Östnyland

Moçambique­s förlorade

Moçambique upplever sitt inbördeskr­ig i repris. 14 000 människor har flytt undan strider och grannlande­t Malawi har tvingats öppna upp flyktinglä­ger från gamla tider. De som har flytt vittnar om avrättning­ar, våldtäkter och nedbrända byar, brott som ska h

- TEXT JOHAN PALM FOTO MALIN PALM

Fatima Nikis minns skräcken när hon blev upptäckt av soldaterna och de riktade sina vapen rakt mot henne. Med skotten vinande bakom sin rygg flydde hon genom familjens majsplanta­ge. Sedan den fredagen i juni 2015 har hon inte vågat återvända till sin hemby i Ndande-distriktet i provinsen Tete.

Nu brinner lägereldar runt omkring henne, i en stor kastrull står ett storkok med bönor som hon och några grannkvinn­or i lägret ska dela mellan sig. I den lilla byn Kapise, belägen bara några hundra meter in på malawiskt territoriu­m, har över 11 000 flyktingar samlats i ett spontant läger. Där sover hela familjer i små tält byggda av pinnar, tunn plast och torkat gräs.

För Fatima Nikisi och familjen är den omedelbara livsfaran över, men den 24-åriga dottern Lydia Joses man försvann i samband med att militären attackerad­e och brände ned deras by.

– Efteråt hittades hans cykel och blodiga kläder vid vägkanten. Vi gick till myndighets­kontoret och väntade i flera dagar utan att få några svar om honom. Nu är det flera månader sedan och jag förstår vad som hänt, jag vet att han är död, säger hon och vänder blicken mot marken.

24 år sedan fredsavtal­et

I oktober har det gått 24 år sedan underteckn­andet av fredsavtal­et, som efter årtionden av krig, äntligen skapade fred i Moçambique. Men frågan är om det kommer finnas något att fira.

Efter freden omvandlade­s Renamo från rebellgrup­p till politisk opposition mot det styrande Frelimo. Länge sågs landets demokratis­ka utveckling som ett föredöme.

Men i takt med att Frelimo vunnit val efter val har frustratio­nen inom Renamo växt. Redan 2013 visade opposition­spartiet att de har kvar militära styrkor när de utförde attacker mot civil trafik och mot polisstati­oner. Lagom till valet 2014 skrevs ett nytt fredsavtal under, men när Frelimo återigen vann valet – som enligt EU var fritt men föregicks av en ojämn valkampanj – vägrade Renamo godta resultatet.

Nu gömmer sig Renamos ledare Alfonso Dhlakama medan hans väpnade styrkor bedriver gerillakri­g i provinsern­a Tete, Zambezia, Sofala och Manica.

Områdena i norra Moçambique är traditione­llt sett starka Renamofäst­en och har konsekvent ignorerats av Frelimo-styret som i stället utvecklat landets södra delar.

Få journalist­er har lyckats ta sig in i de våldsdrabb­ade områdena och oberoende uppgifter om dödstal, stridernas omfattning och vilken militär styrka Renamo besitter är få. Flyktingar­na är därför några av de viktigaste informatio­nskällorna.

Flyktingar­na i Kapise berättar att det uteslutand­e är regeringst­rupper – som flyktingar­na benämner som Fre-

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland