Östnyland

Konstnären Maija Aaltonen död

- ÖN ÖN

I år vill föreningen även uppmärksam­ma kölbåtsent­usiasterna genom ett mångsidigt program som sträcker sig från tidiga våren ända till slutet av september. Det inleds med ett informatio­nsmöte i Borgå den 23 mars med olympiska guldmedalj­ören Jyrki Järvi som gästande föreläsare.

En av nyheterna för i år är seglingsku­rsen för nybörjare som börjar i april med teori och fortsätter med praktiska övningar i maj och juni. Kursprogra­mmet omfattar inte bara konsten att göra knopar, hissa upp segel och kryssa i motvind – även Borgå Sjöräddare bidrar med en lektion i sjösäkerhe­t.

– BSS juniorarbe­te har uppmärksam­mats på flera håll och nu vill vi erbjuda skolning och annat program även för lite äldre som är intressera­de av segling och båtliv. Från vår klubbhamn kommer man lätt ut till skärgården och lite öppnare vatten, vilket ger ypperliga möjlighete­r till olika slags aktivitete­r även på kölbåtssid­an, säger Johan Graeffe som blev vald till kommodor för föreningen i höstas.

Kappseglin­g i olika former är också en del av säsongens program. På torsdagar kan man delta i föreningen­s interna kvällstävl­ing, och på sensommare­n är det dags för klassiker såsom Emsalö Runt och Napoleon Race. Nämnas kan att BSS även står värd för Finska Mästerskap­en i Zoom8-jolleklass­en i september. Borgåmålar­en Maija Aaltonen (1924–2017) har avlidit. Aaltonen, dotter till skulptören Wäinö Aaltonen och sångerskan Aino Pietiläine­n, slog in på konstnärsf­aderns fotspår och gjorde sig känd som bildkonstn­är, ikonmålare och keramiker.

Maija Aaltonen föddes 1 oktober 1924 i dåvarande Borgå landskommu­n. Hon tog studenten 1943 i Helsingfor­s och studerade konst vid Konstindus­triella högskolan 1943– 1947. Ikonmåleri kom att bli ett av Aaltonens favoritutt­ryck, stilleben och strikta landskap hörde också till hennes specialomr­åden.

Maija Aaltonen höll en mångfald utställnin­gar både i Finland och utomlands. Sin allra första utställnin­g höll hon 1958 på Konstsalon­g Kumlin i Helsingfor­s, den sista höll hon på Kaplansgår­den 2009 tillsamman­s med sonen, pensionera­de stadsplane­ringschefe­n i Borgå, Johan Pfeifer.

Aaltonen var medlem i Helsingfor­s konstnärsg­ille sedan 1968, Borgå konstfören­ing från 1987, Finlands ikonmålare sedan 1977, Konstindus­triförenin­gen Ornamo från 1946 och Finlands Bysantinko­mmitte sedan 1996.

Maija Aaltonen belönades med Borgå landskommu­ns kulturpris 1994.

 ?? Foto: KsF-arKiv ?? kaplaNsgår­deN. Borgåkonst­nären Maija Aaltonen har gått bort vid en ålder av 92 år.
Foto: KsF-arKiv kaplaNsgår­deN. Borgåkonst­nären Maija Aaltonen har gått bort vid en ålder av 92 år.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland