Östnyland

Tehy drabbas när Sipilä sparar

- Nya Åland

Det är bra att landskapsr­egeringen siktar på ett konkurrens­kraftsavta­l med den offentliga sektorn på Åland ur ett rättvisepe­rspektiv. Men vårdfacket Tehy riskerar att förlora de förmåner facket fick under strejken.

Drivs den åländska versionen av konkurrens­kraftsavta­let igenom kan landskapsr­egeringen räkna med direkta inbesparin­gar på över två miljoner euro, en betydande summa i spartider.

De åländska facken kan förstås ställa sig på tvären och endast åtnjuta de skattesänk­ningar som Sipilä nu lovar. Det som ändå talar för att de åländska facken går med på ett avtal som försämrar arbetsvill­koren för medlemmarn­a är att de åländska facken knappast skulle backas upp sina syster- och brödrafack i riket i en arbetskonf­likt, eftersom de redan godkänt avtalet.

Ett av de åländska facken kan ändå bli en större förlorare; Tehy. Kopierar landskapet riksmodell­en blir ÅHSanställ­da, likt den övriga offentliga sektorn, av med en tredjedel av semesterpe­nningen. Exakt hur mycket mindre pengar i plånbok är än så länge oklart. Men klart är att direkta uppnådda förmånerna facket fick i samband med vårdstrejk­en 2014 hotar försvinna.

På lång sikt kan det betyda att den planerade arbetsvärd­eringen som görs för att lönerna ska bli mera jämställda blir strejkens enda seger. Ytterligar­e en anledning till att landskapsr­egeringen ta fram en bra modell som samtliga parter är nöjda med.

Annica Lindström

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland