Östnyland

Futura vill röra om i tätskiktet Fotboll

Efter sex matchomgån­gar i fotbollstv­åans zon A ligger FC Futura på tredje plats i tabellen med elva poäng efter tre segrar, två oavgjorda och en förlust. – En helt tillfredss­tällande öppning, tycker tränaren Kalle Sorja.

- BORGÅ. ANDREAS SJÖBLOM 020 756 9630, andreas.sjoblom@ksfmedia.fi

– I synnerhet om men beaktar omständigh­eterna. Faktum är att vi på grund av skador tvingats göra en hel del kompromiss­er och exempelvis inte kunnat ha samma öppningsel­va två matcher i svit.

Överlag ser Kalle Sorja positivt på lagets agerande. Han tycker att de nya spelarna rätt så snabbt hittat sina egna platser och lyckats anpassa sig till lagets spelsystem.

– Bortamatch­en mot FC Lahti Akatemia (förlust med 1-4) är ett undantag. Det var ett rejält bottennapp från vår sida och så svaga insatser vill jag helst inte se igen.

I söndags fick FC Futura besök av Sudet från Kouvola, som inför mötet låg ett pinnhål högre upp i tabellen.

Hemmalaget tog ledningen efter en dryg kvarts timmes spel då Jesse Sundström på en hörnspark av Lauri Saarikoski nickade in 1-0 via tvärslån och en motståndar­spelare.

– En bra första halvlek. Nu gäller det bara att vara noggranna, sätta dit mål nummer två och se till att inte bjuda in Sudet i matchen, säger Sorja i paus.

Futuras tränare fick inte se det scenario han var ute efter. I stället var det gästerna som med en aggressiv forechecki­ng kom stormande och skapade farlighete­r på löpande band. Efter en kvart kom också kvittering­en till 1-1 då Niko Nakari var först på ett hårt inlägg och skarvnicka­de bollen i mål.

Inhoppare avgjorde

Futura hade emellertid ett trumfkort på avbytarbän­ken. För andra matchen i svit fick Perttu Kurittu hoppa in i andra halvlek och även den här gången hittade han rätt.

Senast hann Kurittu vara på planen i endast två minuter innan han nätade och den här gången dröjde det sju minuter innan han på en perfekt slagen hörna av Lauri Saarikoski­s nickade in segermålet en kvart från slutet. En riktig guldklimp!

Mittfältsd­irigenten Lauri Saarikoski, som inför den här säsongen kom till Futura efter flera säsonger i Järvenpään Palloseura, var nöjd med att laget lyckades ta full pott.

– Första halvleken var riktigt bra från vår sida men i andra halvleken blev vi alltför passiva och tappade greppet. Det var i alla fall strongt att kunna komma tillbaka och greja tre poäng.

”Vi går framåt”

Enligt Saarikoski gav Borgålaget motståndar­na alltför mycket respit i och med att lagbygget kom i gång sent och vintersäso­ngen blev kort. Å

andra sidan ser han det också som en styrka.

– Vi har många nya spelare i laget och det tar sin tid att lära känna varandra. Vårt spel går hela tiden framåt, vi blir mer samspelta och jag är övertygad om att vi kan vara med och fajtas om topplaceri­ngar i zonen, säger Saarikoski.

Sin följande seriematch spelar FC Futura nästa söndag då man på bortaplan möter Kultsu FC från Joutseno.

Om det hänger på Lauri Saarikoski kommer Borgåklubb­en åtminstone inte att förlora matchen.

– Jag har aldrig förlorat en match i Joutseno som spelare. Och har inte för avsikt att göra det den här gången heller, säger Saarikoski.

 ?? FOTO: ANDREAS SJÖBLOM ?? BOLLKONTRO­LL? Det ser lite obekvämt ut då Anton Britschgi dämpar bollen med sin hals i segermatch­en mot rödklädda Sudet.
FOTO: ANDREAS SJÖBLOM BOLLKONTRO­LL? Det ser lite obekvämt ut då Anton Britschgi dämpar bollen med sin hals i segermatch­en mot rödklädda Sudet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland