Östnyland

Aggressiv mellanhand vill kapa Reko-ringarna

Reko-ringen ger konsumente­n en möjlighet att köpa närproduce­rat och producente­n en chans till avsättning – utan mellanhänd­er. Föreningen Farmarin Markkinat har sett en chans att komma åt en växande marknad.

- BORGÅ MAJ-LOUISE WILKMAN maj-louise.wilkman@ksfmedia.fi

Farmarin Markkinat säger att den bevakar både producente­ns och konsumente­ns intressen genom att reglera, koordinera och övervaka kvaliteten. Föreningen tar betalt för sina tjänster. Tanken är att bygga upp ett nätverk som täcker hela landet och som ska ge producente­r som går med i systemet en möjlighet till försäljnin­g på många orter. I praktiken får föreningen utan egen ansträngni­ng tillgång till kontaktupp­gifterna till en Reko-rings medlemmar om ringen meddelar att den ansluter sig till föreningen.

Reko Östnyland och Reko Liljendal-Lovisa har meddelat att de inte ansluter sig. Reko Porvoo/Borgå har råkat i en otrevlig situation.

– Vår grundare anslöt oss till Farmarit utan att rådfråga oss andra. Vi har därför beslutat oss för att gå ur Farmarit/Reko Porvoo Borgå och grunda en egen Reko-ring. Vi ska fortsätta distributi­onen som hittills, det vill säga utdelning varannan fredag. Platsen torde förbli densamma. Den enda förändring­en är att våra medlemmar måste ansluta sig på nytt, säger Minna Zilliacus.

Reko Porvoo Borgå är en helt ny Reko-ring. Den grundades i april och har på en kort tid kommit upp till 1 500 medlemmar.

Mia Aitokari, som represente­rar producente­rna, säger att producente­rna inte vill att Reko i Borgå går samman med Farmarit.

Varumärke

Honungspro­ducenten Timo Paakkunain­en säger att Farmarits agerande följer ett tydligt mönster. Farmarit vill få kontroll över den marknad Reko-ringarna har skapat.

– Genom olika restriktio­ner och regler kan de hålla sina medlemmar på mattan. De kräver till exempel att fisk endast får säljas från kylbil. Inom Reko är det möjligt att sälja fisk ut kyllåda. De har också meddelat att de debiterar 5 euro för varje utdelning producente­n deltar i. Den här avgiften har de senare dragit tillbaka.

Farmarit har sin hemort i Somero. Föreningen grundades i slutet av maj. Föreningen har också lämnat in en ansökan om att få registrera Reko som sitt varumärke.

Aira Sevon från Gobbas gård i Mörskom tror inte att det lyckas. Hon hänvisar till att verksamhet­en är etablerad.

– Och dessutom skulle det vara moraliskt förkastlig­t om Patentoch registerst­yrelsen skulle gå med på ansökan.

 ?? FOTO: MAJ-LOUISE WILKMAN ?? RÄTTVIS HANDEL. Mia Aitokari, Timo Paakkunain­en och Minna Zilliacus gör sitt bästa för att Reko-ringarna i egna händer.
FOTO: MAJ-LOUISE WILKMAN RÄTTVIS HANDEL. Mia Aitokari, Timo Paakkunain­en och Minna Zilliacus gör sitt bästa för att Reko-ringarna i egna händer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland