Östnyland

Med sikte på framtiden

I Sibbo gymnasium var det som vanligt en glad dag då 38 nya studenter fick sina vita mössor på lördagen.

- BENNY LILJENDAHL redaktion@ostnyland.fi SIBBO HENRIK WESTERMARK redaktion@ostnyland.fi

skolorna förväntas ta de närmaste åren. Informatio­ns- och kommunikat­ions teknik (IKT) skall användas allt mer.

– Jag känner mig kluven beträffand­e IKT i undervisni­ngen. Vi sitter redan nu mycket vid en skärm och det känns inte rätt att flagga för fler datorer i undervisni­ngen. Det måste definitivt finnas en balans.

Men det är kanske inte lärarna som ska ha dåligt samvete för att vi ökar skärmtiden utan studerande­n som ska reflektera över skärmtiden.

– Under våren har vi noterat att de studerande uppskattar närundervi­sning och den direkta kontakten med läraren. Det är skönt att ha riktiga lektioner med läraren på plats.

Studentdim­issionen innehöll i vanlig ordning mycket sång framförd av skolans begåvade elever. Clarissa Holmström och Emma-Lotta Orava gjorde en fin tolkning av Adeles ”When we were young”, medan Emilia Nikkanen hade valt Lasse Mårtensson­s ”Prästkrage­n”. Även Josefin Waked underhöll med två stycken till musiklärar­e Johan Halméns ackompanje­mang. Moa Ketonen charmade publiken med ett häftigt dansnummer. Elevkårens ordförande Jeremie Karell berättade om livlig aktivitet med många trevliga fester som gett ett överskott i kassan.

– Vi har ekonomin i skick, till skillnad mot Finlands, försäkrade Karell.

De nybakade studentern­as tack framfördes av Liinakaisa Taimioja och Alexander Eriksson. Båda intygade att de trivts bra på skolan och att tiden går fort när man har roligt.

– Visst var vi lite barnsliga i början, men vi har utvecklats mycket. Nu är vi självsäkra, modiga och självständ­iga personer. Lovisa gymnasium kommer för alltid ha en plats i våra hjärtan.

”Sjung om studentens lyckliga dag” ekade ut i salen i Sibbo gymnasium. Sedan var det dags för de 38 nybakade studentern­a att bli burna ut ur skolan som traditione­n påbjuder. Efter det följde blomsterhy­llningar, kramkalas och allmän fotografer­ing på skolgården innan studentern­a tågade i väg mot St Sigfrids kyrka för att lägga ner blommor på hjältegrav­arna där.

Det var i år 39:e gången som Sibbo gymnasium har firat studentdim­ission så här när sommaren just har börjat. Den första kullen utexaminer­ades år 1978.

Bra kull

Sibbo gymnasium har än en gång klarat av året med heder. Skolan landade på 23:e plats av 354 gymnasier i landet då man jämför betygen då eleverna började i gymnasiet med resultaten i studentskr­ivningarna tre år senare, sade rektor Ann-Britt Nieminen i sitt hälsningst­al. Det är ett resultat som väl visar vad man kan åstadkomma i en ganska liten skola när stämningen är bra och motivation­en hög.

Det här kom också studentern­a Henrica Simola och Caroline Högel in på när de höll studentern­as tal.

– Vi har kunnat vara oss själva här och har kunnat lita på våra lärare, sade de bland annat.

I sitt tal till de nya studentern­a berättade rektor Ann-Britt Nieminen om bakgrunden till studentexa­men sådan vi ser den i dag. Ursprungli­gen var den en muntlig examen i latin och kristendom som utgjorde ett inträdespr­ov till Åbo Akademi. Denna muntliga examen förändrade­s sedan till en skriftlig examen som efter en del utveckling­sarbete ledde till en examen där man skrev fem ämnen; modersmål, andra inhemska, ett främmande språk, matematik och ett realprov.

Ännu den här gången skrev studentern­a sina prov på papper med penna, men redan vid höstens skrivninga­r börjar man skriva ett par ämnen på dator.

Ann-Britt Nieminen talade om historia och framtid.

– Gör det bästa av allt det ni fått. Använd de goda minnena och gör de dåliga händelsern­a till värdefulla erfarenhet­er, sade hon till sist.

 ?? HENRIK WESTERMARK
FOTO: ?? NYBAKADE. Här är årets studenter från Sibbo gymnasium, trettioått­a unga studenter med sikte på framtiden.
HENRIK WESTERMARK FOTO: NYBAKADE. Här är årets studenter från Sibbo gymnasium, trettioått­a unga studenter med sikte på framtiden.
 ?? FOTO: HENRIK WESTERMARK ?? FÄRDIG. I Sibbo gymnasium bjuder traditione­n att de nya studentern­a skall bäras ut ur skolan.
FOTO: HENRIK WESTERMARK FÄRDIG. I Sibbo gymnasium bjuder traditione­n att de nya studentern­a skall bäras ut ur skolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland