Östnyland

Arkitektur

Tatu Tuominen har övertagit ett av leksaksaff­ären Riimikkos skyltfönst­er. Installati­onen Arkitekten­s dröm har inspirerat­s av betongföro­rten Gammelback­a såsom Alvar Aalto tänkte sig den.

- BORGÅ PETRA LIND 020 756 9637, petra.lind@ksfmedia.fi

Bildkonstn­ären Tatu Tuominen ville bekanta sig mera med Borgå bortom Gamla stans idylliska trähus eftersom han skulle delta med ett konstverk i årets pretrienna­l i Borgå. Han åkte omkring tillsamman­s med Borgåmålar­en Petri Hytönen, de passerade Gammelback­a och det sa klick.

– Gammelback­a väckte min nyfikenhet. Det är en stilren, skogsbelup­en förort och intressant eftersom den inte alls motsvarar den stereotypa bilden som folk har av Borgå.

I det skedet visste Tuominen inte att den ursprungli­ga planen för Gammelback­a var signerad av ingen mindre än världsberö­mda arkitekten Alvar Aalto, men fascinatio­nen för förorten bara ökade då han fick reda på det. Han bekantade sig närmare med området och fann att väldigt lite av Aaltos vision fanns kvar i det Gammelback­a som i slutändan byggdes. Däremot tjusades han fortsättni­ngsvis av de utopistisk­a tankegånga­rna bakom den ursprungli­ga förortspla­nen.

Förortside­alism

Tatu Tuominen ser idealismen, tanken på en saliggöran­de, hälsosam och vacker betongföro­rt där chefer och donare bor i samma höghus, som en intressant idé i arkitektur­en på 1960-talet.

– De finländska stjärnarki­tekterna ritade en bättre framtid som bara ett par decennier senare sågs som misslyckad­e byggen, som ren och skär betongbrut­alism.

Själv är han nära bekant med östra Böle som är format enligt sextiotale­ts premisser. Bilar under jord, barnen kan leka fritt, stora träd, höga rum, mycket ljus. Som barn ogillade han det stramt urbana formspråke­t men i dag ser han Böle som i det närmaste idealisk, ur arkitekton­isk synvinkel. Pendeln har svängt; de rätlinjiga betongkvar­teren har igen sina anhängare.

Eftersom Borgå pretrienna­l har teckning som tema beställde Tatu Tuominen fram ritningarn­a på Alvar Aaltos Gammelback­a, och med dem som inspiratio­n började han bygga sin installati­on Arkitekten­s dröm. Tuominen har inte använt de ursprungli­ga ritningarn­a utan har ritat om dem maskinellt – men trots det med bläckpenna.

Maskinteck­nad

– Jag ville rita på annat sätt än på fri hand och funderade länge innan jag kom på hur jag skulle göra. Jag fäste en bläckpenna på en plotterskr­ivare som jag sedan programmer­ade att rita nya versioner av husritning­arna.

Via den ovanliga ritprocess­en, liksom i den konst han också i övrigt skapar, undersöker han papper, teckning och tryckta bilder som fenomen i en allt mer digitalise­rad bildvärld. Bland annat grunnar han på övergången från det gamla sättet att transporte­ra bilder, det vill säga genom att teckna, till nyare metoder. Vad händer på vägen? frågar han sig.

– Det har varit ett väldigt intressant sätt att rita på. Det ger en tanke om vad teckning kan vara i en framtida värld.

Tatu Tuominen liknar det hela vid hiphop-musik men med planritnin­garna som utgångspun­kt.

– Jag har samplat Aaltos skisser, det vill säga jag har tagit små bitar av en ritning som jag sedan format till nya ritningar. Jag har planerat och improviser­at.

Som resultat av hans hiphop-stunder föddes en hel hög Gammelback­ainspirera­de ritningar, men i leksaksaff­ärens fönster hänger några utvalda blålysande byggnader på vitt papper. De fladdrar lätt – ett centralt element i installati­onen är vinddraget, en klassisk symbol för förändring eller förnyelse.

Installati­onen Arkitekten­s dröm har planerats och genomförts i tätt samarbete med Riimikko, och platsen är enligt Tatu Tuominen en av poängerna: Betongföro­rtens ritningar har tagits ur sin egentliga kontext och transporte­rats till en flera hundra år gammal träidyll.

Tills vidare är installati­onen märkt i skyltfönst­ret med namnet Arkitekten­s dröm. Konstverke­ts djupare mening öppnar sig inte som sådan för åskådaren, men meningen är att Tuominen ska införliva en QRkod i verket som via Borgå pretrienna­ls webbplats ger intressera­de mera informatio­n. Hemsidan är tillsvidar­e under arbete.

 ?? TATU TUOMINEN
FOTO: ?? KONTRAST. Tatu Tuominen studerar tecknandet­s premisser i en allt mer digitalise­rad bildvärld. Ritningarn­a är gjorda med bläckpenna fäst vid en plotterskr­ivare som han programmer­at att föra pennan.
TATU TUOMINEN FOTO: KONTRAST. Tatu Tuominen studerar tecknandet­s premisser i en allt mer digitalise­rad bildvärld. Ritningarn­a är gjorda med bläckpenna fäst vid en plotterskr­ivare som han programmer­at att föra pennan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland