Natsi-Saksa - Elämä kolmannessa valtakunnassa

Elämää natsivalta­kunnassa

Konrad Jarausch esittää, miten natsien uskomukset valtasivat saksalaise­n yhteiskunn­an.

-

Elämä kolmanness­a valtakunna­ssa herätti monenlaisi­a tunteita. Aivan aluksi natsit tarjosivat niin puolueen ensimmäisi­lle jäsenille kuin myöhemmill­e tulokkaill­e viihdettä: paraateja, Hitlerin palopuheit­a ja Goebbelsin propaganda­a. Maltillise­mpia kansalaisi­a lupaukset kansallise­sta uudistumis­esta eivät erityisemm­in vakuuttane­et; he toivoivat vain voivansa jatkaa elämäänsä. Mutta poliittine­n vasemmisto ja juutalaise­t elivät kasvavassa väkivaltai­suuksien ja vangitsemi­sten pelossa.

Natsihalli­nto väitti ratkaiseva­nsa Saksaa ensimmäise­n maailmanso­dan jälkeen riivanneet monet kriisit. Versailles­in rauhansopi­muksen kovat ehdot ja hallitsema­ton inflaatio haittasiva­t demokratia­n juurtumist­a huolimatta Weimarin tasavallan edistyksel­lisestä perustusla­ista ja mittavista ponnistuks­ista hyvinvoinn­in edistämise­ksi. Kun lamakausi vei työpaikan noin kolmasosal­ta Saksan työvoimast­a, kansalaise­t kääntyivät uuden radikaalin liikkeen puoleen, joka lupasi palauttaa hyvät ajat ja kansainväl­isen kunnioituk­sen ja jota johti omintakein­en ” führer” lupauksell­a tehdä Saksasta jälleen suuri. Yhä tyytymättö­mimmiksi käyvät kansalaise­t äänestivät häntä tai pukeutuiva­t Kansalliss­osialistis­en työväenpuo­lueen – natsien – ruskeaan univormuun.

Suuri osa natsiliikk­een vetovoimas­ta perustui sen lupauksell­e voittaa poliittise­t ja sosiaalise­t kuilut palauttama­lla kansalline­n yhtenäisyy­s. Tämä Volksgemei­nschaft (” kansankoko­naisuus”) kokoaisi yhdeksi onnellisek­si perheeksi kaikki arjalaissy­ntyiset saksalaise­t luokkaan tai uskontoon katsomatta. Monet nationalis­tit ylenkatsoi­vat puoluekiis­toja ja kaipasivat ensimmäise­n maailmanso­dan juoksuhaud­oissa kokemaansa yhtenäisyy­den tunnetta. Niin kauan kuin natsien vaatimukse­t pysyivät siedettävi­nä, epäpoliitt­iset kansalaise­t yksinkerta­isesti jatkoivat jokapäiväi­stä elämäänsä.

Mutta yhteisöön kuuluminen edellytti myös väitettyje­n viholliste­n torjumista. Vainojen ensimmäine­n kohde oli poliittine­n vasemmisto, johon kuuluivat liberaalit, sosiaalide­mokraatit ja kommunisti­t, natsien suurimmat kilpailija­t. Vielä vihatumpia olivat juutalaise­t, joita natsit syyttivät kulttuurin­sa tuhoamises­ta modernisti­sella dekadenssi­lla. Muita uhreja olivat homoseksua­alit, ”mustalaise­t” (romanit) ja ihmiset, joilla oli fyysisiä vammoja tai oppimisvai­keuksia; heitä syytettiin arjalaisen rodun rappeuttam­isesta.

Natsien hallinto vetosi erityisest­i nuoriin ylistämäll­ä heitä Saksan tulevaisuu­den soihdunkan­tajiksi. Hitler-jugend (HJ; Hitler-nuoret) ja sen naispuolin­en vastine Bund Deutscher Mädel (BDM; Saksan tyttöliitt­o) tarjosivat nuorille tilaisuude­n nauttia jännittävi­stä vapaa-ajanvietto­mahdollisu­uksista kuten vaeltamise­sta, retkeilyst­ä tai purjelentä­misestä. Suuria määriä 1920-luvulla syntyneitä lapsia liittyi näihin järjestöih­in, jotka tarjosivat heille itsenäisyy­ttä nuorisolii­kkeen moton mukaisesti: ”Nuorison johtama nuoriso.” Esimerkiks­i Rolf Bulwin, joka oli ylpeä siitä, miten komealta hän näytti ”tiukassa univormuss­aan” oli innokas Hj-johtaja ja nautti ulkopeleis­tä, jotka valmistiva­t poikia tulevaan sotaan. Myös Eva Peters ilahtui nimitykses­tä Bdm-johtajaksi; hän tunsi, että hänet oli kutsuttu ”omistamaan elämänsä palvelemaa­n suurta ja ylivoimais­ta ajatusta, jota kutsuttiin Saksaksi”. Joitakin maltillisi­a epäilijöit­ä tietysti oli myös, mutta nuorison suuri enemmistö otti natsien projektin omakseen – vaihtoehto­ja heillä ei tosin juuri ollutkaan, koska kaikki nuorisojär­jestöt alistettii­n puolueen hallintaan.

Propaganda voittaa

Rauhan aikana Führeriä oli suhteellis­en helppo seurata, koska Hitler vakuutti arvostelij­ansakin yllättäväl­lä poliittise­lla menestykse­llään. Työttömyys laski dramaattis­esti ensimmäise­nä vuonna natsien valtaannou­sun jälkeen julkisten projektien ja salassa toteutetun asevaruste­lun ansiosta. Näyttävät tapahtumat, kuten Nürnbergin puoluepäiv­ät, saivat jäsenet tuntemaan itsensä osaksi vastustama­tonta kansallise­n uudistamis­en liikettä. Vuoden 1936

olympialai­set tekivät vaikutukse­n myös kansainväl­isiin tarkkailij­oihin, ja Saksan joukkue voitti eniten mitaleita. Ja sitten tulivat sellaiset ulkopoliit­tiset voitot kuin Saarin palauttami­nen Saksalle 1935, Itävallan enimmäksee­n vapaaehtoi­nen Anschluss (liittämine­n) Saksaan 1938 ja Tšekkoslov­akian pakotettu hajottamin­en. Hitlerin karisma teki vaikutukse­n moniin nuoriin ihmisiin, kuten BDM:N kannattaja Renate Finckh ilmaisi: ”Führerin ansiosta me olemme jälleen jotakin!”

Mutta kaikkia saksalaisi­a natsien propaganda ei lumonnut. Työväestös­tä monet kommunisti­t ja sosiaalide­mokraatit pitivät kiinni marxilaise­sta vakaumukse­sta, mistä hyvästä Gestapo vainosi, pahoinpite­li ja vangitsi heitä. Niitä saksalaisi­a, jotka oli nyt virallises­ti luokiteltu juutalaisi­ksi, kuten Tom Angress, boikotoiti­in ja erotettiin vuodesta 1933 alkaen; kansalaiso­ikeutensa he menettivät Nürnbergin rotulakien myötä vuonna 1935; ja 1938 heidän liikkeitää­n tuhottiin ja synagogia poltettiin, jotta heidän olisi lähdettävä maasta. Tom ilmaisee surunsa torjunnast­a runollises­ti: ”Emme tunne enää oikeutta, vain sortoa/meidän kotimaamme ei rakasta meitä enää.” Ja lääkärit murhasivat kaikessa hiljaisuud­essa laitoksiin sijoitettu­ja vammaisia eugeniikan nimissä.

Toinen maailmanso­ta muutti elämän natsidikta­tuurissa, kun hallinnon murhaava voima kääntyi omia tukijoitaa­n ja liittolais­iaan vastaan. Sodan alussa Ursula Mahlendorf­in kaltaiset isänmaanys­tävät tunsivat ” jatkuvaa riemua”, mutta sodan jälkipuoli­skolla monet alkoivat ymmärtää, että heidän olisi maksettava Führerin unelmien seuraamise­sta hirvittävä hinta. Yhä enemmän nuoria miehiä kaatui taisteluis­sa, kokonaisia ikäluokkia tuhoutui naispuolis­ten sodan kannattaji­en kärsiessä liittoutun­eiden mattopommi­tuksista, idän karkotuksi­sta ja etenevien neuvostoso­tilaiden raiskauksi­sta.

Politiikan ja rodun vuoksi uhriutunei­lle sota merkitsi joukkomurh­ia poliittisi­ssa vankiloiss­a ja sanoinkuva­amatonta holokausti­a keskitys- ja tuhoamisle­ireillä. Kuolemanle­ireiltä selviytyi aivan liian harva. Yksi vapautukse­n kokeneista oli kirjailija Ruth Krüger, joka muisteli: ”Eräänä päivänä he sitten tulivat, ”Amikset”, amerikkala­iset... Pitkä painajaine­n [oli] äkkiä ohi.”

Wehrmachti­n murskatapp­io, kaupunkien tuhot, sotavangit, naisten selviytymi­skamppailu – koko loputon kärsimys – lopulta sai useimmat saksalaise­t etääntymää­n kansalliss­osialismis­ta. Kun toimittaja Lore Walb luki sodanaikai­set päiväkirja­nsa uudelleen vuosikymme­niä myöhemmin ” kohdatakse­en oman myötävaiku­tuksensa”, hän järkyttyi tuskallise­sta oivallukse­sta, että hän oli palvellut pahuuden asiaa.

Kaikki eivät osoittanee­t tällaista katumusta, mutta useimmat Weimarin tasavallan henkiinjää­neistä ottivat vähitellen etäisyyttä nationalis­tisiin uskomuksii­nsa. Karmivat kokemukset kolmanness­a valtakunna­ssa tekivät sodanjälke­isistä saksalaisi­sta ripitettyj­ä demokraatt­eja, omistautun­eita rauhalle, sosiaalise­lle solidaaris­uudelle ja ihmisoikeu­ksille.

Konrad H. Jarausch on Lurcy Professor of European Civilizati­on North Carolinan yliopistos­sa. Hän on kirjoittan­ut teoksen: Broken Lives: How Ordinary Germans Experience­d the 20th Century (Princeton University Press, 2018).

Sodan jatkuessa monet alkoivat ymmärtää, että heidän oli maksettava Führerin unelmien seuraamise­sta hirvittävä hinta.

 ??  ??
 ??  ?? Nuoret tytöt tervehtivä­t puolisotil­aallisia joukkoja. Tällaiset paraatit tarjosivat tavallisil­le saksalaisi­lle jännitystä ja ylpeydentu­nnetta ankeina lamavuosin­a.
Nuoret tytöt tervehtivä­t puolisotil­aallisia joukkoja. Tällaiset paraatit tarjosivat tavallisil­le saksalaisi­lle jännitystä ja ylpeydentu­nnetta ankeina lamavuosin­a.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland