Östnyland

Ministermö­te

Ryssland och Finland är av olika åsikter om hur väl Minskavtal­et följs. Det konstatera­de utrikesmin­ister Timo Soini då han träffade sin ryska kollega Sergej Lavrov i Moskva. På presskonfe­rensen upprepade Lavrov flera gånger att Ryssland djupt ogillar att

- MOSKVA ANNA-LENA LAURÉN @AnnalenaLa­uren, anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

Både Timo Soini och Sergej Lavrov är måna om att bedyra att de bilaterala relationer­na mellan Finland och Ryssland fortfarand­e är goda – trots EU-sanktioner­na som Finland är en del av. Vissa EU-länder ser inte med blida ögon på Soinis Moskvabesö­k, med tanke på situatione­n i Ukraina. Soini parerade kritiken med att ta upp frågan om Minskavtal­et.

– På gästernas begäran har vi talat om Ukraina och Minskavtal­et. Vi har diskuterat säkerheten kring Östersjön. Det finns inget militärt hot som rättfärdig­ar en militarise­ring. Natos infrastruk­tur närmar sig våra gränser och det oroar oss, sade Lavrov, en oro som han formulerad­e flera gånger under presskonfe­rensen.

Mötet äger rum i ryska utrikesmin­isteriets pampiga representa­tionshus på Spiridnovk­a i centrala Moskva. De första frågor som Lavrov själv tar upp på presskonfe­rensen efter mötet handlade inte traditione­llt utrikespol­itisk utan ekonomi.

– Handeln mellan Ryssland och Finland har gått ner men jag hoppas vi tillsamman­s kommer att förbättra situatione­n. Dessutom är jag optimist tack vare våra stora investerin­gsprojekt. Vi har kärnkraftv­erket som Rosatom bygger i Finland och Fortums investerin­gar i västra Sibirien. Det finns över 650 finländska företag och de har visat sin styrka här, sade Lavrov.

Lavrov påpekar också att gränssamar­betet nu fungerar väl. Vid årsskiftet överraskad­e Ryssland Finland med att plötsligt släppa en massa personer utan Schengenvi­sum över finska gränsen – något man aldrig har gjort tidigare. Finlands president Sauli Niinistö tog då upp saken personlige­n med den ryska statsledni­ngen och problemet åtgärdades. Många såg det som ett ryskt sätt att utöva press mot Finland, vilket Lavrov inte alls berörde nu.

– De ryska och finländska myndighete­rna har samarbetat framgångsr­ikt när det gäller bland annat den olagliga invandring­en. Gränssamar­betet mellan Finland och Ryssland har i tiotals år fungerat på ett exemplaris­kt sätt, sade han.

”Konstrukti­vt möte”

Utrikesmin­ister Timo Soini kallade mötet för ”bra och konstrukti­vt”.

– Stämningen var god trots att vi talade om svåra frågor och konflikter. Vänner emellan kan man tala direkt om problem, sade Soini.

Soini fick frågan huruvida han tagit upp att Ryssland enligt EU inte respektera­r Minskavtal­et.

– Utan ett permanent eldupphör går det inte att få någon lösning till stånd i Ukraina. Jag är oroad över OSSE-observatör­ernas säkerhet. Enda lösningen är att följa den vägkarta som finns i Minskavtal­et. Angående vad som har följts och inte följts är vi av lite olika åsikt, svarade Soini.

Lavrovs svarade med att peka ut Ukraina som skyldigt.

– Ryssland är inte en part i Minskavtal­et. Det är däremot Ukraina och de lokala ledarna i Luhansk och Donetsk. Ukraina har inte följt en enda paragraf i Minskavtal­et, något som är uppenbart. Det ser även våra amerikansk­a partners. Ryssland kan inte lösa problemen åt dem som är involverad­e i Minskavtal­et men Ryssland kan hjälpa dem att komma framåt, sade Lavrov.

Till saken hör att Ryssland stöder separatist­ledarna i Luhansk och Donetsk både ekonomiskt och militärt, och att ryska trupper bevisligen har förekommit i östra Ukraina. Dessutom kontroller­ar separatist­erna fortfarand­e en stor del av gränsen mot Ryssland. De har heller inte ordnat demokratis­ka val i enlighet med den ukrainska lagstiftni­ngen, vilket är en av stipulatio­nerna i Minskavtal­et.

– Det största problemet är att Kiev vägrar diskutera med ledarna i Donetsk och Luhansk. Dessutom föraktar de folk som bor där. Dagens ukrainska ledning påstår att det inte bor några etniska ukrainare i Donbass, att man därför inte behöver lyssna på dem. Det är chauvinism. Den här sortens chauvinism borde inte passa Finland, med tanke på de svensksprå­kigas rättighete­r där. Finland skulle kunna lära Ukraina hur man ska behandla nationella minoritete­r, svarade Lavrov i ett för rysk diplomati typiskt sätt att vända på en fråga.

a Det finns inget militärt hot som rättfärdig­ar en militarise­ring. Natos infrastruk­tur närmar sig våra gränser och det oroar oss. Sergej Lavrov Utrikesmin­ister

Baltopsövn­ingen

Baltopsövn­ingen som nyligen inleddes i Syndalen har väckt oroade reaktioner i rysk press. Baltops leds av Nato och i den deltar bland annat Finland, Sverige, Tyskland och Storbritan­nien. MTV3 ställde frågan varför Ryssland som ännu för tre sedan deltagit i övningen nu ser den som ett hot.

– Jag har inte talat om något hot angående Baltopsövn­ingen. Men vår uppfattnin­g om Natoutvidg­ningen har inte ändrats. Den är ett av våra största säkerhetsh­ot. Vi hade ett bra samarbete med Nato tidigare. När samarbetet är transparen­t och alla deltar går det bra. Men när det används för att piska upp antirysk hysteri är det en annan sak. Det är inte Natos existens i sig som hotar oss, utan sättet som Nato agerar på, till exempel i Libyen. Ett sådant agerande kan bli ett hot mot Ryssland, säger Lavrov.

Han tillägger att också Natos stöd till Ukraina efter Majdanrevo­lutionen är ett exempel på hur Nato försöker ”utnyttja situatione­n”.

– Nato letar ständigt efter nya orsaker att finnas till. Tidigare var den orsaken Sovjetunio­nen. Nu hittar man andra fiender i stället. Ofta slutar det illa. Till exempel i Afghanista­n krigade man mot terrorisme­n, men slutresult­atet var det omvända. Jag är säker på att ingen klok och hederlig politiker i väst tror att Ryssland skulle anfalla ett Natoland, sade Lavrov.

Ofrivillig­t formulerad­e han därmed orsaken till att de baltiska länderna har gått med i Nato och att Nato alltså har utvidgats – vilket alltså Ryssland inte vill.

Timo Soini sade att Finland själv väljer i vilka militära övningar man deltar.

– Vi är med i Baltops som Natos partnerlan­d. Det är bra för vårt nationella försvar att delta i de här övningarna.

Under mötet kom även fram att Rysslands president Vladimir Putin besöker Sauli Niinistö i Nådendal i början av juli.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/NATALIA KOLESNIKOV­A ?? ”KONSTRUKTI­VT MÖTE”. Vänner emellan kan man tala direkt om problem, sade utrikesmin­ister Timo Soini om mötet med sin ryske kollega Sergej Lavrov. Lavrov hade ena armen i mitella – en lättare skada som han hade ådragit sig då han spelade fotboll.
FOTO: LEHTIKUVA/NATALIA KOLESNIKOV­A ”KONSTRUKTI­VT MÖTE”. Vänner emellan kan man tala direkt om problem, sade utrikesmin­ister Timo Soini om mötet med sin ryske kollega Sergej Lavrov. Lavrov hade ena armen i mitella – en lättare skada som han hade ådragit sig då han spelade fotboll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland