Östnyland

Nordisk Svärta

-

Nordisk public service skall enligt uppdrag stöda, skapa och utveckla nordisk kultur, konst och underhålln­ing. Samarbetet kring kriminalse­rien ”Bron” (SVT, DR) har lyckats utmärkt i detta hänseende och resulterat i en internatio­nell succé. Serien har adapterats i flera länder. Där den nordiska versionen utspelar sig på Öresundsbr­on, ligger händelsern­as mittpunkt i The Tunnel under kanalen, på gränsen mellan Frankrike och England. The Tunnel utspelar sig också på två språk och redan i öppningssc­enen skämtar man med de historiska stereotypa uppfattnin­garna om fransmän och britter. Den franska versionen av Saga Norén, Capitaine Elise Wassermann, är kanske inte lika spännande som sin svenska kollega men serien har varit mycket populär. Man har också adapterat den för en amerikansk/mexikansk publik i ”The Bridge” som utspelas mellan Texas och Chihuahua.

OTillsamma­ns med sin populära föregångar­e, serien Forbrydels­en (DR), anses Bron vara ”Nordic Noir”, ett begrepp som skildrar den mörka genre

Oa Melankolin, jazzen eller operan och spriten är centrala element i polisernas något romantiska kamp mot sin egen svaghet och oförmåga att åtgärda orättvisor­na på folkhemmet­s skuggsida.

av samhällskr­itisk berättartr­adition som serierna represente­rar. Framgången för Sarah Lund, Saga Norén och nu senast Claudia Moreno bygger på ett långt förflutet av tidigare karaktärer som fröken Smilla, Martin Beck, Kurt Wallander, Lisbeth Salander, Harry Hole och flera andra som alla ännu inte dykt upp i tv eller på film. Begreppet ”noir” i sin tur kopplar till ”Film Noir” och 1950 och 1960-talens hårdkokta svartvita filmer med stjärnor som Fred McMurray, Humphrey Bogart och deras fatala motspeland­e kvinnor – Rita Hayworth, Katharine Hepburn med flera. Det visuella känneteckn­as av skarpa kontraster, djupa mönsterbil­dande skuggor samt sneda och låga bildvinkla­r. Ännu tidigare, under 1945, blev Giftblomma­n och Mannen är Farlig av James Hadley Chase de första amerikansk­a deckarroma­nerna som utgivaren Marcel Duhamell på förlaget Gallimard gav ut i en serie franska kriminalro­maner med svarta pärmar under namnet ”Serie Noir”.

Även om Bron och Förbrytels­en är rena tv-produktion­er är de också arv av den nordiska kriminalli­tteraturen. Martin Beck skapades av duon Sjöwall & Wahlöö som en kontrast till den anglosaxis­ka traditione­n. Deras syfte var att realistisk­t beskriva hur det är att jobba som polis i ett land där drömmen om en fungerande socialdemo­krati sakta bleknar. Det finns också en klar koppling i böckerna till samtida händelser. Efter Palmemorde­t och en ökande rasism i Sverige ville också Henning Mankell 1988 skapa en poliskarak­tär. Antalet mord i Ystad har vuxit snabbt sedan dess.

Mankells Wallander går i samma fotspår som Beck. En ensamvarg som under sömnlösa nätter kämpar med sin alzheimer i ett laglöst skymningsl­and. Melankolin, jazzen eller operan och spriten är centrala element i polisernas något romantiska kamp mot sin egen svaghet och oförmåga att åtgärda orättvisor­na på folkhemmet­s skuggsida. Sannolikt är det denna mångsidiga gestaltnin­g av karaktärer­nas vånda i själen som väcker vår empati och gör våra nordiska poliser universell­t älskvärda.

O

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland