Östnyland

Olika värda aktier

- MAX NYBERG

Det är inte bara kring föreningen som det stormar, också de två bolagen får sin beskärda del av kritiken.

Kring skutan finns två bolag som sköter om verksamhet­en. Pro Österstjer­nan Ab är ett sorts rederi och sköter bland annat chartring, service och underhåll. Fastighets­bolaget Kiinteistö Oy Österstjer­nan äger hallen och hyr ut den som kontors-, köks- och lagerlokal, i första hand till Pro Österstjer­nan och föreningen Österstjer­nan.

Genom en aktieemiss­ion har allmänhete­n fått köpa aktier i fastighets­bolaget. Men få känner till att det finns två olika sorters aktier: A-aktier och K- aktier. Skillnaden är enkel, en K-aktie ger hundra röster på bolagsstäm­man i motsats till allmänhete­ns Aaktie som bara ger en röst.

Esko Päivinen äger 50 K-aktier och 50 A-aktier, vilket ger 5 050 röster av totalt 10 243. Det betyder att han som ensam person sitter på drygt 49 procent av alla röster i bolaget och att han med hjälp av en enda likasinnad har ensam kontroll över hallen.

Elisabeth Holmberg säger att det inte är konstigt. Päivinen var helt enkelt den person som valde att satsa pengar för att hallen skulle bli verklighet. Alla aktier har kostat 100 euro, också K- aktierna som man registrera­de kapitalet med.

– Han har satsat pengar, och då får han aktier. K-aktierna användes för att skapa grundkapit­alet på 10 000 euro. Sedan beslöt man att ge ut en aktieemiss­ion med A-aktier. Hittills finns det 243 tecknade aktier, men emissionen fortsätter och meningen är att sälja 1 000 aktier för att de ska ha röstmajori­tet mot K-aktierna.

Trots att Päivinen med sitt aktiekapit­al uppfört hallen är Magnus Roschier- Holmberg mycket kritisk.

– Han gjorde en kupp där genom att bli ordförande för hela eländet. Det ligger i hans intresse. Han ville styra och ville att ingen skulle kunna knuffa ut honom. Hallen är hans skötebarn.

Hallen inte för båten

Från början trodde alla att hallen skulle vara till för båten eller riggen. Men det visade sig att så inte är fallet.

– Vi i föreningen krävde att få användning­srätt i hallen och i fastighets­bolaget. Det fick vi inte. Det är Päivinens hall. Han drog staden och alla auktionäre­r vid näsan, säger Roschier- Holmberg.

Också Bo- Gunnar Blomqvist är kritisk till hallen och säger att föreningen inte fick nycklarna till hallen för att hålla det konstituer­ande mötet efter årsmötet.

– Päivinen svarade att vi inte har något där att göra. Han har nyckeln. Ändå ska föreningen och bolaget betala hyra. Visst ordnas där fester, men hallen är inte byggd för fartygets behov så som det hette från början, säger Blomqvist.

Hallen har de facto inte blivit använd för Österstjer­nan, inte i den meningen att båten konkret skulle ha något med hallen att göra. I stället hyr man ut den för att på det viset finansiera båten.

– Hallen används enkom för Österstjer­nan. Alla intäkter från uthyrninge­n och de evenemang som hålls där går till båten, säger Kim Wahlroos.

Under sin tid som ordförande såg Kenneth Granell inte heller skymten av nycklarna till hallen.

– Föreningen är hyresgäst, men den enda som har nycklar dit är Esko Päivinen. Vi fick inte ens tillgång till föreningen­s dokument som är inlåsta där. Därför kunde vi inte granska det som tidigare styrelser gjort, säger Granell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland