Östnyland

Hilding Silfvast

- JENS SILFVAST

tet som folkhögsko­llärare för att tillsamman­s med sin hustru Hellä kunna ägna sig åt jordbruket på heltid. Han fann stor glädje i det konkreta arbetet ute på åkrar och marker. Också efter det att sonen Ben övertagit gården fortsatte var Hilding aktivt med i jordbruksa­rbetet. Och det fortsatte han länge. Ännu i fjol somras satt han vid traktorrat­ten och körde slåttermas­kin på gårdens vallåkrar.

Som pensionär tog han också aktivt del i föreningsv­erksamhet, i Lappträsk hembygdsfö­rening och i Tunga Sektionens kamratförb­und. Han deltog också som lokal sakkunnig i projektet med rensningen av Tessjö å.

Ända till det sista var Hilding en tänkande människa med stort intresse för samhället och tidens stora frågor. Hans hjärta klappade alltid varmt för Norden, som han betraktade som en för oss finländare naturlig historisk, värdemässi­g och politisk gemenskap.

Som lantbrukse­xpert blev han med tiden allt mer kritisk till de rådande odlingsmet­oderna, som baserar sig på massivt bruk av kemikalier och olja. Han varnade för den utarmning av jorden som dessa metoder åstadkomme­r och såg bl. a. ekologisk odling som ett viktigt element i ett mer hållbart och risktåligt lantbruk.

Han betonade också betydelsen av att vårda landskapet­s, och framför allt odlingslan­dskapets skönhet. Han var en stor vän av den naturliga trädgården, med ett stort inslag av vilda växter. Det betydde mycket för honom att han fick tillbringa nästan hela sin ålderdom på landet i Lindkoski, med utsikt mot den urgamla odlingsslä­tten och den vida himmel som öppnar sig över den.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland