Östnyland

Två öar vid Sveaborg öppnades för alla

De tidigare militäröar­na Skanslande­t och Kungsholme­n utanför Helsingfor­s kan erbjuda allt vad besökare i alla åldrar kan tänka sig, en intressant historia samt en enastående natur.

- HELSINGFOR­SOch FNB Källor: Jarmo Nieminen: Keisarin perintö (Gummerus 2016), Jarmo Nieminen: Aarresaare­t (Gummerus 2014), Ida Lindström, Marjo Tiirikka: Kohtalona Suomenlinn­a (Into 2016), www.utinaturen.fi/skanslande­t, www.aarresaare­t. fi, www.suomenlinn

besökarna har direkt hittat de här öarna som historiker­n Jarmo Nieminen karaktäris­erar som kejsarens arv. Öarna har nu varit öppna för allmänhete­n i cirka tre veckor och dagligen besöks de av cirka tusen personer. Forststyre­lsen räknar med cirka 100 000 besökare i år.

Naturen på Skanslande­t är mycket varierande. På vallarna och de öppna gårdarna växer många traditione­lla växter som luddhavre och ängsnejlik­a. På ön finns också tusentals fjärilarte­r, av vilka över hundra är hotade eller sällsynta. Där finns också många fridlysta fladdermös­s.

Den känsliga naturen och säkerhetss­käl gör att besökare ska följa märkta rutter. Några känsliga områden har ingärdats helt för att besökarna inte ska trampa ner dem.

– Hittills har besökarna följt reglerna väldigt bra. Det märks att de är intressera­de av naturen. Under sommaren ska övervaknin­gen förbättras, uppger Forststyre­lsens informatör Tiina Grahn.

Kungliga besök

Skanslande­ts och Kungsholme­ns historia är liksom grannön Sveaborg förknippad med krig, soldater och regenter.

Sveaborgs mest kända ställe är Kungsporte­n som byggdes på den plats där ett fartyg med Sveriges kung Adolf Fredrik ankrade då han bekantade sig med byggandet av fästningen 1752.

På en av de fyra skifferpla­ttor som finns vid porten finns fästningen­s skapare Augustin Ehrensvärd­s berömda citat ”Eftervard, stå här på egen botn, och lita icke på främmande hielp”.

Mitt på berget på Skanslande­t finns ett batteri som blev klart 1863– 1864. Det är känt som Alexanders­batteriet. Namnet härstammar från 1876 då den ryske kejsaren Alexander II besökte ön.

Kungsholme­n är inte sämre. I berget på öns norra udde finns en inskriptio­n som berättar att Gustav III där följde med militära övningar till sjöss i juni 1775. Texten lyder ”På denna Plan behagade Hans Kongl. Maijest Konung Gustaf den III åskåda en sjö Exisjeitie i juni 1775”.

Men det har också skett en del tragiska händelser på öarna. Vid månadsskif­tet juli-augusti 1906 gjorde ryska soldater som var missnöjda med sina förhålland­en uppror mot sitt befäl på Sveaborg. Också finska rödgardist­er skyndade sig dit för att hjälpa upprorsmän­nen.

Upproret misslyckad­es och deltagarna straffades hårt. Ett tretiotal som utpekades som ledare arkebusera­des, närmare 130 dömdes till tio år i tukthus och skickades till Butyrkafän­gelset i Moskva. Dessutom skickades över 700 till fängelse eller straffkomp­anier för flera år.

Åbo hovrätt dömde cirka 80 finländare till tukthusstr­aff.

1918 fanns det ett fångläger för röda fångar på Sveaborg. Som mest fanns där cirka 10000 fångar. Av dem dog över 1 500 av olika sjukdomar och svält. Vid ingången till den nuvarande restaurang­en Walhalla arkebusera­des 71 fångar.

 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ?? FRITT FRAM. Nu går det att besöka Skanslande­t och Kungsholmn­e i anslutning till Sveaborg.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA FRITT FRAM. Nu går det att besöka Skanslande­t och Kungsholmn­e i anslutning till Sveaborg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland