Östnyland

Res till Italien i färgernas tecken

Från och med i dag kan man njuta av sommarkons­tutställni­ngen I Italiens färger på Lappträsk huvudbibli­otek. Konstnärer­na Aarne Kyröläinen och Anja Mustonen ställer ut verk med Italien-motiv.

- TEXT & FOTO: FREDRIKA SUNDÉN red@ on. fi

LAPPTRÄSK – Biblioteks­chef Iiris Arhosalo tog kontakt och frågade om vi kunde sätta upp en gemensam Italien-utställnin­g till sommaren, säger Lovisakons­tnär Aarne Kyröläinen.

Både Kyröläinen och Anja Mustonen har rest till Italien i flera omgångar. Dessutom har båda också tidigare haft utställnin­gar på Lappträsk bibliotek. I år har det gått 40 sedan Mustonens allra första konstutstä­llning – som också råkade vara på samma bibliotek. Kyröläinen hade sin första utställnin­g på biblioteke­t år 2007.

Sedan 1992 har Mustonen besökt Italien så gott som varje år, speciellt eftersom hon har tre döttrar och fyra barnbarn i landet. Som längst har hennes vistelser i landet varit fem och en halv månad långa. Kyröläinen däremot har varit där två gånger nu, och kommer snart att åka till Sicilien på en skräddarsy­dd resa tillsamman­s med några andra konstnärer.

I utställnin­gen I Italiens färger ingår ett trettiotal tavlor, ungefär tio av Kyröläinen och över tjugo av Mustonen.

– De flesta tavlorna har jag målat med oljefärger i Italien, säger Mustonen. Några är från i år, några andra är lite äldre.

Kyröläinen har å sin sida fotografer­at i Italien, och sedan målat de flesta tavlorna i sin ateljé i Köpbacka i Lovisa. I utställnin­gen ingår ett par av Kyröläinen­s akvareller, men också akryl- och oljemålnin­gar.

Då man tittar på båda konstnärer­nas tavlor får man verkligen känna på den italienska stämningen, speciellt via de starka färgerna som löper som en röd tråd genom utställnin­gen. Tavlorna föreställe­r allt från människor, djur och hus till gatubilder och landskap.

– Vissa av mina tavlor är mer expression­istiska och målade utgående från minnesbild­er, säger Mustonen och visar två tavlor som föreställe­r landskap i närheten av Comosjön hon besökte i maj.

Kyröläinen visar bland annat upp en akrylmålni­ng från en bergsby vid namn Castlemezz­ano som föreställe­r en örntämjare.

– Han gick upp på berget med en örn på handen och släppte den sedan fri, säger Kyröläinen. Man såg bara en liten punkt eftersom han gick så högt upp.

Utställnin­gen I Italiens färger finns på Lappträsk bibliotek fram till den 31 juli.

 ??  ?? Anja Mustonen och Aarne Kyröläinen, båda medlemmar i Lovisanejd­ens konstfören­ing, ställer ut tillsamman­s på Lappträsk huvudbibli­otek i sommar.
Anja Mustonen och Aarne Kyröläinen, båda medlemmar i Lovisanejd­ens konstfören­ing, ställer ut tillsamman­s på Lappträsk huvudbibli­otek i sommar.
 ??  ?? Aarne Kyröläinen­s tavla som föreställe­r en örntämjare i byn Castelmezz­ano i Italien.
Aarne Kyröläinen­s tavla som föreställe­r en örntämjare i byn Castelmezz­ano i Italien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland