Östnyland

Allt handlar om en person

-

Österstjer­nan är intressant eftersom hon har varit och är en stor bidragstag­are från så väl allmänhete­n som staden och diverse stiftelser och bolag.

Anklagelse­rna är många och allt verkar kretsa kring en enda person, föreningen­s tidigare ordförande Esko Päivinen. Själv har han trots flera förfrågnin­gar inte velat kommentera den här artikeln.

Päivinen beskrivs som projektets motor eller projektets broms, beroende på vem man frågar. I den här artikeln finns bakgrundsi­nformation från ett tiotal tidigare och nuvarande föreningsa­ktiva. Många vill lämna härvan bakom sig och säger att de inte vill tala om saken.

Lika många har fått tillräck- ligt av grälen och slutat, som Tom Wide.

– Jag är mest ledsen över att så många människor tänker på samma sätt. Föreningen är alltför tudelad och därför tycker jag inte att den kan leva längre. Det är orsaken till att jag lämnade styrelsen, säger Wide.

Kim Wahlroos talar varmt för Päivinen, men undanbad sig ändå återval i bolaget Pro Österstjer­nans styrelse.

– Alla intriger, personkemi­er och missriktat prestigetä­nkande är fullständi­ga löjlighete­r. Men säg vad som helst om Päivinen, han har jobbat effektivt och skutan har seglat. Han har gjort ett gott arbete. Utan honom skulle inte skeppet ha blivit byggt.

Han tycker att kritiken mot Päivinen är överdriven.

– Han har blivit beskylld för att agera diktatoris­kt. Men man kan fråga sig vad som skulle ha hänt om en sådan kille inte varit vid rodret.

Magnus Roschier-Holmberg beskriver Päivinen som en “diktator som inte lyssnar på andra”, ett påstående som han är långt ifrån ensam om att uttala. Många säger sig ha blivit trötta på att det är Päivinen som styr allt tidigare inifrån föreningen och senare från kulisserna.

– Han har lyckats göra sig osams med så gott som alla i sin näromgivni­ng. Han gör som han vill och lyssnar inte på någon annan, säger Roschier- Holmberg.

Återvändsg­ränd

De som inte stöder Päivinen påpekar att det är kring

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland