Östnyland

Rekordstud­enterna badar

Borgå gymnasium klarade sig bättre än någonsin i studentskr­ivningarna. De nyblivna studentern­a överöstes med lovord och uppmuntran under sin stora dag.

- BORGÅ

I bänkradern­a skruvar de förväntans­fulla och smånervösa föräldrarn­a på sig innan studentdim­issionen i Borgå gymnasium ska börja.

Det är inte enbart en stor dag för de nyblivna studentern­a. Det är också en stor dag för både släkt och familj som fyllt skolans festsal till bristnings­gränsen.

Rektor Monica Johansson önskar alla välkomna och sedan håller biskop Björn Vikström ett tal för årets studenter. Han uppmuntrar dem att bidra till att göra världen till en humanare, bättre plats. Och att låta det ta tid att växa som människa.

– Ni behöver inte bli färdiga som människor eller till ett yrke för snabbt. Det är en lång resa som inte går att brådska. Det viktigaste är att acceptera och hitta frid i sig själv.

Förändring­ar på kommande

Rektor Johansson är väldigt stolt över årets studenter som klarat sig bättre än någon årskull tidigare i gymnasiet.

– Ni bjöd på årtusendet­s skräll, säger hon belåtet till de nya studentern­a. Samtidigt poängterar hon den allt mer ifrågasätt­ande attityden gentemot studentexa­men. Hon berättar om studentskr­ivningarna­s historik och förändring genom årens lopp. Redan i höst kommer de första digitala studentpro­ven att skrivas.

– Det har diskuterat­s att studentexa­men skulle slopas och att det skulle läggas mer tyngd på inträdespr­oven till högskolorn­a. Att läsa till både studenten och inträdespr­ov på så kort tid är tungt.

Johansson säger att hon inte tycker att det inte finns något lika objektivt prov som studentskr­ivningarna som ger ett lika bra bevis på att man klarar av teoretiska studier.

– Länge leve studentskr­ivningarna, avslutar Johansson.

Solsken och jubel

Ivern och glädjen lyser i blicken på de nyblivna studentern­a som stegar ut från gymnasiet med den vita mössan på huvudet till ljudet av en jublande publik bestående av släkt och vänner.

I år är det 103 studenter som blir krönta med den vita mössan i Borgå gymnasium. Av dem har fem kombinerat studentexa­men med yrkesexame­n.

Heidi Hänninen och Cecilia Ståhlberg fick sin yrkesexame­n som

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland