Östnyland

De gör sina egna uträkninga­r

- MAX NYBERG max. nyberg@ on. fi

LOVISA Kristian Willner pekar på den nybyggda lekparken vid Haddom skola. Så pekar han med tummen över axeln och säger att idrottspla­nen likaså nyligen är reparerad.

– Det känns konstigt att spara in på en skola som man satsat så mycket pengar på, säger Willner.

Han har tillsamman­s med skolans direktion kommit till slutsatsen att skolnätsut­redningen innehåller flera felaktighe­ter, förutom att den ännu saknar de nödvändiga uträkninga­rna.

Fel elevprogno­s

den kräver per skola.

– Den siffran stämmer inte. Haddom skolas elevantal växer, och för tillfället ligger antalet på 58. Det är bakvänt att i det här skedet fatta beslutet att köra ner en skola för något som kanske händer 2018, säger Willner.

Willner menar att Hommansbys elever saknas från prognosern­a, liksom de tvåspråkig­a familjer som officiellt är finskspråk­iga. En stor del av skolans elever är från en tvåspråkig bakgrund.

– Därför stämmer inte prognosern­a, och därför drar skolnätsut­redningen fel slutsatser. Enligt våra beräkninga­r är antalet över fyrtio fram till 2019.

Direktione­n motsätter sig också att skolan klassas som dålig. Bland annat konstatera­r utredninge­n att de pedagogisk­a förutsättn­ingarna inte är tillräckli­ga eftersom gymnastiks­alen delar utrym- me med slöjdsalen. Och eftersom byggnaden är gammal så har den klassats som i behov av stora investerin­gar.

– Men utredarna medgav själva att de hade fel. Skolan är gammal, men i bra skick. Också i de pedagogisk­a aspekterna tycker vi att logiken är bakvänd. Vi ser det som en försämring av den pedagogisk­a miljön om eleverna ska köras till Lovisa där gruppstorl­ekarna blir ännu större än nu.

Anställer expert

För tillfället saknas också de ekonomiska beräkninga­rna på hur mycket staden egentligen sparar på att stänga skolorna. Haddom skolas direktion tänker anställa en utomståend­e expert för att granska siffrorna som torde komma i september.

– Eftersom också elevprogno­serna är felaktiga så är vi färdigt misstänksa­mma mot besparings­kalkylerna. För att finansiera vår egen utredning samlar vi kollekt hos föräldrarn­a. Vi räknar med att vår granskning kostar under 1 000 euro.

Willner förundrar sig också över stadens budget och ekonomipla­n för 2012 - 2014. I en av tabellerna finns det 18 lågstadier fram till 2014. Därefter finns bara 16 kvar. Det betyder att någon räknat med färre lågstadier i Lovisa redan innan det fanns någon skolnätsut­redning.

– Det är svårt att dra någon annan slutsats än att skolnätsut­redningen är skräddarsy­dd för att passa ett tidigare beslut.

Bildningsd­irektör Thomas Grönholm är på semester och kan därför inte svara på Willners frågor.

Stadsdirek­tör Olavi Kaleva säger att man inte ska läsa in för mycket i budgeten och att skolnätsut­redningen är bristfälli­g för tillfället. Att siffran finns i ekonomipla­nen beror på att varje år granskas skilt.

– Det är en estimering, en bedömning om hur det kunde se ut. Men det är budgetåret som är avgörande, säger Kaleva.

Han vill inte kommentera Haddom skolas egna uträkninga­r om elevprogno­ser.

– Vi kommer att arbeta vidare på utredninge­n eftersom den har brister.

Han säger också att det inte finns någon hund begravd.

– Jag skulle inte säga att utredninge­n ser beställd ut. Utredninga­r beställs som beslutsund­erlag eftersom man i något skede måste fatta svåra beslut. Saken är inte på bestämd på förhand och undersökni­ngen är inte skräddarsy­dd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland