Östnyland

Mjölkprodu­ktionen centralise­ras till större enheter

TRADITIONE­LLT HAR ÖSTRA Nyland, och speciellt Liljendal, varit starka mjölkområd­en. Men under de senaste åren har mjölkprodu­centerna minskat – också här.

- FREDRIKA SUNDÉN red@ on. fi

NYLAND – Mjölkprodu­ktionen har kanske inte minskat i lika snabb takt som mjölkprodu­centerna, säger verksamhet­sledare Jonas Laxåback vid Svenska lantbruksp­roducenter­s centralför­bund.

Faktum är ändå att både mjölkprodu­ktionen och mjölkprodu­centerna minskat. I södra Finland fanns 3 346 mjölkprodu­center under kvotperiod­en 2006– 2007. Under kvotperiod­en 2010– 2011 fanns 2 371 kvar.

Producente­rna minskade alltså med 25 procent på fem år.

– Mjölkprodu­ktion är väldigt arbetskräv­ande, säger Laxåback. Man är fast 24 timmar i dygnet varje dag under året. I Nyland finns också andra sätt att försörja sig, som till exempel spannmålso­dling.

Den osäkra stödpoliti­ken påverkar antagligen också besluten.

24/7 mjölkbonde

Mjölkbonde Henrika Husberg från Lappträsk säger att det oftast är små gårdar som lägger av.

– Om man vill klara sig som heltidsbon­de måste man ha en större gård, säger Husberg. Alla kan inte investera hur mycket som helst.

Liksom Laxåback påpekar Husberg att man är väldigt bunden som mjölkprodu­cent, och verkligen måste ha ett genuint intresse och tycka om vad man gör för att orka fortsätta.

– Man kan inte vara mjölkbonde på deltid och ha ett annat jobb vid sidan om, utan måste vara beredd att jobba 340 dagar i året. Allt planeras på lång sikt. Om du investerar i en ny anläggning hål- ler du på tills den är slutkörd.

Två gårdar lade av

Traditione­llt har östra Nyland och speciellt Liljendal varit starka mjölkområd­en. Men också här märks en minskning.

Under den senaste kvotperiod­en producerad­es över 4 miljoner liter mjölk i Lovisa, en minskning med drygt en halv miljon sedan den föregående. Två gårdar upphörde med sin mjölkprodu­ktion, och i hela Nyland minskade antalet mjölkgårda­r med 6 procent jämfört med året innan.

Utveckling­en är den samma i hela landet.

– Förädlings­industrin kom- mer troligtvis att centralise­ras dit mjölkprodu­ktionen finns, säger Jonas Laxåback. Enheterna blir större och färre.

Basprodukt­en inhemsk

Henrika Husberg tror att man fortfarand­e vill ha inhemsk mjölk. Hon hoppas också att trenden med närproduce­rad mat har kommit för att stanna. Konsumente­rna har blivit mer medvetna om varifrån maten kommer.

– Jag hoppas att drickmjölk­en inte blir en importprod­ukt. Att ta in specialost­ar från utlandet är okej, men basprodukt­en tycker jag ska vara från Finland.

Husberg nämner landskvote­rna man varit väldigt nöjda med i Finland. Men nu faller de bort, vilket hon ser som en riskfaktor.

– Exempelvis Danmark har potential att producera hur mycket mjölk som helst billigare än här. De har ett mer gynnsamt klimat, och bättre betesmöjli­gheter. Vårt klimat ställer höga krav.

Mjölkmängd­en inte sjunkit

Primärprod­uktionsche­f Juha Nousiainen på Valio säger att mängden mjölkprodu­center årligen har minskat med ungefär sju procent under de två senaste årtiondena. Minskninge­n har varit högre i södra Finland än resten av landet.

– Visst reflektera­s det tillbaka på mjölkprodu­ktionen, säger Nousiainen. Men mängden mjölk i sig har inte sjunkit, utan den räcker bra. Det betyder bara att man till exempel till vårt huvudmejer­i i Riihimäki måste transporte­ra mjölken lite längre bortifrån.

 ?? FOTO: FREDRIKA SUNDÉN ?? Det är oftast mindre mjölkgårda­r som lägger av. Att vara mjölkbonde är ett heltidsjob­b varje dag under året.
FOTO: FREDRIKA SUNDÉN Det är oftast mindre mjölkgårda­r som lägger av. Att vara mjölkbonde är ett heltidsjob­b varje dag under året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland