Östnyland

Båtbyggare som vill förbättra världen

- TOM BACKMANSSO­N red@ on. fi

LOVISA Vårtermine­n för båtbyggarn­a vid Axxell Kuggom avslutades med en delexamen. Uppgiften var att passa in ett klinkbord i en halvfärdig båt. En av examinande­rna, Niklas Lönngren, säger att vid sidan om att bygga båtar är det viktigt att förbättra världen, men ändrar sig sedan och säger att det viktigaste för honom är nog att förbättra världen.

Niklas Lönngren har likt de flesta på Axells båtbyggarl­inje för vuxenstude­randen skaffat sig ett annat yrke tidigare. Han är medianom från yrkeshögsk­olan Arcada. 2008 köpte han en gammal båt som han renoverade i tusentals timmar och kom underfund med att det är bra att syssla med praktiskt arbete och inte enbart på ett teoretiskt plan. I höst började han på båtbyggarl­injen. Sålde sina musikgreje­r och skaffade sig en någorlunda fulländad uppsättnin­g verktyg för sin verktygslå­da.

Hans tankar om att förbättra världen går ut på att vi måste sluta offra djur för att få mat. Själv är han vegan. Någon snabb ändring på världsordn­ingen förväntar han sig inte. All förändring börjar i smått på det personliga planet.

– Tron sviktar inte fast karln sviktar ibland.

Bedömarna vid examen är båtbyggarn­a Erkki Lönnqvist och Jyrki Ikonen. Bedömninge­n omfattar arbetsproc­essen från val av material och arbetsmeto­der till själva bordläggni­ngen. Stor vikt läggs vid hur examinande­n själv ser på sitt arbete och hur han löser problem och till slut bedömer det och kan redogöra för varför det blev som det blev.

Niklas Lönngren får inte bordet att passa in precis vid alla mallspante­r i sin eka. Erkki Lönnqvist noterar att studerande­n har väldigt många modellspan­ter i sitt bygge. Erfarna båtbyggare kan jobba med avsevärt färre modellspan­ter. Han poängterar att det viktiga är att man tar några steg tillbaka och ser efter om linjerna är rena dvs vackra. Ifall de är det, så är bordet så som det skall vara. Niklas förklarar att det för en nybörjare är viktigt att få borden att följa modellspan­terna. Det ger en viss säkerhet. Då vet man att man gjort rätt.

Vid en eka intill jobbar Daniel Sundström med uppenbart van hand. Han började studera på båtbyggarl­injen 2009 men vid sidan om studierna blev det allt mer jobb på M–Yachts i Valkom. Nu är han tillbaka på Kuggom men den här gången på vuxenutbil­dningen som inte medför någon närvaropli­kt. Daniel kommer till skolan enbart vid examenstil­lfällena. Efter avklarade examina blir han artesan i träbåtsbyg­ge. Helt säker på vilken nytta han kan ha av det vet han inte men konstatera­r att det kan vara kiva att ha ett sådant papper. Innan han kom till Kuggom jobbade han på en däckfirma.

– Jag vet allt om däck, men har inte så mycket nytta av det kunnandet här. Han är nöjd med branchbyte­t. Han har alltid tyckt om båtar och han finner båtbygget lämpligt svårt och annars kiva.

En annan examinand som är nöjd med att slagit om till båtbygge är Filip Forsman som hyvlar bort överflödig­t material från en bordläggni­ngsbräda med en hyvel i trä som ser något antik ut men är splitterny.

– Den är tysk och lätt och bra till grovarbete. Hyveln fanns till salu på Porvoon vanha rautakaupp­a som sålde dem billigt. Vi har alla köpt varsin.

Filip Forsman har tidigare studerat till merkonom och jobbat med kundbetjän­ing.

– Det var inte så hejsan så jag sökte in hit. Det här är jättekiva.

Kuggoms platschef Marina Åkermarck, som agerar som examensmäs­tare, uppger att det ur skolans synvinkel var ett klokt beslut att helt övergå till vuxenutbil­dning. Nu har båtbyggarl­injen enbart högt motiverade och seriösa studerande.

 ??  ?? Examensbed­ömare Erkki Lönnqvist i samspråk med studerande­n Niklas Lönngren om hur man ser ifall ett bord ligger rätt.
Examensbed­ömare Erkki Lönnqvist i samspråk med studerande­n Niklas Lönngren om hur man ser ifall ett bord ligger rätt.
 ??  ?? Daniel Sundström jobbar heltid med båtbygge och kommer till Kuggom enbart för examen.
Daniel Sundström jobbar heltid med båtbygge och kommer till Kuggom enbart för examen.
 ??  ?? Det här är jättekiva, intygar Filip Forsman.
Det här är jättekiva, intygar Filip Forsman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland