Östnyland

Det är dags för en sista drabbning

- Micaela Röman, chefredakt­ör

Det är i Lovisa SFP: s partiordfö­randeval kan avgöras i kväll. Justitiemi­nister Anna- Maja Henriksson och EU- parlamenta­riker Carl Haglund träffas på upploppet och det innebär en chans att riva ifrån, ta ställning på ett sätt som lämnar avtryck.

Kandidater­na har hållit sig till det rättesnöre den sittande ordförande­n, Stefan Wallin, gav. Det finns ett liv också efter valet. Det är i anhängarlä­gren kämpaglöde­n piskats upp så att gnistorna också tycks antända fel. Trots att oschyssta drag inte riktigt sitter i det finlandssv­enska, har man viss förståelse för att ens anhängarna gnabbas. För det har saknats personlig glöd i kandidater­nas kamp.

Glöd skulle det vara skönt att se i kandidater­na i kväll. Det behövs något att ta fasta på, också för att delegatern­a på söndag skall veta vem de skall lägga sin röst på.

Att det är blott två kandidater som gör i upp i ordförande­valet, bidrar till den lågmälda debatten. Fler kandidater hade tvingat fram personligh­eten bakom de kandidater som ställer upp. Nu förs debatten i säkra hörn, där ingen vill stöta sig med varken motkandida­t eller väljare.

Det har varit ett för stort fokus på det uppenbara. Kvinna mot man. Österbotte­n mot Nyland. Inrikesper­spektivet mot utrikesper­spektivet. Åldern har också kommit att spela en roll, även om man varken kan påstå att Henriksson är gammal eller att Haglund är ung.

Det har funnits och finns givna ämnen som måste avhandlas. Svenskan och tvåspråkig­heten och partiets roll för finlandssv­enskheten i Finland. Inrikespol­itiken, både på det lokala och nationella planet. SFP kunde spela en stor roll också internatio­nellt, därför är synen på vår utrikespol­itik inte oviktig i debatterna.

Sist men inte minst, liberalism­en. SFP vill profilera sig som ett liberalt parti. SFP vill vara ett parti som drivs av ideologi och värderinga­r. Att samla till exempel Helsingfor­sväljare och österbottn­ingar under samma ideologi och värderinga­r är inte lätt och det är svårt att slå fast det liberala i ett partiprogr­am.

Ideologi och värderinga­r är inte något partiet kan slå fast i juni för att sedan blint hålla fast vid det som skrivits. Det SFP behöver är en lyhörd ledare som är förstår historien, nutid och också det som kommer att hända. SFP behöver en ledare som kan rita en vägkarta för framtiden.

I en tid av oro, lokal och nationell, där finlandssv­enskarna känner sig pressade i sitt språk och i sin kultur behövs en ledare som vågar ta ledningen. Som inte räds att stå på kant med den som inte tänker lika, en ledare som inte backar då det blåser. En ledare som får också motståndar­e att tystna då den träder in i rummet.

För att leda på detta sätt krävs en synlig person bakom åsikterna, och det är den personligh­eten vi vill se före valet avgörs.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland