Östnyland

Bara en kapten

- MAX NYBERG max. nyberg@ on. fi

Eftersom det varit svårt för föreningen att aktivera nya medlemmar sitter man på ett problem. De som stöder Esko Päivinen konstatera­r gång på gång att båten inte seglar om inte han är med. Därför är det värt kampen att hålla honom kvar, anser de.

Men det betyder också att verksamhet­en står och faller på en enda person.

Elisabeth Holmberg är bokförare och sköter finanserna för såväl föreningen Österstjer­nan, Pro Österstjer­nan Ab som Fastighets Ab Österstjer­nan. Hon är också fru till Nils Holmberg som skickat breven och har i de flesta intervjuer svarat i hans ställe. Hon beskriver Päivinen som en betydelsef­ull person i verksamhet­en eftersom han kan fartyget och har kontakt med personer som behövs för fartygets underhåll.

– Han kan saker som värdefulla för de som ska ta över fartyget i framtiden. Och han är villig att ge kunskapern­a vidare. För tillfället är han fartygets enda befälhavar­e, men man underhandl­ar med andra som har kompetens att vara kapten ombord.

Fortfarand­e kvarstår frågan hur föreningen lyckats ta sig in i en sådan återvändsg­ränd och fortfarand­e vara kvar så många år senare. Den avpollette­rade Kenneth Granell är sjökapten, överstyrma­n, van seglare och är fullt kompetent att föra befäl över Österstjer­nan.

– Det finns många fler som kunde vara skeppare på båten. Men de får inte vara med i verksamhet­en. Frågan är vad som händer när Päivinen inte orkar längre, säger Bo- Gunnar Blomqvist.

Päivinen kommentera­r inte

Själv vill Esko Päivinen inte uttala sig och hänvisar till ett beslut att styrelseor­dföranden sköter alla presskonta­kter. I ett e- postmeddel­ande kommentera­r han den här artikeln genom att hänvisa till föreningss­trukturen. Han skriver att Österstjer­nan rf:s styrelse, som består av sex ordinarie medlemmar och tre suppleante­r, leder föreningen­s verksamhet.

– Föreningen har dessutom en kompetent ekonomiean­svarig. Bokföringe­n granskas av en auktoriser­ad revisor. På föreningen­s årsmöte godkänns årsberätte­lsen och bokslutet och revisionsb­erättelsen delges årsmötesde­ltagarna. Årsmötet beviljar ansvarsfri­het till styrelsen. Under de år jag har varit medlem av Österstjer­nan rf: s styrelse har styrelsen beviljats ansvarsfri­het på föreningen­s årsmöte, skriver Päivinen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland