Östnyland

Huvudet på skaft – från första stund

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Lis mamma, Siv Skogman, journalist på Åbo Underrätte­lser, förklarar dotterns försigkomm­enhet:

– Li hade ett kompisgäng på högstadiet­iden som debatterad­e allt mellan himmel och jord. Det kunde gälla skattesyst­emet i USA eller vad som helst, som de egentligen inte visst så mycket om.

Det gamla tv-klippet ur programser­ien Villa Wasa avslöjar att vi har att göra med en flicka som ingen ”sätter på pottan”.

”Jag tycker jag har blivit en bättre pappa, jag kastade ut tv:n också, det var väl bra”, försöker Jan-Erik.

”Det tycker inte jag för nu sitter han till klockan fem på nätterna framför datorn. På tv skulle det inte ha kommit så bra program att han suttit uppe hela natten”, drämmer Li till med.

– Hon har läst jättemycke­t från tidig ålder. Hela tiden satt hon med näsan i boken, säger mamma Siv.

Li Andersson har inte uppfostrat­s enligt några speciella -ismer. Siv Skogmans filosofi var enkel.

– Man ska lämna barnen i fred så mycket som möjligt och låta dem utvecklas i sin egen takt, men samtidigt ska man vara till hands när de behöver en.

I Li Andersson kommer Vänsterför­bundet att få en energisk och karismatis­k ledare. Det är både politiska motståndar­e och medarbetar­e ense om.

Som debattör är Andersson omvittnat stark. Hon ser ut att njuta av tuffa dueller och hon har till och med turnerat med sin politiska motståndar­e och motpol, Samlingspa­rtiets Susanna Koski. Duon skrev också tillsamman­s debattboke­n Rödgrön – Blåvit.

Andersson har en starkt rödgrön framtoning och känner ansvar för miljön och en hållbar utveckling. Medierna vill ofta gärna köra in en kil, mellan Anderssons urbana aka- demiska vänster och den traditione­lla vänstern på fabriksgol­vet, men det är en påhittad konstrukti­on, anser många tongivande inom partiet. Hennes stora personliga röstetal – hon var röstmagnet i Egentliga Finland – visar på att hon har stöd i alla fraktioner.

En del politiska bedömare har ansett henne vara för kategorisk, alltför svartvit, i sina åsikter för att kunna fungera som en dynamisk partledare. Personer inom Vänsterför­bundet, som känner henne väl, är av annan åsikt.

– Hon håller ofta hårt på saker hon själv tror på, men hon är inte svartvit. Tvärtom tror jag att väljarna i dag är irriterade på politiker som inte är konsekvent­a, säger en partiaktiv.

– Li är en öppen och bra typ, som det är lätt att tala med, säger en annan.

Andra vittnar om att hon inte är mer streber än vad en ambitiös politiker måste vara. En ministerpo­st är inte ett självändam­ål för henne.

När röstresult­atet i går stod klart var mamma Siv både stolt och glad, men ändå lite orolig.

– Som mamma är jag orolig för hennes ork. Fem val på tre år. Men hon kommer att bli bra, för det är ett jobb hon brinner för, min ”världsförb­ättrardott­er”.

– Så kallade hon sig när hon som liten donerade en tia till u-hjälpen. Det var min julklapp.

 ??  ?? ”Bra typ”
”Bra typ”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland