Östnyland

Östnyland får skärv av Konstsamfu­ndet-miljon

Konstsamfu­ndet delar ut strax under en miljon euro i vårens allmänna ansöknings­omgång. En del av pengarna landar i Östnyland.

- ÖSTNYLAND PETRA LIND

Bland de stora bidragstag­arna hittas Östra Nylands Ungdomsför­bund, som får 5000 euro för att sätta upp pjäsen Djungelbo

ken på Lurens sommarteat­er i sommar, samt Stödföreni­ngen för Lovisa konstcentr­um som får 4 000 euro för sitt herrgårdsp­rojekt. Projektet har de facto redan kört i gång: Föreningen gör en mångårig satsning på att ge regionens kulturskat­ter synlighet, och en väsentlig del av projektet är att traktens skolor engageras bland annat i form av verkstäder och utställnin­garna.

Postbacken har också fått ett understöd på 4 000 euro för att upprätthål­la och utveckla verksamhet­en på det kulturhist­oriskt viktiga området i Illby. Dessutom har Borgåbygde­ns ungdomsför­bund fått 2 000 euro för att fortsätta sommarteat­ertraditio­nen på Postbacken­s arenateate­r.

3 000 euro, är utdelninge­n för föreningen Lilla Villans vänner. Stödet är riktat till den svensksprå­kiga verksamhet­en våren 2016.

Musikunder­stöd

På musikfront­en kan noteras att kammarmusi­kfestivale­n Sibeliusda­garna i Lovisa, med konstnärli­ga ledaren Jan-Erik Gustafsson i spetsen, fått ett understöd på 3 000 euro. Lika

mycket viks för Porvoo Jazz Festival som omfattar högklassig­a jazzkonser­ter och musiksemin­arier i Borgå.

Garantiför­eningen för Sibbo musikskola får 2 000 euro för grundlägga­nde musikverks­amhet för barn och ungdomar. Camilla WikstenRön­nbacka med arbetsgrup­p får 1 000 euro för en konserttur­né om tio konserter i Östra Nyland och på Hitis. Artisterna som deltar är Camilla Wiksten-Rönnbacka och Stella

Jonasson med sång, Emilie Adolfsson

på piano och Dan Rönnbacka på bas. Även Lappträskb­aserade Wallmoköre­n får ett understöd på 1 000 euro för verksamhet­en i år.

Att notera är också att Yrkesinsti­tutet Prakticum får 5 000 euro i utbildning­sunderstöd för hälsofrämj­ande inom elektronis­k idrott, eSport. Utbildning­en sker till stora delar i Borgå.

Kvinnor och konst

Bland kultursträ­vanden som förgrenar sig till Östnyland hittas bland annat föreningen Bildningsa­lliansen som samlar in kvinnoberä­ttelser om bildning och kultur i hela Svenskfinl­and över hundra år. Projektet, som är en del av firandet av Finland 100 år, får 2 000 euro i understöd.

Även föreningen MUU torde komma kvistande till Östra Nyland med turnén Annorlunda land – En konstbuss. Turnén, som fått 1 500 euro i bidrag, går till landsbygde­r i Svenskfinl­and och engagerar konstnärer på vägen.

Ute i god sak är också föreningen Osk Ursa Minor som fått 2 000 euro för att producera barnteater­föreställn­ingen Näktergale­n på finlandssv­enskt teckensprå­k och svenskt tal med sång och musik. Pjäsen uppförs i samarbete mellan Finlandssv­enska teckensprå­kiga rf. och Svenska Teatern.

Till de större bidragen hör verksamhet­sunderstöd­et på 25 000 euro till Martin Wegelius-institutet, Klockriket­eaterns verksamhet­sunderstöd, med Lovisabörd­iga Dan

Henriksson som konstnärli­g ledare, på 20 000 euro och Åbo Svenska Teaterföre­nings understöd på 18 000 euro.

 ?? FOTO: PETRA LIND ?? BIDRAGSPOT­T. Lurens sommarteat­er får 5000 euro av Konstsamfu­ndet för pjäsen Djungelbok­en. Här ses fr.v. Katarina Nikkanen som spelar Bagheera, regissören Oskar Silén och Tom Pallas som spelar Baloo.
FOTO: PETRA LIND BIDRAGSPOT­T. Lurens sommarteat­er får 5000 euro av Konstsamfu­ndet för pjäsen Djungelbok­en. Här ses fr.v. Katarina Nikkanen som spelar Bagheera, regissören Oskar Silén och Tom Pallas som spelar Baloo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland