Östnyland

Tjusterby gård i Pernå har en spännande historia. På gården finns ett stenhus från 1500-talet som har uppförts av barlastteg­el från ett skepp.

- TEXT OCH FOTO: CHRISTINA STENVIK red@ on. fi

PERNÅ Vi har kommit från Sarvsalö inspirerad­e av vårt besök på Tervik gård i fjol. Gårdarna har varit förenade till 1856 då Tjusterby blev en självständ­ig egendom. Vid vår träffpunkt möter vi värden Christer Antell som skall lotsa oss fram till herrgården.

Innan vi börjar vår vandring bekantar vi oss med det första huset som uppfördes här. Detta stenhus är det enda hus från 1500- talet i östra Nyland och uppfördes av barlastteg­el från ett skepp. I dag kvarstår endast källarutry­mmen.

Här stiger vi ner för flera trappavsat­ser och belönas med att upptäcka vackra tegelvalv och skjutöppni­ngar mot möjliga fienden i öster. Christer Antell berättar något om byggnadens historia; här firade Tönne Olofsson Wildeman sitt bröllop 1554 och året därefter besökte Gustav Wasa Tjusterby. Bredvid stenhuset byggdes det andra huset av stock år 1767. I dag används denna byggnad för Tjusterby Godsaktieb­olags styrelse möten.

Kungen var här

Vi fortsätter mot vårt mål det tredje huset, Tjusterby herrgård. Till herrgårdsk­ulturen hör förutom själva gårdsbyggn­aden och det omgivande landskapet med parker och alléer.

Vi går genom en allé kantad av lindar och björkar. Efter en stund skymtar vi det gömda slottet. Den stora tegelbyggn­aden med ett åttkantigt torn är en ståtlig syn för vandraren. Vi informeras att byggnaden blev färdig 1867 och ritades av C. J. von Heideken. Vid ingången möter oss värdinnan arkitekten Eva- Karin Wilkko-Anttila. Enligt henne var von Heideken inspirerad av Chwiewitz’ Riddarhus i Helsingfor­s.

Det är värdinnan som lotsar vår grupp genom husets imponerand­e interiör. Det blir en vandring genom rum med porträtt av kunglighet­er och släktens porträtt.

Den ståtliga porträttsa­mlingen härstammar från Tyresö slott utanför Stockholm. Till samlingen hör också ett barockskåp och en resekista. Andra delen av samlingen finns på Tervik gård. Värdinnan Eva- Karin Wilkko-Antell uppmärksam­mar oss vid Gustav II Adolfs porträtt i hel längd. Kungen var gäst i tre dagar på Tjusterby stenhus under 1800-talet och då styrdes hela riket från Tjusterby i Pernå.

Sedan fäster vi blickarna på ett kvinnoport­rätt av Emelie de la Chapelle. Under hennes fars Richard de la Chapelles tid uppfördes herrgården. Emelie var endast 18 år när hon ärvde Tjusterby gård och följande år gifte hon sig med major Per Kasten Antell. De fick nio barn och omvårdnade­n av barnen och hemmet sköttes av den unga Emelie, Kasten var senator och vistades mycket i huvudstade­n.

Kasten Antell synes ha varit en aktiv och driftig person. Bland annat var han en av grundarna av tidningen Östra Nyland år 1881. En byst av Kasten Antell finns på paradplats i tidningens utrymmen. Nämnas kan att sonen, historiker Kurt Antell, skrev Pernå historia del I.

Spöket heter ”Shana”

Gårdssnick­arna på Tjusterby har varit av intresse för Eva-Karin Wilkko-Antell och hon har gett ut boken Pernåsnick­arna Pihlman- de glömda mästarna. Far och son Pihlman tillverkad­e fönster, dörrar, trappor och fasta inredninga­r. När vi beundrar Pilmännes arbeten visar Christer Antell oss en alabaster dopskål som användes när Pernåpräst­en Isidor Eriksson ( 19371954) döpte honom.

I andra våningen beundrar vi bland annat en järngungst­ol och en smäcker trappa av Pihlman (1889) som leder till biljardrum­met, barnens rum och till tornets terrass. Till terrassen kom vi inte på grund av regnet och dessutom var trappan ganska smal i sin vackra dekoration.

Varje herrgård bör ha ett spöke och Tjusterby är inget undantag, här heter spöket Shana. Hon var en orolig själ som rörde sig mellan Sjögårds sommarhus och Tjusterby gård. Till slut dränkte hon sig, måhända av olycklig kärlek.

Dagens Tjusterby herrgård har 300 ha odlat jord och 600 ha skog. Mjölkprodu­ktionen avslutades 1973.

När vi tackat oss för ett innehållsr­ikt och imponerand­e besök följer Christer Antell oss ännu via ett vackert kapell med doriska pelare tillägnat Emelie de la Chapelle Antell.

 ??  ?? Karaktärsb­yggnaden på Tjusterby. Sjögård, Tervik och Tjusterby vid Pernåviken hör till ett nationellt värdefullt kulturland­skap.
Karaktärsb­yggnaden på Tjusterby. Sjögård, Tervik och Tjusterby vid Pernåviken hör till ett nationellt värdefullt kulturland­skap.
 ??  ?? Brunnen på källarbott­nen sinar inte.
Brunnen på källarbott­nen sinar inte.
 ??  ?? Källarvåni­ngen är av 1500-talets herrgård.
Källarvåni­ngen är av 1500-talets herrgård.
 ??  ?? Källarinte­riör med skjutöppni­ngar mot öster.
Källarinte­riör med skjutöppni­ngar mot öster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland