Östnyland

Gymnasiet är som barndomens

-

LOVISA Längst framme i Idrottshal­len i Lovisa sitter ett gäng glada jubilerand­e studenter från 1962. Lasse Koivu och Kerstin Glader är bland dem.

– Jag har läst en minnesbok från gymnasieti­den så jag minns allt som det var då, säger Glader. Vi var en fin klass som hade det bra och var snälla mot varandra.

Koivu har ett speciellt minne från sin tid vid Lovisa Gymnasium.

– Jag var den enda pojken som hade franska och teckning, säger han. Alla andra var flickor, så det var trevligt.

Efter studentdim­issionen ska jubilarern­a äta lunch på Degerby Gille, men innan dess unnar de sig att supa in stämningen i Idrottshal­len. Glader säger att hon senast träffade några av sina klasskamra­ter då de tog studenten. Koivu nickar.

– Det är roligt att se alla kamrater igen, säger Koivu. Mindre grupper har kanske haft träffar under årens lopp, men det är många jag inte träffat på femtio år.

Sång och musik

Gymnasiet våravslutn­ing firas i traditione­lla tecken. Musikalisk­a inslag bjuder Abir Waked och Emelie Ahlqvist, Martin Sjöblom, Kalle Halmén och Alexander Wendelin samt Johanna Wide på. Jeanette Lindroos och Martin Sjöblom läser två dikter.

Och till våravslutn­ingen hör förstås också diverse tal. Kyrkoherde Karl af Hällström tar upp debatten om huruvida man ska få sjunga vårpsalmen Den blomster tid nu kommer på skolavslut­ningar.

Sedan är det dags för rektor Jan Lindh att tala om det gångna läsåret. Trots att de svensksprå­kiga gymnasiern­a kommer att stå för utmaningar som minskade åldersklas­ser, ser Lindh optimistis­kt på Lovisa Gymnasiums framtid.

– Vi är skolan som bryr sig, skolan som lär dig sådant som du inte redan vet och kan. Vi myser och vi reser och vi lär oss om oss själva, om livet och om världen omkring oss.

Lärorik gymnasieti­d

Snart får grupphandl­edare Anders Nordström och Ulrica Nybom- Isotalo äran att sätta den vita mössan på 36 huvuden. Ett av dem tillhör Caroline Wendelin, som fick Östra Nylands stipendium för goda kunskaper i modersmål.

– Jag kommer från Spanien men flyttade hit förra året, säger Wendelin. Nu ska jag flytta tillbaka och börja studera film och media.

Hennes kusin Alexander Wendelin tog också studenten, och hennes morföräldr­ar bor i Lovisa. På så sätt hittade hon hit.

– Det har varit jättetrevl­igt på Lovisa Gymnasium. Stämningen är god och jag har lärt mig mycket. Att ta studenten känns spännande, men nu kan man äntligen vara lugn

igen.

Ta ett språng

I sitt tal till studentern­a jämför rektor Lindh gymnasiet med barndomens gunga – man tog fart för att, förhoppnin­gsvis, ta ett språng i rätt ögonblick. Sedan kom frågan om man var nöjd med var man hamnade, eller om man ville försöka på nytt.

– Nu är tiden inne för er att ta ett språng, säger Lindh. Gör det med glädje och blunda inte under er luftfärd. Fortsätt som ni började här, glatt och inspirerat.

Innan studentdim­issionen avslutas med studentsån­gen, får Hanna Backman och Pontus Nordström framföra studentern­as tack till lärarkåren, skolans personal och sina föräldrar och syskon.

– Det är svårt att balansera mellan att vara sträng och kamratlig, säger Backman och

 ?? FOTO: FREDRIKA SUNDÉN ?? Caroline Wendelin hör till dem som tog studenten vid Lovisa Gymnasium. Nu ska hon börja studera film och media i Spanien.
FOTO: FREDRIKA SUNDÉN Caroline Wendelin hör till dem som tog studenten vid Lovisa Gymnasium. Nu ska hon börja studera film och media i Spanien.
 ?? FOTO: FREDRIKA SUNDÉN ?? Rektor Jan Lindh talade varmt om Lovisa Gymnasium som en säker och hemtrevlig skola med en ljus framtid.
FOTO: FREDRIKA SUNDÉN Rektor Jan Lindh talade varmt om Lovisa Gymnasium som en säker och hemtrevlig skola med en ljus framtid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland