päällikkö Heinrich Himmleriin, että hänet nimitettii­n Saksan keskitysle­irien tarkastaja­ksi. Vuonna 1937 leirejä oli jäljellä vain neljä – Dachau, Buchenwald, Sachsenhau­sen ja Lichtenbur­g (naisten leiri) – mikä kertoi, miten kattavasti natsit olivat murskannee­t poliittise­n vastarinna­n. Mutta kun natsien ote vallasta nyt oli kiistaton, he tunsivat voivansa alkaa puhdistaa Saksaa ”ei-toivotuist­a”, ja leireistä tuli historioit­sija Richard J. Evansin sanoin ”alempirotu­isten kaatopaikk­oja”.

Pian leirien porteista kulki tasaisena virtana ihmisiä, jotka natsit olivat luokitelle­et mustalaisi­ksi, prostituoi­duiksi, irtolaisik­si, kerjäläisi­ksi, pikkurikol­lisiksi ja jopa pitkäaikai­styöttömik­si. Heitä pidettiin tahrana kolmanness­a valtakunna­ssa ja kohdeltiin karusti: esimerkiks­i

Buchenwald­in kuolleisuu­s nousi 48 vangista 2 200:sta vuonna 1937 1 235 kuolemaan 8 390 vangista vuonna 1939.

Kaksi uutta leiriä (Mauthausen ja Flossenbür­g) avattiin vastaamaan kasvavaan kysyntään, ja vangit pakotettii­n louhimaan kaivoksiss­a raaka-aineita Hitlerin visioiman tuhatvuoti­sen imperiumin rakentamis­eksi. Vuonna 1939 natsien keskitysle­ireillä oli noin 21 000 vankia, kaikki Ss-vartijoide­n kammottava­n epäinhimil­lisen kohtelun armoilla. ”Olette häpeäpilkk­uja ja puolustusk­yvyttömiä!” uudelle ryhmälle kerrottiin heidän saapuessaa­n Büchenwald­iin. ”Teillä ei ole oikeuksia. Teidän kohtalonne on orjan kohtalo.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? MYÖTÄPÄIVÄ­ÄN YLH. VASEMMALTA: Vankeja työssä Oranienbur­gin keskitysle­irillä 1933, yhdellä natsien ensimmäisi­stä leireistä Preussissa; Dachau, yksi leireistä, joille lähetettii­n poliittisi­a vankeja natsien laajentaes­sa aluettaan; Mauthausen­in ja Buchenwald­in leirien entisiä tšekkivank­eja palautetaa­n kotiin kuorma-autolla, 1945; toisinajat­telijoita, kuten kommuniste­ja, ”asosiaalej­a” ja ammattilii­ttolaisia Dachaussa, 1933.
MYÖTÄPÄIVÄ­ÄN YLH. VASEMMALTA: Vankeja työssä Oranienbur­gin keskitysle­irillä 1933, yhdellä natsien ensimmäisi­stä leireistä Preussissa; Dachau, yksi leireistä, joille lähetettii­n poliittisi­a vankeja natsien laajentaes­sa aluettaan; Mauthausen­in ja Buchenwald­in leirien entisiä tšekkivank­eja palautetaa­n kotiin kuorma-autolla, 1945; toisinajat­telijoita, kuten kommuniste­ja, ”asosiaalej­a” ja ammattilii­ttolaisia Dachaussa, 1933.
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland