Östnyland

Bli bekant med Sovjet

- KSF MEDIA

Kvällens arkivpaket med Sovjettema inleds med en film om den första gränsstati­onen för bilister till Sovjetunio­nen som öppnade i Vaalimaa den 1 juli 1958. Först framme vid gränsen är Suomen Turistiaut­os buss som är full av journalist­er. Resan är lång och de stränga reglerna tillåter att bussen endast stannar i Terijoki och Viborg. Till slut kommer den trötta men lyckliga gruppen fram till Leningrad.

I ett program från 1953 presentera­s Samfundet Finland–Sovjetunio­nens verksamhet och östgrannen­s

Qprogressi­vitet. Programmet visar hur kanaler byggs, slåtter utförs maskinellt, balett dansas och ögon opereras i Sovjet. Samfundet Finland–Sovjetunio­nen grundades hösten 1944 efter vapenstill­eståndet. Den kommunisti­ska och folkdemokr­atiska organisati­onen fick under de nya omständigh­eterna snabbt mängder av medlemmar och blev landets största vänskapssa­mfund som förutom kulturutby­te reagerade mot det man uppfattade som antisovjet­iska fenomen.

I slutet av sjuttiotal­et visades ett ryskt språkprogr­am i trettio delar. Yle Teema visar i kväll det sista avsnittet av serien Raz dva tri och ämnet är Sovjetrepu­blikerna som alla placeras på en stor karta. Det sista avsnittet i serien är det enda som visades i färg. Färgsändni­ngar var ovanliga, till exempel tv-nyheterna sändes i färg först en och en halv månad senare på valborg 1977.

Yle Teema 21.55

 ?? FOTO: YLE ?? SOVJETVECK­A. Astrid Määttänen och Anna Strengell i ryska språkserie­n Raz dva tri.
FOTO: YLE SOVJETVECK­A. Astrid Määttänen och Anna Strengell i ryska språkserie­n Raz dva tri.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland