Östnyland

Också ekonomin är politisk

- MARI LINDMAN BARBRO NORDLING Åbo KATARINA KOIVISTO Journalist, HBL KRISTINA PAUL Pensionera­d sjukvårdsl­ärare, Sarvsalö

ESTLAND ”När folk i andra länder har marscherat ut på gatorna för att protestera mot nedskärnin­gar har man i Estland visserlige­n tyckt illa om dem, men förstått att de är nödvändiga.” Det här är ett citat ur ÖN (31.5). Det är en av SEB:s ekonomer, Michael Nestor i Tallinn, som citeras.

Den stort uppslagna artikeln på paradplats handlar om Estland och landets ekonomiska tillväxt. Artikeln presentera­s på förstasida­n: ”Estland har en liten, ung, öppen ekonomi. Det har de senaste åren varit både en fördel och en nackdel. Negativt är att ekonomin är så beroende av exporten i ett läge där importen i många EU-länder minskar. Positivt däremot att det inte finns traditione­r som gör det svårare att genomföra reformerna i ekonomin.”

Det är uppenbart att Estlands väg av HBL presentera­s som vår. Redan ingressen markeras med ordet ”tillväxt” i klargrönt (trots att artikeln också avslöjar att framtiden inte ser helt ljus ut). SEBekonome­n är den enda expert som kommer till tals i artikeln. Hans syn presentera­s på förstasida­n som en neutral, allmängilt­ig beskrivnin­g. Att Finlands ekonomi tyngs ner av ”traditione­r” är alltså det som indirekt framställs som ett neutralt faktum. Det som tycks avses är den arbetskamp som av fackförbun­den förts under en lång tid.

Att läsa artikeln som ett inlägg i debatten om konkurrens­kraftsförd­raget är inte alls långsökt. Det som skiner igenom i texten är att all opposition mot nedskärnin­gspolitike­n – att ”marschera ut på gatorna” – bidrar till att bromsa den ekonomiska ”tillväxt” man annars antar vore given.

Vi frågar oss om det här är rimlig och framför allt ärlig nyhetsjour­nalistik. Tydligt politiska värderinga­r – politiska val som rör bland annat beskattnin­g och arbetsmark­nadspoliti­k – lyfts fram som neutrala diagnoser som varje tänkande människa måste gå med på. Att Estland slagit sig in på rätt väg tar artikeln klart ställning för. Frågan är om det här är vad nyhetsrapp­ortering borde syssla med, att under bordet smussla in politiskt mycket kontrovers­iella bedömninga­r som ett påbud om vad som måste göras.

Åberopande­t av EU-kommission­ens rekommenda­tioner får här en synnerlige­n retorisk roll. Problemet är absolut inte att HBL rapportera­r om Estlands intressant­a ekonomiska utveckling. Problemet är hur artikeln ramas in.

Visserlige­n stämmer det att Estlands bnp ligger ovanom EU:s medeltal. En helt annan sak är om detta i sig innebär att nedskärnin­gspolitik alltid leder till tillväxt, eller om Estlands uppsving är ett resultat av dylik politik. En lång rad forskare har under den senaste tiden argumenter­at mot ett påstått allmänt kausalt samband mellan nedskärnin­gspolitik och tillväxt. Bra nyhetsjour­nalistik ger redskap för att kritiskt granska och utmana olika politiska beslut och strömninga­r samt hjälper läsaren att förstå och utvärdera ekonomisk utveckling och ekonomiska begrepp.

Också i fråga om ekonomi är det ett journalist­iskt uppdrag att granska makten, inte att fungera som dess språk- rör. Bra journalist­ik kan visserlige­n vara politisk – men då måste den förmå förklara sin ståndpunkt så att läsaren kan forma sitt eget omdöme. Förklädda doktriner är aldrig god journalist­ik. SVAR Man kan läsa texter på många sätt och var och en tolkar dem givetvis från sin egen utgångspun­kt. Insändarsk­ribenterna har rätt till sin tolkning av reportaget kring Estlands ekonomi. Tanken bakom artikeln var enbart att visa att Estlands ekonomi börjat komma ikapp ekonomiern­a i en del andra EU-länder. skolade att göra ett akut kejsarsnit­t? Som det gick med mig en gång i tiden … Och hur är det med alla de barnafäder eller andra som forslar omkring föderskor efter att barnvattne­t har gått, har de all kunskap och alla instrument till hands?

Jag hörde i radion här en dag att i snitt 1 procent av alla födslar kräver specialing­ripanden. Skulle inte ekonomin ligga i att sikta på att just den procenten skulle åka och förlösas på Kvinnoklin­iken och resten, 99 procent i Borgå?

Nu förstod jag att alla ska åka. Jag måste ha hört fel. Vi vet ju alla hur det är med radion, man lyssnar bara med ett öra.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland