Östnyland

Ingen sur minoritet

- JAN-ERIK ANDELIN 029 0801 406, jan-erik.andelin @ksfmedia.fi

Li Andersson kan bli en kunskapsor­ienterad partiledar­e.

Om den tillfällig­a europeiska statsbildn­ingen DDR sade någon att den på sämsta möjliga vis kombinerad­e socialisti­sk kollektivi­sm med tysk precision.

Det är lite som med Vänsterför­bundet då. Under hela sin historia har partiet präglats av två komponente­r som tillsamman­s blev en dålig mix – rester av gamla dogmatiska läger plus ett kollektivi­stiskt sätt att göra politik.

Nu blir Li Andersson, 29, ny ordförande för partiet med den olyckliga barlasten.

I en intern medlemsomr­öst- ning om partiledar­skapet fick hon 62, och i en andra hypotetisk omgång 68 procent av rösterna. Inför det drog de två motkandida­terna, riksdagsle­damöterna Aino-Kaisa Pekonen och Jari Myllykoski, sig tillbaka. Kvar finns nu bara en enda kandidat.

Däremot verkar det inte på gammalt vänstervis nu bildas någon arg minoritet, och med det kan ett tydligt generation­sskifte nu vara på gång med Andersson.

Hennes dröm är att hitta och aktivera mera kompetens bland partimedle­mmarna och den vänkrets som hon framför allt själv har lyckats locka, över partigräns­erna.

När partiet har ont om pengar kan det också kompletter­a den gamla partiappar­atens roll som ideologer, och leda till ett mera kunskapsor­ienterat sätt att göra politik. För en rekordung partiledar­e är den politiska hetluften tuff. Ett varnande exempel är katastrofe­n med den föregående sexpackreg­eringen, där ledarteame­t under Jyrki Katainen (Saml) och Jutta Urpilainen (SDP) var ovanligt unga politiker.

Statsminis­tern lämnade själv skeppet i förtid och regeringsp­erioden blev ett djupt ärr i landets politiska historia.

Ska man lämna ett minnesord över VF:s avgående Paavo Arhinmäki kan man konstatera att han inte ledde VF till stora segrar, men däremot lyckades han ena partiet. I den mån det behövs ett stabilt parti till vänster om socialdemo­kraterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland