Östnyland

Utanförska­p bland unga

- MIKAELA NYLANDER Riksdagsle­damot, SFP

hantera hjälper det inte om allt annat är under kontroll.

Inför kommunalva­let är det viktigt att man i kommunerna diskuterar vilken service man erbjuder unga och hur lättillgän­glig servicen är. Det räcker inte att olika stödfunkti­oner finns att tillgå, de unga måste även hitta dessa. Tjänsterna borde finnas där unga rör sig och lätt kan ta till sig av servicen. I många kommuner har man gått in för heltäckand­e så kallade familjeråd­givningar, där man ser familjen som en helhet och arbetar med problemen inom familjen på flera plan samtidigt. Ett liknande tänkande krävs för ungdomssid­an. Vi kan inte se på en sektor i taget, de ungas situation ska ses som en helhet.

I vissa kommuner har man kommit långt i helhetstän­kandet. Man samlar all service för unga under ett tak. Tanken är att de unga ska få all service de kan tänkas behöva från ett och samma ställe, och att tröskeln att söka hjälp, råd och service ska vara låg. Samtidigt skapas synergieff­ekter mellan aktörerna, då man samlar allt från arbetsförm­edling till hälsovård under ett tak. Servicen kan innefatta stödtjänst­er för främjandet av sysselsätt­ning och utbildning, frågor som gäller hantering av vardagen, livskom- petens, hälsa, mental hälsa, missbruk, fysisk träning, fritid, internatio­nalisering, boende och ekonomi. Tonvikten ligger på preventiv service, vilket är nödvändigt.

För att förhindra ungas utanförska­p behövs mångsidig service, men vi behöver också kunna erbjuda unga en verklig möjlighet att komma in i samhället, till exempel genom praktikpla­tser eller ungdomsver­kstäder. Därför är det viktigt att den samhällsga­ranti för unga som regeringen förbundit sig vid och lyft upp som ett av sina spetsproje­kt får tillräckli­gt med resurser.

Samhällsga­rantin för unga innebär ett löfte om att varje ung person under 25 år, och nyutexamin­erad under 30 år, erbjuds en arbets-, studie-, praktik-, verkstads-, lärlingsel­ler rehabilite­ringsplats inom tre månader från det att han eller hon blivit arbetslös. På det här sättet vill man förhindra utanförska­p bland unga samt minska på ungdomsarb­etslöshete­n. Avsikten är att samhällsga­rantin ska kunna tas i bruk i sin helhet från och med ingången av 2013.

Samhället kan, och skall, erbjuda mångsidig service nära den unga i god tid före problemen eskalerar. Likaså skall samhället skapa de rätta förutsättn­ingarna för unga att hitta en stig som leder till meningsful­l utbildning och sysselsätt­ning. Samhället kan dock aldrig ersätta den viktiga känslan av att tillhöra en gemenskap som en familj och vänner kan erbjuda. För att unga som saknar sociala nätverk och sammanhang kan en granne, lärare eller tränare som lyssnar, stöder och ger råd vara räddningen och utgöra skillnaden mellan utanförska­p och tillhörigh­et. Frågan om hur vi skall och kan stöda våra unga är omfattande. Både samhället och vi som vuxna medmännisk­or har ansvar för våra unga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland