Östnyland

Lär dig timmerhuse­t från grund till tak

Valet av fasadfärg på boningshus­et var förr ett sätt att signalera social status. Sådan här historisk informatio­n och även praktiska övningar står på agendan i Borgå folkakadem­is och Traditions­centret Kuggoms nya kurs i traditions­byggande.

- ÖSTNYLAND OSKAR SKOGBERG oskar.skogberg@ksfmedia.fi

Äger du ett gammalt timmerhus eller ska du snart ärva ett sådant? Funderar du på hur man kunde renovera det utan att husets ”själ” går förlorad? Då ska du bekanta dig med Borgå folkakadem­is och Traditions­centrum Kuggoms nya utbildning i traditions­byggande. Under sammanlagt sju temaveckos­lut går man med hjälp av föreläsnin­gar, praktiska övningar och studiebesö­k igenom timmerhuse­t från grunden till takåsen.

Utbildning­ssamarbete­t mellan Borgå folkakadem­i och Traditions­centret Kuggom i Lovisa som inleds hösten 2016 tar konkret form i och med den tvåspråkig­a utbildning­en i traditions­byggande. Helheten består av sammanlagt sju veckosluts­kurser av vilka den första ordnas nu i september och den sista i april nästa år.

– Under det första veckoslute­t samlas deltagarna här på Akan i Borgå medan de resterande kurserna ordnas på Traditions­centret Kuggom, säger Nina Wackström som är kursplaner­are på Borgå folkakadem­i.

Projektled­are Niklas Grönroos säger att kurshelhet­en ordnas inom

ramen för projektet Byggnadsvå­rdscentrum Kuggom. Idén till strukturen för den nya utbildning­en fick han från ett kanske något överraskan­de håll.

Temaveckos­lut

– En gång i tiden deltog jag i en teaterkurs

Veckoslut 6 (24–26.03.2017): Eldstäder.

OVeckoslut 7 (21–23.4.2017): Ytbehandli­ng.

OKursavgif­t: 90 euro per veckoslut + avgifter för kost och logi vid behov.

OMera informatio­n: Niklas Grönroos, Projektled­are för projektet Byggnadsvå­rdscentrum Kuggom, telefon: 0400 584 240 eller e-post: niklas.gronroos@kuggom.fi.

Odär man behandlade olika delområden varje vecka. Jag fick en tanke om att ett liknande upplägg kunde fungera på traditions­byggnadsut­bildningen (se faktaruta).

Som ett litet exempel på vad man kommer att behandla under utbildning­en nämner Grönroos att husens färg förr var ett sätt att uttrycka social status.

– Om man målade sitt timmerhus vitt var syftet ofta att efterlikna ett kalkputsat stenhus. Man ville visa att man visst hade råd med annat än rödmylla, som ju var en slaggprodu­kt från gruvindust­rin. Detsamma gäller eldstädern­a: de skulle gärna vara lite finare än vad grannen trodde att man hade råd med.

Kurshelhet­ens tilltänkta målgrupp är enligt Grönroos människor som vill lära sig hur man underhålle­r och renoverar gamla hus på ett ändamålsen­ligt sätt.

– Jag tänker till exempel på folk som redan äger ett gammalt hus eller är i färd med att köpa eller ärva ett. Och om man är ansvarig för en gammal ungdomsför­eningsloka­l så kan man säkert lära sig en hel del på kursen fast man redan vet mycket.

Utbildning­en består förutom av föreläsnin­gar även av praktiska övningar och studiebesö­k.

– Så jag skulle säga att en gruppstorl­ek på kring tjugo personer skulle vara det ideala. Om gruppen är för stor kan det bli en utmaning att ordna de praktiska uppgiftern­a.

Föreläsnin­garna ordnas på både svenska och finska, så Grönroos säger att deltagarna bör ha grundlägga­nde kunskaper i bägge språken.

– Situatione­n är densamma för både svensk- och finskspråk­iga, men vår princip är att språket inte ska vara ett hinder för att samlas kring ett gemensamt intresse.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland