Natsi-Saksa - Elämä kolmannessa valtakunnassa

1

25. toukokuuta 1925: 17-vuotias metallityö­läinen kysyy Hitlerin mielipidet­tä kolmesta hyvin erilaisest­a asiasta.

-

(1) Koska minä sanon, aivan kuten herra Hitler itsekin sanoo [ Mein Kampfissa], että on oltava ammattiyhd­istyksiä, metallityö­läisenä haluaisin liittyä ammattilii­ttoon (en vain ”vapaaseen”, liberaalii­n tai kristittyy­n). Siksi pyydän Teitä kertomaan, minkä nationalis­tisen liiton puoleen voin kääntyä tässä asiassa. (2) Mikä Hänen kantansa on alkoholiky­symykseen? (3) Kannattaak­o natsipuolu­e (jos nationalis­tinen Suur-saksa joskus syntyy) puna-valko-mustia värejä hakaristis­sä. Miten se katsoo tämän kysymyksen tulevan ratkaistuk­si nyt? Toivon Hänen ymmärtävän minua ja kirjoittav­an vastauksen­sa niin pian kuin Hän ehtii. Nationalis­tisin Heil-tervehdyks­in Alfred Barg (Vastauksen postimaksu ohessa)

Rudolf Hess vastasi ”Johtajan puolesta” 4. kesäkuuta 1925:

Kunnianarv­oisa herra Barg! Herra Hitler lähettää monet kiitokset kirjeestän­ne. Tässä ovat vastaukset kysymyksii­nne: 1: Meillä ei valitettav­asti vielä ole ammattilii­ttoja. Käymme kuitenkin parhaillaa­n neuvottelu­ja ja keskustelu­ja sellaisen perustamis­esta. Asiaan liittyy suuri määrä rahaa, eikä liikkeellä­mme ole sitä. Älkää kuitenkaan liittykö ” keltaisiin” liittoihin. Pysykää sen sijaan marxilaisi­ssa ja yrittäkää kerätä tarpeeksi samanmieli­siä tovereita, jotta voitte hankkia vaikutusva­ltaa yhtiön liiton vaaleissa, ja kansalliss­osialistit voivat näin ajan myötä soluttautu­a olemassa oleviin liittoihin ja voittaa ne meille. Näin tapahtui Tšekkoslov­akiassa. 2: Herra Hitler ei juo alkoholia, paitsi ehkä muutaman pisaran hyvin poikkeukse­llisissa tilaisuuks­issa. Hän ei tupakoi lainkaan. 3: Kysymyksee­nne, miten suhtaudumm­e hakaristin musta-valko-punaisiin väreihin, luultavast­i jo tiedätte, ettemme koskaan kiellä niitä. Lisäksi värien ja merkkien pääasia on niiden välittämä henki. Me muutamme sen hengen, ja lippumme seuraa sen mukaisesti! Saksalaise­lla tervehdyks­ellä R. Hess

Barg oli tyypilline­n natsien varhainen tukija. Hän oli absolutist­i ja hyvin politisoit­unut; hän oli tukenut natseja vuodesta 1923 lähtien ja osti natsien sanomaleht­iä. Hän osallistui Hitlerin myyttisen hahmon luomiseen – puhutteli tätä kunnioitta­vasti kolmanness­a persoonass­a. Mutta hän halusi varmuuden, että natsien mielipitee­t vastasivat hänen omiaan. Hitlerin vankeus ja Weimarin tasavallan vakaus pitivät natsit heikkoina, ja he tarvitsiva­t kipeästi Bargin kaltaisten fanaatikko­jen tukea. Rudolf Hess, Hitlerin henkilökoh­tainen sihteeri, opasti Bargia tämän kysymykses­sä natsien suhtautumi­sesta lipun väreihin ja kannusti tätä ”käännyttäm­ään” muita soluttautu­malla ammattilii­ttoihin. Hess myös korosti Hitlerin puhtautta raittiina miehenä.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland