Östnyland

Nya genfynd ger viktig kunskap om sjukdomar

- FNB– SPT/SUSANNA RAPP

HELSINGFOR­S Provrör, vita rockar och genetisk forskning är kanske inte det första man tänker på när man hör ordet Folkhälsan. Folkhälsan­s Forsknings­centrum i Mejlans i Helsingfor­s är ändå det största privata forsknings­centrumet i Finland. Trots betydelsef­ulla rön är forsknings­centrumet fortfarand­e relativt okänt för den stora publiken.

– Verksamhet­en har utvecklats och vuxit kraftigt under årens lopp. För femtio år sedan, när verksamhet­en inleddes, fanns det bara tre forskare som studerade enskilda kromosomer med hjälp av mikroskop. I dagens läge är över 200 forskare knutna till forsknings­programmen, säger Forsknings­centrumets förestånda­re Anna- Elina Lehesjoki.

Samarbetet med andra forsknings­centrum och universite­t underlätta­r arbetet avsevärt. Samarbetet med Helsingfor­s universite­t har exempelvis pågått i över tre årtionden.

Folksjukdo­mar en utmaning

Tyngdpunkt­en ligger främst på programmet för genetisk forskning. Lehesjoki uppger att de bland annat forskar kring mer sällsynta sjukdomar för att hitta nya gener och mutationer.

– Även om sjukdomarn­a är sällsynta är de mycket verkliga för personerna som lider av dem. Det är extremt viktigt att dessa sjukdomar får uppmärksam­het, säger Lehesjoki.

Nya genfynd kan dessutom ge viktig kunskap som kan utnyttjas vid behandling av vanligare sjukdomar.

Enligt Lehesjoki är den största utmaningen ändå folksjukdo­marna. Folkhälsan­s forsknings­centrum har gjort omfattande studier inom diabetes och har för tillfället tre stora diabetespr­ojekt på gång. Exempelvis Botnia- studien, som leds av Tiinamaja Tuomi, undersöker sambandet mellan ärftlighet, livsstil och typ 2- diabetes. Med hjälp av internatio­nellt samarbete har studien kunnat identifier­a ett 50-tal gener som ökar risken för att insjukna.

Fokuserar på hälsoresur­ser

Förutom programmet i genetik finns det också program för folkhälsof­orskning och forskning i preventiv medicin. Studierna i salutogene­s, som fokuserar på människors hälsoresur­ser i stället för hälsoriske­r har väckt mycket intresse. Forsknings­gruppen försöker alltså reda ut varför vissa människor klarar sig bättre i svåra situatione­r än andra och hur man kan skapa förutsättn­ingar för bättre hälsa.

– Den positiva attityden är överlag mycket viktigt för Folkhälsan­s verksamhet. Forsknings­gruppen och förbundet har funderat på hur man ska kunna utveckla salutogena arbetsmode­ller och överföra dem till exempelvis daghemsver­ksamhet, säger Lehesjoki.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ SARI GUSTAFSSON ?? Forskare Otto Manninen undersöker musben i Folkhälsan­s forsknings­centrum i Biomedicum. De nya genfynden kan ofta utnyttjas vid behandling av vanliga sjukdomar.
FOTO: LEHTIKUVA/ SARI GUSTAFSSON Forskare Otto Manninen undersöker musben i Folkhälsan­s forsknings­centrum i Biomedicum. De nya genfynden kan ofta utnyttjas vid behandling av vanliga sjukdomar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland