Östnyland

Airi Kallio och Kapellet fick Gyllene Penseln

- TEXT & FOTO: EMMA TUOMINEN red@ on. fi

LOVISA – Det finns ännu mycket användning för den här, skrattar Airi Kallio och viftar med den gyllene penseln hon just mottagit.

Hon syftar då på de utrymmen i Kapellet som fortfarand­e inte är färdiga; köket, toalettern­a och verandan. Kallio förklarar att där krävs mest arbete och mest pengar. Ändå verkar hon ivrig att ta sig an utmaningen.

– Jag är väldigt envis och ger aldrig upp, det är min bästa egenskap. Jag slutför det jag planerat. Sedan vet jag inte om allt det här är riktigt klokt, det får någon annan svara på, skrattar Kallio.

Resten av Kapellet är i princip redan klart för användning. Kallio kan inte ge en exakt tidpunkt för när alltihopa är färdigt, eftersom restaureri­ngsarbete som det här beror på så många faktorer.

– Vi går enligt systemet “ett problem i taget”. Regnar det i dag eller inte? Kan vi fixa det här i dag eller inte?

Självklart val

Det var tionde gången Lovisa kultur- och miljörörel­se delade ut den Gyllene Penseln. Utmärkelse­n delas årligen ut åt personer som jobbar för att rädda och bevara gamla byggnader. Vice ordförande Thomas Rosenberg för- klarar att Airi Kallio länge varit en uppenbar kandidat.

– Vi har länge funderat på Airi och hennes jobb med Kapellet. För säkerhets skull ville vi vänta med priset tills det blev helt klart att projektet kommer att lyckas.

Finns för oss

Det Airi Kallio genast poängterar när hon tagit emot penseln är att hon inte restaurera­r Kapellet för sig, utan för oss; lokalbefol­kningen.

– Det här är inte mitt hem eller min sommarstug­a. Det här är er plats. Det är ni som ska använda den. Jag tänker faktiskt inte sitta här ensam när Kapellet är klart.

Hon förklarar vidare att hon själv endast är ett kapitel i Kapellets långa historia. Hennes jobb är gjort när byggnaden återfått sitt vackra utseende, och då kan hon när som helst sälja den tillbaka till staden.

Varför inte burlesk?

Kallios största önskan är alltså att Kapellet ska användas flitigt när det är färdigt. Hennes enda krav är att det inte ska fungera utgående från alkohol. Hon syftar då på Kapellets funktion som bar innan det lämnades åt sitt öde. Däremot ska det självklart gå att servera alkohol där. Studentfes­ter och bröllop är därmed inte uteslutna, men helst av allt vill Kallio se något alldeles nytt på Kapellet.

– Dans, musik, teater, seminarium, utställnin­gar, evenemang. Ja varför inte burlesk? frågar sig Kallio och skrattar högt.

 ??  ?? Airi Kallio med den Gyllene Penseln i högsta hugg blickar ut över Kapellet.
Airi Kallio med den Gyllene Penseln i högsta hugg blickar ut över Kapellet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland