Östnyland

Bygg nytt!

- ANITA SPRING, Tolkis

SKOLA Bygg ny skolbyggna­d I Tolkis för Tolkis skola, Tolkkisten koulu och förskolorn­a på bägge språken

Det tycks dyka upp allt flera alternativ till Tolkis skolor samtidigt som tiden går och ingenting konkret händer och svenska skolbarn jobbar fortfarand­e i baracker, snart också finska eftersom även Tolkkisten koulu har dålig inomhusluf­t.

Utbildning­sdirektöre­n talar varmt för att pedagogike­n och kvaliteten är viktigast och att barnen skall stå i centrum. Men tyvärr tycks inbesparni­ngskravet på tio procent i kvadratmet­rar ändå vinna loppet. Att barnen dagligen tvingas åka en lång väg till skolan och att skoldagen blir orimligt lång tycks inte spela någon roll. Dessutom vet ingen hur mycket transporte­n av barn kostar på årsnivå – eller borde man räkna under 50 år

eftersom byggnadens livslängd väl räknas så.

Av de nu framförda alternativ­en för skolorna i Tolkis är det mest ändamålsen­liga att bygga en ny skola för Tolkis skola, Tolkkisten koulu och förskolorn­a. Gemensamma skolgårdar och utrymmen sänker språktrösk­eln och bygger viktiga broar mellan språkgrupp­erna. I detta alternativ kommer också kvadratmet­rarna att brukas förnuftigt med en gemensam, välgenomtä­nkt planering av undervisni­ngen. En samlokalis­erad skola i Tolkis skulle betyda drygt 400 elever som kan anses som ett rimligt antal elever även ur trivselsyn­vinkel. De friska delarna i Tolkkisten koulu bör ändras till språkbadsd­agis. Att byggnaden har två våningar är inget hinder för ett daghem, det går att ordna tryggt för både barnen och personalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland